Hrnčekové knedle

Tri štýly pre stolovanie na vysokej nohe
8.7.2020
Nové závesy na deň i noc
14.7.2020

Hrnčekový systém na varenie knedlí je skvelý pre každého, kto sa prípravy tejto tradičnej prílohy obáva.

Alebo vtedy, keď máte málo času. Cesto na klasické kysnuté knedle totiž musíte nechať oddýchnuť a nakysnúť. Ale čoskoro objavíte ešte jednu výhodu - cesto vložené do hrnčekov možno tiež rôznym spôsobom dochutiť. Napríklad šunkou, šampiňónmi, bylinkami, semienkami a napríklad aj listovým špenátom; v tom prípade potom budete mať knedle krásne zelené!

Knedle jednoducho uvaríte v každom hrnčeku, takže si nemusíte kupovať žiadnu zvláštnu sadu. Vôbec nevadí, že niektoré plátky budú úzke, druhé široké. Každý si pridá podľa toho, na akú porciu sa cíti.

Keď pripravujem knedle, zakaždým si vezmem nejaké pekne farebné hrnčeky, aby bolo varenie príjemné.

KNEDLE – HRNČEK VAR!

Príprava: 20 minút * Získate: cca 28 ks / zo 4-5 hrnčekov, záleží na ich veľkosti

  • 2 šálky hrubej múky
  • 2 šálky mlieka
  • 4 žĺtka
  • 1 plná lyžička soli
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • 80 g šunky od kosti, nakrájanej na malé kocky
  • 4 tvrdšie rožky nakrájané na malé kocky
  • hrsť najemno nakrájanej petržlenovej vňate
  • sneh zo 4 bielkov
  • masť na vymazanie hrnčekov


1. Rožky si nakrájajte deň vopred a nechajte na vzduchu uschnúť.

2. Pripravte si tuhý sneh zo 4 bielkov a dajte ho do chladu. Hrnčeky hojne vymažte masťou, dajte hriať vodu do veľkého hrnca.

3. Múku dajte do väčšej misy, prilejte vlažné mlieko a 4 žĺtka, pridajte soľ a korenie, a zmes premiešajte. Ďalej pridajte nakrájanú šunku, rožky a petržlenovú vňať a všetko spojte do kompaktnej hmoty. Ihneď opatrne zapracujte sneh.

4. Cestom naplňte hrnčeky len do dvoch tretín, a vložte ich do hrnca s vodou tak, aby sa nedotýkali. Voda by mala dosahovať len do polovice výšky hrnčekov. Vodu uveďte do varu, potom ju stiahnite a hrniec prikryte pokrievkou. Udržujte mierny var zhruba po dobu 28-30 minút. Čas si stopnite a poznačte do budúcna, aby ste vždy varili naisto.

Potom hrniec odstavte a knedle nechajte 1-2 minútky v hrnci. Zaparia sa a pôjdu pekne vyklopiť. Pred samotným vyklopením oddeľte cesto od hrnčekov úzkym nožom. Knedle nakrájajte, ako ste zvyknutí.

Tekutý základ knedle rýchlo zahustite hrubými ingredienciami a nakoniec vmiešajte tuhý sneh. Hrnčeky môžete po vymazaní masťou ešte vysypať hrubou múkou. Ale zvyčajne postačí poriadne vymazanie masťou alebo maslom.

Hrnčeky naplňte cestom len do dvoch tretín. Knedle sa pekne uvaria a vykuknú z hrnčekov von. Použite dostatočne široký a vysoký hrniec, pretože hrnčeky sa musia pohodlne zmestiť pod pokrievku. Vodu nechajte dosahovať len do polovice hrnčekov, nie viac. Je ideálne, keď použijete hrnčeky približne rovnakej výšky, takže podmienky pre uvarenie knedlí budú pre všetky rovnaké. Var udržujte plynulý, ale nie prudký.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *