Hubovník z lesa i z mesta

Galetky so syrovou náplňou a úrodou zo záhradky
17.7.2024
Bylinková lekárnička alebo čo uzdraví ďatelina
24.7.2024

Zapečte si hubovník, korenenú zmes húb s bylinkami a kyslou smotanou. Budete na to potrebovať len stredne veľký keramický či sklenený pekáčik a chvíľku času.

Vôňu lesných hríbovitých húb nič nenahradí, na tom sa určite zhodneme. Čo ale robiť, keď nerastú, a chuť by bola... kde stretnúť skúseného mykológa, ktorý odtajní miesto s hubovou úrodou? Obvykle každoročne počúvam, že huby rastú ako divé, a keď sa ocitnem v lese, nenájdem ani prašivku. Málokedy mám šancu vystihnúť deň v termíne po výdatných dažďoch – má to byť minimálne po týždni, ak však nasleduje teplé – nie horúce počasie.

Svoje fiasko si zahojím až nákupom húb, ktoré kupujem celoročne, za čo som nesmierne vďačná všetkým pestovateľom hlivy ustricovej a šampiňónov, a varím a pečiem za výdatnej podpory húb sušených, ktoré predsa len po troškách s rodinou ulovíme a nazbierame na zimu. Potom už len vymažem zapekaciu misu domácou masťou či maslom a nasleduje večera, ktorou by nepohrdol ani kráľ.

Príprava: 40 minút + zapekanie * Získate: 4 porcie

  • 2 plné lyžice masti
  • 1 cibuľa, stredne veľká
  • 3 - 4 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 450 - 500 g čerstvých hríbovitých húb / zmesi hlivy a hnedých šampiňónov
  • soľ, farebné korenie
  • 1 plná lyžička rasce, tlčenej
  • 4 rožky, 1 deň staré
  • 80 ml mlieka alebo kyslej smotany, 10-14%
  • 4 vajcia M
  • ½ lyžice sušeného tymianu / 5 vetvička čerstvého
  • menší zväzok plocholistej petržlenovej vňate
  • 1 chilli paprička, podľa chuti
  • maslo na vymazanie

1. Na veľkej panvici rozpáľte masť a pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujte ju. Potom na chvíľku pridajte cesnak a všetky huby rozkrájané na hrubšie kusy. Zmes osoľte, okoreňte, pridajte tlčenú rascu a sprudka orestujte. Trvá to ešte asi 15 minút, potom nechajte panvicu vychladnúť.

2. Deň staré rožky, ktoré ste nechali preschnúť na vzduchu, nakrájajte na kolieska a pokropte mliekom alebo smotanou. Pridajte vajcia, bylinky a ak chcete aj chilli papričku. Nakoniec pridajte vychladnuté huby. Zmes zľahka premiešajte.

3. Maslom vymažte pekáčik až hore a zmes doň zarovnajte, zľahka ju stlačte lyžicou. Pekáčik vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte asi 40 minút bez pokrievky. Vrstva je vysoká, nechajte ju dôkladne prepiecť, až sa odtiahne od okrajov a hore vytvorí zlatistú kôrku.

Horúci hubovník ešte v pekáčiku rozkrájajte na úhľadné porcie a rozdeľte na taniere. Výborným doplnkom sú sladkokyslé uhorčičky.

Budete potrebovať deň staré rožky, ktoré treba nechať v závere pekne opiecť v rúre, aby povrch jemne chrumkal. Príprava hubovníka je podobná, ako pri pečení plnky, len je tu menej ingrediencií. Korenia a byliniek dajte dosť, a nakoniec vyskúšajte aj chilli papričky podľa chuti. Keď všetko vyladíte tak akurát, naozaj si pochutnáte. 

Ak nemáte k dispozícii čerstvé hríbovité huby, spoľahnite sa na hlivu a hnedé krémové šampiňóny, ktoré sú aromatickejšie ako biele a ich chuť sa približuje suchohríbu. O hlive ustricovej je známe, že jej častá konzumácia môže dostať naše zdravie do formy. Má vysokú nutričnú hodnotu a vďaka antioxidačným účinkom obsiahnutých látok pomáha chrániť bunky pred pôsobením voľných radikálov a účinne posilňuje imunitný systém.

Obdĺžniková zapekacia forma CULINARIA s rozmerom 28 × 18 cm presne vyhovela množstvu pripravenej hubovej zmesi. Patrí k nej pokrievka, ktorú som v tomto prípade nevyužila. Zmes je treba v rúre správnym spôsobom vysušiť a na povrchu pekne opiecť dochrumkava. Keramický komplet si vezmite k ruke pri pečení porcií mäsa, ktoré v ňom krásne zmäknú.

Huby treba najprv sprudka orestovať na panvici. K tomu používam domácu masť, ktorú môžete použiť aj na vymazanie pekáča. Tu ale dávam prednosť chuti masla, ktorá pasuje k pečivu opečenému dozlatista.

Sušička na ovocie, zeleninu, bylinky a huby je v domácnosti dobrým parťákom, takže jej čoskoro nájdete stabilné miesto, kde bude často v chode. Automaticky si totiž zvyknete na to, že v nej zmizne každý prebytok surovín, ktorý by v kuchyni možno prišiel nazmar. Odporúčam zaobstarať si sušičku s väčším počtom sušiacich poschodí, skutočne sa to vyplatí.

Teraz si už nechajte chutiť, vonia tu celá kuchyňa. Túto výdatnú, ale nie príliš kalorickú večeru si našťastie môžete dopriať veľmi často. Hubovník ide dobre rozkrájať na jednotlivé porcie a doladiť nakladanými uhorčičkami.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *