Hyacinty sú kľúčom k jari

Žemľový veniec a forma ako servírovacia tácka
27.2.2020
Kytica s čokoládou
5.3.2020

V kvetinárstvach aj obchodoch sa už na pultoch roja prvé cibuľoviny ako prví poslíčkovia jari. A k nim hyacinty patria. Sú totiž ideálne k narýchleniu.

Kvetinám nikdy neodolám. Míňať za cibuľoviny mi pripadá zmysluplné, pretože sa nakoniec dočkajú záhradky a ďalšieho života. Takže v tomto týždni už mám zosadené tri cibule hyacintov a teším sa, až pokvitnú. Rastliny pribúdajú takmer pred očami. Napriek tomu, ako vyrastú, môžete sa pohrať s tým, že holé cibuľky prikryjete jednoduchým aranžmá. Dobre mi poslúžil venček upletený z viniča, ktorý som dozdobila machom. So zaujímavým obalom na kvetináč vytvoríte krásny celok, ktorý vám spríjemní víkend aj ďalšie zimné dni.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ K ZAKRYTIU CIBULIEK

Cibule hyacintov nepotrebujú k životu veľa priestoru. To, že sú správne nasadené, uvidíte hneď, podľa každodenných prírastkov. Rady, ako cibule narýchliť, nájdete v závere článku. Na aranžmá si pripravte:

      
  • osadený kvetináč
  • zaujímavý obal nakvetináč
  • venček stočený z viniča, o trochu väčší ako je obal
  • trochu umelého machu
  • chumáč drevitej vlny
  • kvety z dreva alebo iné ozdoby
  • keramickú figúrku
  • lepidlo v tavnej pištoli

DOZDOBTE VENČEK

Aby všetko dobre držalo pohromade, najlepšie k tomu poslúži horúce lepidlo. S tavnou pištoľou sa pracuje dobre, a pretože lepidlo rýchlo chladne a tuhne, tak aj veľmi urýchli vašu prácu: o) Venček sformujte a po malých úsekoch naň naneste lepidlo. Ihneď doň vtlačte chumáčiky machu. Čo odpadne, nechajte na neskôr. Zdobenie môže vyzerať náhodne a trošku ošumelo, bude sa hodiť k vybranému plechovému obalu. Nakoniec nalepte do machu niekoľko drevených kvietkov. Biela farba pôsobí ešte dostatočne zimne.

SKRÝŠA UPROSTRED

Venček navlečte okolo cibuliek a medzi ne vložte chumáč drevitej vaty. Vzhľadom k tomu, že sa koreňový bal zalieva len mierne, dekorácia nijako nenavlhne. Môžete si vytvoriť malé hniezdo pre keramického vtáčika, alebo sem umiestnite ľubovoľnú figúrku. Na prvej fotografii som mala ešte odložené silné drevené špajdle. Zatiaľ na ne nedošlo, ale až cibule vyženú do kvetov, budú potrebovať oporu.

CELOK S KVETINÁČOM

Obal na kvetináč musí byť tak veľký, aby ste hyacinty mohli po obvode zalievať. Vody stačí len málo, toľko, aby koreňový bal zostával mierne vlhký. Keď kvety vykvitnú, väčšinou potrebujú oporu, pretože sa vytiahnu za svetlom. Je vhodné ich podoprieť. Aby kvety vydržali až 3 týždne, potom je potrebné ponechať kvetináč v chladnejšom priestore, asi tak okolo 18 °C.


PRED A PO

  • Ak si chcete sami priviesť hyacinty do kvetu, kúpte si cibule a každú zvlášť zasaďte do pôdy tak, aby boli zahrnuté iba ich spodné dve tretiny. Vhodná je zemina zmiešaná s jednou tretinou piesku. Kvetináčiky ponechajte v chladnej miestnosti s teplotou okolo 5-8 ° C, až zakorenia. Po celú dobu je potrebné nechať cibuľu prikrytú, napríklad papierovým téglikom alebo kornútikom. V okamihu, keď sa medzi listami objaví kvet, môžete kvetináč preniesť do miestnosti s teplotou okolo 16 °C a ešte týždeň nechajte rastlinu v tme. Hneď potom si ju preneste do izby a tešte sa na rozvité kvety.
  • Keď si vyberáte cibule, ich odtieň napovie, aké kvety vám vykvitnú - červenkastá cibuľa bude mať ružové kvety, svetlá cibuľa má biele kvety a fialová cibuľa pokvitne modro.
  • Akonáhle hyacint odkvitne, prestaňte rastlinu zalievať a nechajte kvet i listy zvädnúť. Keď zožltnú, jemne ich oddeľte (väčšinou odpadnú samé) a čistú cibuľku schovajte na suchom mieste. Na jar ju zasaďte do záhradky. Hyacint pokvitne každý rok, ale kvet bude časom chudobnejší, až cibuľka zanikne

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *