Instantné cukrovinky alebo darčeky zo špajze

Keď zavonia purpura, keď zacinká stromček…
21.11.2024

Tak toto je vážne darček, pre chvíľu, keď už nemáte ani štipku času. Namerajte ingrediencie na sladké pečenie, všetko natlačte do peknej dózy a pripíšte rodinný recept, ktorý je nad zlato. Hanbu si určite neurobíte.

Jednoducho povedané - rozdeľte sa o zásoby! :o) Je to sympatické a kamarátske. Taký darček od srdca dáte niekomu, s kým sa dobre poznáte a máte sa radi. Suroviny na pečenie vôbec nie sú lacnou záležitosťou, a ak idete pri advente popriať krásne sviatky, a gazdinka rada pečie, zaručene ju potešíte.

V tejto chvíli vám odovzdávam bleskový nápad, ku ktorému si určite pridáte svoje zlaté recepty. Ale keby ste potrebovali, pripisujem aspoň jeden na dobré krehké pečivo, ktoré som namiešala do dózy vpravo. Len pre zaujímavosť, fľaša uprostred skrýva špeciálny mix na chlieb, ktorý som dostala od kamarátky Hanky ​​zase ja. Som naňho zvedavá...

Výbava do kuchyne patrí k pekným vianočným darčekom. Určite u nás nájdete množstvo užitočnej inšpirácie!

DÓZA VPRAVO:  KREHKÍ MOTÝLCI V ČOKOLÁDE

vrstvíme do dózy zdola nahor

  • 200 g hladkej múky
  • 90 g práškového cukru, oboje preosiate
  • sušenú citrónovú kôru
  • 50 g zmesi orechov
  • dukátiky bielej a tmavej čokolády na polevu

na pridanie je treba

  • 1 žĺtok
  • 140 g masla

1. Suroviny pomaly vyklepneme na dosku, oddelíme čokoládové dukátiky a oriešky.

2. K zvyšku suchých surovín pridáme mleté ​​oriešky a všetko premiešame. Do jamky vyklepneme žĺtok a nakrájané maslo. Vypracujeme hladké cesto a necháme ho pol hodiny odležať v chlade.

3. Vyvaľkáme hrubšiu placku a vykrájame motýliky alebo iné tvary. V rúre vyhriatej na 175 °C pečieme asi 8-10 minút.

4. Pripravíme si polevy a vychladnuté pečivo namočíme do bielej a tmavej čokolády.

Všetko, čo budete potrebovať je tu. Ideálne je, ak máte k dispozícii hrnčekový recept, to potom všetky ingrediencie nameriate veľmi rýchlo. Vyberte aj receptúru, ktorá je zložená zo zaujímavých surovín, aby vytvorili krásne štruktúrovanú skrumáž. Hlavne nič nemiešať, aby išli jednotlivé vrstvičky zase približne rozdeliť pri spracovaní – napríklad orechy bude treba rozomlieť (aj tak sa bude kuchárka cítiť trochu ako Popoluška). V priloženom recepte je dôležité uviesť, že treba pridať „mokré” prísady, ako mlieko, olej, vajcia a pod. Tie sa skrátka do pohára dať nedajú.

Teraz zostáva ešte dokončiť darčekovú ambaláž. K dóze pripevnite vykrajovaciu formičku, pridajte napríklad košíčky na muffiny, skrátka všetko, čo darček urobí darčekom. Môžete pridať aj malý pohár vlastného džemu z úrody zo záhradky, bio citrón k nastrúhaniu kôry, skrátka čokoľvek, čo recept dokončí. Čím vtipnejšie si poradíte, tým lepšie. Najlepšou ingredienciou je pri tomto darčeku zvedavosť – čo len z toho rébusu vylezie!?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *