Nepečiete vianočné pečivo? Nevadí - sladký, chrumkavý dezert sa dá pripraviť v okamihu aj bez rúry.
Na koniec slávnostného menu sa pred záverečným digestívom vždy hodí sladká bodka. Napríklad teplý dezert z jabĺk voňajúcich škoricou, ku ktorému výborne pasuje vanilková zmrzlina. Pôvodne som si tento domáci recept vybrala preto, aby som vyskúšala teplovzdušnú fritézu, ale jablčné krúžky vo vínnom cestíčku možno samozrejme vyprážať aj na panvici, len je z nich potom treba nechať odsať prebytočný tuk na papierových utierkach. Na prípravu sa hodia pevné a šťavnaté jabĺčka. Je to príjemná verzia sladkého jedla, ktoré je možné podávať aj ako ľahkú zimnú večeru s pohárom bieleho vína.
Príprava: 20 minút + vyprážanie * Získate: asi 12-13 krúžkov
Cestíčko na 3-4 stredné jablká
Na obalenie
1. Suroviny na cestíčko dokonale rozšľahajte dohladka a nechajte ho odpočinúť.
2. Medzitým jablká zbavte šupky a jadrovníka, potom ich rozkrájajte na 1 cm vysoké krúžky a obaľte ich zo všetkých strán v hladkej múke.
3. Krúžky namočte do cestíčka a obaľte ich v piškótovej strúhanke. Ihneď ich vkladajte do panvice s vyššou vrstvou horúceho oleja a smažte z oboch strán dozlatista. Ak vlastníte teplovzdušnú fritézu, potom obalené krúžky z oboch strán pokropte olejom v spreji a fritézu 5 minút predhrejte. Krúžky vložte do koša fritézy a smažte 25 minút pri teplote 180 °C. Počas vyprážania krúžky premiešajte. Jablčné krúžky podávajte ešte teplé, posypané cukrom so škoricou.
Všetky suroviny, ktoré k receptu potrebujete, s najväčšou pravdepodobnosťou nájdete doma (väčšinou bežím len pre detské piškóty). Tento dezert môže byť rýchlym riešením v okamihoch, kedy sa ohlásia nečakaní hostia. Krúžky však pripravte skutočne na poslednú chvíľu, aby zostali teplé a chrumkavé. Ak pridáte pred servírovaním oriešky a vanilkovú zmrzlinu, ponúknete skutočne efektné pohostenie.
Jabĺčka nakrájajte na hrubšie kúsky, určite nie menšie, než 1 cm. Chuť teplých jabĺk je príjemná, a tak ju nesmiete vo výraznom obale stratiť. Fritéza sa osvedčila dobre, ale krúžky skutočne potrebujú trochu oleja, aby sa vyfarbili dozlatista. Ideálny je olej v spreji. Ešte jeden postreh - cestíčko vám pri obaľovaní zhustne, pretože prijme ďalšiu dávku múky z obalených surových jabĺk. Môžete ho v závere mierne zriediť vínom, ale pokiaľ robíte krúžkov naozaj veľa, skôr odporúčam pripraviť si na ďalšiu várku jabĺk nové cesto.
Vyprážané krúžky udržujte v teple, najlepšie na nahriatom tanieri. Nakoniec ich rozdeľte na tanieriky, posypte orieškami a pridajte zmrzlinu. Krásne sviatky!