História tejto luxusnej lahôdky sa traduje od čias renesancie. Jedná sa o vynikajúci taliansky dezert, ktorý sa pripravuje po celom svete podľa rôzne upravených receptúr. V každom prípade je najdôležitejšou ingredienciou mandľový likér Amaretto a lahodný čerstvý syr mascarpone. Ak chcete obe suroviny akýmkoľvek spôsobom nahradiť, neochutnáte to, čo stojí za ochutnanie...
Do pôvodnej receptúry patria ešte surové vajcia, ale ak dezert pripravujete v teplom počasí, je vhodnejšie vajcia vynechať alebo použiť pasterizované. Myslím teraz na to, že pripravujem dezert, s ktorým sa môžete vydať aj do terénu. V domácich podmienkach sa však nákazy salmonelou neobávam.
Dezert sa aranžuje do misy, aby boli vidieť jednotlivé vrstvy - prekladá sa cukrárskymi piškótami namočenými do silného espresa zmiešaného s likérom. Využila som k tomu sklenenú misku, ktorá je súčasťou praktického setu s plastovými viečkami. Dezert tak ľahko preveziete, kamkoľvek bude treba.
Príprava: 40 minút + chladenie * Naplníte: tortovú formu s priemerom 21 cm; a pre misku s objemom 950 ml (na fotografii) vám bude stačiť približne polovica surovín
1. Pripravte si väčšiu šálku silného espressa a nechajte ho vychladnúť.
2. Vo väčšej mise našľahajte ručnou metlou syr mascarpone, práškový cukor, 3 lyžice likéru a 2/3 nastrúhanej čokolády.
3. V menšej miske vyšľaháme smotanu a pomaly ju vmiešajte do pripraveného krému.
4. Do hlbokého taniera si pripravte vychladnutú kávu a zvyšok likéru, pridajte 3 lyžičky krupicového cukru a premiešajte.
5. Umyté jahody nakrájajte na hrubšie plátky. Piškóty postupne namáčajte v zmesi kávy a vyložte nimi tesne vedľa seba dno misky (budete ich musieť skrátiť, aby ste dno zrovnali do roviny). Na piškóty urovnajte vrstvu krému, vrstvu nakrájaných jahôd a celý postup zopakujte až do potrebnej výšky. Končite krémom, ktorý ešte posypeme zostávajúcou tretinou čokolády. Dezert nechajte vychladiť do druhého dňa.
Komplet sklenených misiek poslúži na všetku prípravu tiramisu - na nastrúhanie čokolády, ušľahanie smotany, na nakrájané jahody i na zmiešanie espresa a likéru. Tú najväčšiu misku si ponechajte na samotný dezert. Ak sa aj s dezertom vydáte na chatu alebo za kamarátmi, zarovnajte povrch kúsok pod okraj misky, aby ste mohli použiť viečko.
Na dno misky nakrájajte piškóty tak, aby pokryli celé dno. Kúsok po kúsku ich namáčajte do zmesi silného espressa a likéru. Potom našľahaným krémom pokryte vrstvu piškót. Povrch urovnajte do roviny a pridajte vrstvu nakrájaných jahôd. Znovu zopakujte všetky tri vrstvy. Samozrejme záleží na tom, ako veľkú misku plníte. Čím je vyššia, tým lepšie, pretože bude nad sebou viac vrstiev lahodných chutí.
Recept mám pripravený na väčšiu misku než som použila (950 ml); naplnila som teda ešte jednu menšiu. Pokiaľ s dezertom nebudete cestovať, potom možno povrch nazdobiť tak, že piškóty a jahody môžu presahovať do výšky. Iste si vymyslíte veľa ďalších spôsobov.
Správne vychladený dezert možno rozkrájať a pomocou lyžice celkom dobre vybrať po malých porciách na tanieriky. Ale verte, že od tejto dobroty sa každý rád zamaže aj za ušami.