Keď spojíte čerstvé a sladké jahody s čokoládou, čaká vás luxusný chuťový zážitok. Privítajte školákov na prázdniny poriadnou porciou tejto dobroty.
Tento recept robím výhradne dospelej časti svojej rodiny, pretože čokoláda obsahuje tradičný taliansky mandľový likér a štipku štipľavého chilli. Avšak bez alkoholu a korenia poháre nestratia nič sa svojej lahodnosti. Ponúkam ich s radosťou na oslavu ukončenia školského roka.
Dezert som pripravila do zmrzlinových pohárov v tvare zmrzlinových oblátok, ktoré môžu byť vernými spoločníkmi vašich letných spoločenských udalostí. Poháre sú určené na podávanie zmrzlín, ľadových sorbetov i ovocných drení, a tak si len želajme, aby leto bolo šťastné, zdravé a slnečné.
V receptoch nájdete verziu pre dospelých aj pre deti, ale dajte pozor, nech sa pri servírovaní pohárov nepomýlite :o)
Príprava: 30 minút * Získate: 3 veľké poháre
Pohár v 3 krokoch pre dospelých
1. krok
Sušienky rozdrobte nahrubo, pridajte nasekané orechy (ak nie sú súčasťou sušienok) a spoločne so zmäknutým maslom prstami vytvorte posýpku. Rozložte ju na tanier a vložte do chladničky.
2. krok
Plátky jahôd rozložte na tanier a pokvapkajte 2 lyžicami likéru, premiešajte a tiež vložte do chladničky.
3. krok
Do kastrólika umiestneného vo vodnom kúpeli nalejte smotanu a pomaly ju zahrievajte. Po chvíli pridajte rozlámanú čokoládu a miešajte, až vznikne hladký hustnúci krém. Kastrólik odstavte a nechajte chladnúť. Keď je čokoláda vlažná, vmiešajte čili a zvyšok Amaretta.
Dokončenie - Na dno každého skleneného pohára vložte lyžicu sušienkovej posýpky (1 lyžicu si ponechajte bokom), zalejte trochou čokolády a v pruhoch suroviny takto striedajte až zaplníte dve tretiny pohárov. Zvyšok pohárov hojne vyplňte plátkami jahôd a dozdobte posýpkou a mätou.
Pohár v 3 krokoch pre deti
Pracujte podľa predchádzajúceho popisu práce, len vynechajte Amaretto a chilli. Namiesto posledného zdobenia posýpkou pridajte viac sekaných mandlí.
Tu som v pruhoch zostavila, čo s čím patrí dohromady. Pracovala som so sušienkami s kúskami mandlí, tak tie na fotografií chýbajú, ale šetriť s nimi určite nemusíte. Cukor nepridávam nikam, ani do jahôd, ak sú zrelé. Na osladenie úplne stačí pár lyžíc sušienok a sladkosť čokolády.
Čokoláda v pohári nestuhne, len sa tak nejako zabrzdí o mandľovú posýpku. Výsledok je chrumkavý, pretože vychladené sušienky nestihnú zvlhnúť. Nevadí, keď sa jahody svojou váhou trochu vnoria dovnútra. Dávam ich toľko, koľko sa zmestí. Presne o toto ide - nabrať si na lyžičku chrumkavú čokoládu s mandľami i jahodami. Dobrú chuť a krásne prázdniny!