Jarné likéry s vanilkou a slaným karamelom

Aranžmán s krokusmi alebo doma je už možné vítať jar
11.3.2023
Pohodlná spálňa pre seniorov? Vieme, ako na to
18.3.2023

Vyrobiť si na Veľkú noc smotanový likér je absolútna nutnosť. Budete ho potrebovať do báboviek, dezertov, aj horúcich nápojov, keď vás jar zaženie za pec.

Začnem s receptom na tradičný vaječný koňak. S ním je to rovnaké, ako s vanilkovými rožkami - každá domácnosť si hýčka ten úplne najlepší. Býva s čerstvými vaječnými žĺtkami za studena, v pare šľahanými žĺtkami za tepla, s whisky, rumami všetkých farieb a sily, s brandy aj s korením - to predovšetkým v rámci vianočných chutí, ale aj bez, len s vanilkou. Základ tvorí kondenzované mlieko aj čerstvá smotana na šľahanie. Zaujímavé sú aj samotné spôsoby podávania, kedy sa hladinka zasype mletou škoricou, pridáva sa šľahaný sneh z bielkov a pod. Táto dobrota má korene hocikde vo svete, takže niet divu, že je dovedená do dokonalosti.

Vedľa žltučkých smotanových likérov sa môžete pustiť aj do čokoládových zmesí s nugátovou chuťou, alebo - ak inklinujete radšej ku karamelu, potom si našľahajte likér s maličkou štipkou soli. Maškrtné ústa to určite ocenia. V každom prípade si pripravte pekné fľaše s pevnými uzávermi, o to krajšie, ak chystáte likéry ako darčeky na návštevu, a urobte si miesto v chladničke. Nápoje potrebujú chlad a tmu, a pred konzumáciou pár dní na uležanie. Vystužené kvalitným alkoholom, to určite vydržia.

Príprava: 50 minút * Získate: 2 + 2 fľaše po 260 ml + na ochutnanie

VANILKOVÝ VAJEČNÝ LIKÉR ZA STUDENA

  • 5 žĺtkov
  • 2 lyžičky vanilkovej pasty / vanilkový struk
  • 100 g múčkového cukru
  • 1 kondenzované mlieko sladené
  • 250 ml smotany na šľahanie, 30%
  • 400 ml vodky

1. K žĺtkom pridajte vanilku a vyšľahajte ich s cukrom do peny.

2. Pridajte kondenzované mlieko a téglik smotany, krátko zašľahajte a nakoniec prilejte vodku. Likér prelejte pomocou lievika do vyparených fliaš s čistými uzávermi a zaviečkujte ich.

Fľaše uložte v chladničke a načnite ich najskôr po 5 dňoch. Ihneď skonzumujte.

 

LIKÉR SLANÝ KARAMEL

- soľ možno vynechať

  • 1 kondenzované mlieko karamel
  • 1 lyžička vanilkovej pasty
  • 300 ml bourbonu (whisky)
  • 250 ml smotany na šľahanie, 30%
  • štipka morskej soli

1. Do mixéra dajte karamelové mlieko, vanilku a bourbon, a sprudka prešľahajte.

2. Znížte otáčky a pramienkom primiešajte smotanu, až vznikne hladký krém. V závere pridajte štipku soli. Krátko prešľahajte a likér zlejte do 2 vyparených fliaš.

Fľaše uchovajte v chladničke, nechajte odležať a skonzumujte za 8 - 10 dní.

Výrobu tradičného vaječného likéru vám určite nemusím predvádzať, takže som sa tu zamerala na suroviny na slaný karamel. Keby ste predsa len začali s vaječným koňakom, v závere článku nájdete ešte preklik na koňak zhotovený za tepla, aby ste nemuseli pokúšať vyššie uvedenú prípravu za studena. U žĺtkov je potrebná obozretnosť.

Likéry nechajte v pokoji v chladničke, aby zhustli, alkohol zjemnil svoju chuť, a skrátka aby pekne dozreli. Je pravidlom, že čím dlhšie upíjate, tým sú lepšie a lepšie. Ako veľa budete mať vanilkový likér žltučký, o tom rozhodne počet žĺtkov aj ich farba. Netrápte sa tým, ak bude našľahaný nápoj svetlý, vôbec na tom nezáleží. Do karamelového likéru patrí štipka soli. Ale na prvýkrát naozaj štipka! Ak nie ste na toto spojenie chutí zvyknutí, mohlo by vás prekvapiť, a navyše, slaná chuť sa rozležaním nápoja prehĺbi.

Príjemným bonusom fliaš, ktoré si môžete zaobstarať, sú visačky na prírodnom papieri. Z druhej strany na ne pripíšte napríklad svoje venovanie. Až jarní hostia ochutnajú, určite nebudú pochybovať o tom, že likéry sú poctivé a domáce...

004vyrez

Žĺtkový vaječný koňak šľahaný v pare


Vaječným koňakom sa rozumie ten, ktorý obsahuje žĺtky + koňak. Recept nájdete po rozkliknutí obrázku.
003vyrez

Vanilka a slaný karamel so smotanou


Obaja vyrobíte behom chvíľky. Stačí rozmixovať prísady a čoskoro vypiť, aby likéry nepodľahli skaze :o)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *