Jarný venček s bahniatkami

Nadýchané mraky na plechu
30.3.2020
Vajíčka so zázvorom a pomarančom
8.4.2020

K vítaniu jari patrí veniec úplne rovnako, ako k vianočným sviatkom. Zaveste si ho na dvere, do okna, alebo naaranžujte na stôl, okolo ktorého sa každý deň stretávate. Prinesie k vám práve sa prebúdzajúcu prírodu.

Kúpte si základný korpus a potom už len zdobte podľa svojho zámeru. Schovajte si škrupiny od prepeličích vajíčok, prineste domov mach, pierka, alebo si kúpte roztomilé umelé dekorácie. Ak vám pri prechádzke cinkne do klobúka rozkvitnutá vŕba, vezmite so sebou pár krátkych prútikov. Väčšinou nemám to srdce oberať prvé včielky o potravu, takže nakupujem v kvetinárstve, kam prútiky neputujú z voľnej prírody. Podstatné je, že musia byť čerstvé, mäkké a ohybné.

Bahniatkové dekorácie z vŕby rakytovej mám nesmierne rada. Bahniatka - ako sa im ľudovo hovorí, vo vode vykvitnú, takže ak ich chcete mať bez zmeny, drobné a chlpaté, je vhodné nechať ich na suchu. Prútiky zaschnú do akéhokoľvek tvaru a dekorácie vám budú robiť dlho radosť.

Na chránené vonkajšie dvere sa tiež hodia venčeky z umelých materiálov, ktoré sa vyrovnajú aj s rôznymi klimatickými podmienkami. Ideálne ich dozdobte niekoľkými pučiacimi prútikmi zo záhradky, aby vás príjemne privítali pri každom vstupe do domu.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ NA ZÁKLAD VENČEKA

Tento veniec nie je žiadny obor, pretože z vŕby som mala len pár prútikov. Sledujte teda svoj zámer a kúpte si korpus podľa toho. Pripravte si:

  • korpus z vínnej révy
  • čerstvé prútiky vŕby
  • viazacie drôtiky
  • pomocné lyko

NAJPRV ZAFIXUJTE BAHNIATKA

Prútiky vŕby skráťte na potrebnú dĺžku. Vezmite prútik, jeho koniec zapichnite do korpusu a stočte ho v smere doprava. Pridajte ďalší prút kúsok vedľa a pokračujte rovnako. Každý úsek zafixujte pomocou lyka. Prútiky sú pružné a budú sa vám pod rukami vyvliekať. Aspoň so mnou trošku bojovali.

PRIPRAVTE SI ĎALŠÍ DEKÓR  

Venček s prútikmi upevnenými lykom som nechala 2 dni zaschnúť. Pružné vetvičky v teple rýchlo strácajú svoju silu a neskôr sa vám bude dobre pokračovať. Medzitým máte dostatok času na premyslenie ďalších dekorácií. Venček môže zostať úplne prírodný, možno pridať farby a pastelové vajíčka, detské drobnosti, stužky, skrátka čo vás napadne. Ja som zostala pri prírode a pripravila som si mach a vyfúknuté prepeličie vajíčka. Po zaschnutí prútikov korpus obtočte viazacím drôtikom a pomocné lyko odstráňte.

VARIABILNÉ DOKONČENIE DO TVARU HNIEZDA

Venček dokončite tak, že všetky viazania drôtikov schovajte pod mach. Zastrčte ho pomocou nožníc medzi prútiky korpusu, drží tam dobre. Venček posaďte na tanier a stred zaplňte vajíčkami ako hniezdo. Pridajte pár bielych pierok, a je hotovo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *