Leto je v plnom prúde a my máme prirodzene chuť sa hýbať, jesť zdravo a rozumne. Ak práve robíte podobné rozhodnutia, som tu s jedným kvalitným a super chutným tipom...
Pokiaľ máte v kuchyniach uvarené aj neuvarené vajcia, ktoré treba skonzumovať, vyskúšajte ich začleniť do taniera plného šalátového mixu, ktorý sa skladá z bulguru, avokáda a chrumkavej zeleniny.
Je to pokrm, ktorý ochutnáte len raz, a v kuchyni sa vám usadí už navždy. Jeho základom je bulgur, čo je usušená drvená celozrnná pšenica, z ktorej múky sa vyrábajú semolinové cestoviny. Je už predvarená, takže jej úprava potom trvá max. 15 minút. S bulgurom som sa stretla prvýkrát, keď som pracovala na knihe Hojnosť (Yotam Ottolenghi). Nešlo inak, než vypočuť pokynov tohto majstra zeleninovej kuchyne, a pochopiteľne som pri práci varila a ochutnávala. Bulgur pripravujem na viacero spôsobov, ale tu je ten najjednoduchší, taký ochutnávkový, ktorý vychádza z presláveného libanonského bylinkového šalátu Tabbouleh, ku ktorému budete mať doma vždy dostatok surovín. Hovorím, naozaj len vychádza, pretože do správneho šalátu patria bylinky v obrovskom množstve a je doplnený sladkými paradajkami.
Keby ste nevedeli, ako jedlo naaranžovať, alebo ako úhľadne nakrájať spomínané vajíčka, k dispozícií sú rozmanité kuchynské pomôcky.
ŠALÁT S BULGUROM, AVOKÁDOM A VAJCAMI
Príprava: 30 minút * Získate: 4 porcie
Bulgur
Na dokončenie 1 porcie
1. Bulgur odmerajte a do hrnca dajte dvojnásobné množstvo osolenej vody. Dobre ho prepláchnite teplou vodou a následne varte 12-15 minút. Počas tejto doby by sa mala voda vstrebať, ak ste dali vody viac, zvyšok zlejte. Potom nechajte hrniec ešte 5 minút zakrytý.
2. Nabobtnaný bulgur dajte do veľkej misy a našuchorte ho vidličkou. Nadrobno nakrájajte petržlenovú vňať, z mäty otrhajte lístky. Do bulguru pridajte roztlačený cesnak, krúžky červenej cibule, 4 lyžice olivového oleja, zmes osoľte a okoreňte mletým čiernym korením. Pridajte ružové korenie, pár kvapiek citróna, všetko premiešajte a ochutnajte. Nakoniec zľahka vmiešajte celé množstvo byliniek. Až teraz bude mať šalát charakteristickú výraznú chuť.
3. Šalát rozdeľte na 4 taniere, pridajte syr poprášený sladkou paprikou, vajcia a avokádo. Celok dozdobte čerstvými lístkami ľubovoľného šalátu.
Tu vidíte bulgur - pozor nezamieňajte ho za kuskus. Naozaj nemá nič spoločné s cestovinami a má úplne odlišnú chuť. Má nižší glykemický index ako ryža, aj viac vlákniny. Pokiaľ zoženiete celozrnný kuskus, bude tmavší a po uvarení získa výraznejšiu orieškovú arómu. Na uvarené vajcia som využila krájače na vajcia, ktorý ich rozkrájal na pekné kolieska a štvrtinky.
Zhrnutie o bulgure