Hamburgery patria do stánkov s rýchlym občerstvením a do fastfoodov a za rok si ich užijeme dosť. Tie najväčšie a najpoctivejšie si však urobíte doma.
Do rozpravy o tom, ktorý burger je najlepší, prispeje každý tým svojim. Niekto má radšej BBQ omáčku - pochopiteľne mám na mysli domácu, niekto horčicu, iný majonézu. Tej dávam prednosť, ale toto je celkom iste len na vás. Podstatné je, aby mäso bolo kvalitným mäsom, či už tradične mletým hovädzím alebo dokonca steakom, ale pokojne dajte prednosť pečenému baklažánu, syrom, rybím fašírkam. Fantázii sa medze nekladú. S ľahko osmaženou žemľou a šalátikom je to vždy ono. Ak si zaobstaráte praktickú formičku na hamburgery, potom vám pôjde varenie nielen rýchlo od ruky, ale bude zárukou rovnomerne prepečených plátkov mäsa v ohňostroji skvelých chutí.
Príprava: 20 minút + odležanie * Získate: 3 hamburgery XL
Na burgre
Majonéza, 200 ml
Na dokončenie
1. Mäso dajte do misy, pridajte všetky ingrediencie (koriander drvím v mažiari) a všetko dokonale premiešajte. Rozdeľte ho na tretiny, vytvorte 3 bochníčky, potrite ich z oboch strán olivovým olejom a dajte pod fóliou do chladničky, asi na hodinu.
2. Medzitým si pripravte majonézu.
3. Pozvoľna rozpáľte grilovaciu panvicu s pár kvapkami oleja a z bochníkov mäsa vytvorte hamburgery. Formičku jemne vymažte olejom, bochník vložte do jeho spodnej časti a horným piestom stlačte tak, až sa mäso zarovná do roviny a formu zaplní. Vyjde to akurát. Mäso opečte z oboch strán asi 3-4 minúty, aby bolo úplne prepečené.
4. Pripravte si žemle - na druhej panvici ich za sucha z vnútornej strany opečte. Na spodnú časť žemle navŕšte majonézu či inú omáčku podľa chuti, na ňu šalát, potom kolieska cibule, kolieska paradajok a horúci burger. Priklopte druhou polovicou žemle.
Ako hovorím – zo samých dobrých potravín nemôže vzniknúť nič, na čo by sa človek netešil. Formička má nepriľnavý povrch, ale pred použitím ho odporúčam mierne vytrieť olejom, potom sa mäso naozaj neprilepí a dobre ho vyklepnete von. Z ingrediencií upozorním iba na voňavý koriander, ktorý vždy podrvím v mažiari, a potom na hrubozrnnú horčicu (možno ju nahradiť jemnou francúzskou).
Forma je šikovná, pretože vytvorí rovnomerne vysokú placku, ktorá sa potom aj rovnomerne prepeká. Mäso nechajte najskôr odpočinúť v chladničke a až potom ho prepečte. Ak máte ostrejšiu horčicu, nemusíte už pridávať čili papričku. Chute treba vybalansovať.
Teraz si už len svoju poschodovú špecialitu skombinujte tak, ako to máte
najradšej a nechajte si chutiť!