Lekcia skladania obrúskov

Jarný šalát s bulgurom a vajcami
26.6.2022
Formička na domáce hamburgery
1.7.2022

Ak uvažujete nad zaujímavým spestrením nedeľného stola, môže sa vám hodiť napríklad vtipné skladanie obrúskov. Obyčajných papierových, ktoré nakoniec vyzerajú tak honosne, že budete žasnúť.

Aby na tanieri vznikol tento útvar, budete potrebovať obrúsky v páre. Avšak ponúkajú sa tým ďalšie možnosti. Ja som pracovala s rovnakými obrúskami, ale tiež môže mať každý z obrúskov iný dekór pasujúci k sebe, alebo môžu byť jednofarebné v dvoch pastelových tónoch, a takisto je možné spárovať jeden pestrý obrúsok a dovnútra vložiť jednofarebný, a naopak. Možno som vám to mala nafotiť, pretože vzniknuté efekty sú úžasné.

Ale na druhej strane by ste sa nepohrali so svojou zvedavosťou. Takže skladajte, a uvidíte, čo vám bude pripadať najkrajšie.

Tomuto skladaniu servítok hovorím „strecha“, ale možno vás napadne niečo vtipnejšie. Podstatné je, že je to ultra jednoduché a na dve minúty. Postačí vyladiť len pekné farby k sebe a všetko podriadiť letnému stolovaniu. Pokiaľ si potrpíte na prestieranie ako ja, asi aj u vás došlo k zmenám. O slovo sa hlásia zrelé a tlmenejšie farby, ktoré nádherne rozrazia oranžové a fialové tóny. Ak plánujete k tomu nákup novej jedálenskej súpravy, pozrite sa sem. A nezabudnite na pekné príbory. Čas od času treba preveriť, ako to všetko ladí dohromady.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ

Keramické taniere mám veľmi rada. Ak si zaobstaráte neutrálnu smotanovú farbu, môžete obrúsky striedať, ako vás napadne. Zakaždým bude váš stôl úplne iný. Pre každú pozíciu pri stole si pripravte dve servítky v kombinácii podľa svojho výberu.

OBA OBRÚSKY ZLOŽTE DO ZHODNÉHO TVARU

Obrúsky rozložte tak, aby otvorené kraje smerovali dole. Potom prehnite ľavý a pravý roh obrúska smerom dole pozdĺž stredového preloženia.

TO ISTÉ UROBTE S DRUHÝM OBRÚSKOM

Podstatné je, aby ste hranu preloženia ostro nevyrysovali. Keď sa pozriete na finále, prehyby sú hladké a okrúhle. Hranu prejdem nechtom iba tak 2,5 cm od špičky zloženého obrúska a ďalej už nie. Na fotografii je to vidieť. Preto zložený obrúsok sám nedrží a musela som si ho v špičke zaťažiť (nie vždy je vedľa mňa fotograf). Toto robiť nemusíte, pretože obrúsky ihneď zložíte do jedného celku.

FINÁLE

Takto je to jednoduché! Obrúsky postavte do tvaru otvoreného písmena V a jeden obrúsok vložte do druhého. Potom všetky štyri časti sklapnite k sebe. Drží to perfektne.

POHĽAD SPREDU

Obrúsky položte na taniere, a je hotovo. Obráťte ich proti stoličke, alebo ich nechajte trošku pootočené k jednej strane. Potom túto figúru dodržte v rade. Vyzerá to veľmi efektne.

Túto skladačku využívam pri slávnostnejšom stolovaní, kedy sa servíruje viac chodov. Každému hosťovi ponúknete naraz dva obrúsky, čo je praktické.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *