Smotanová malinová torta

Formička na domáce hamburgery
1.7.2022
Darčeky podľa horoskopu – Rak
9.7.2022

Ak milujete maliny, čo iné si upiecť, než celú malinovú tortu. Tieto úžasné plody sú jedny z najchutnejších letných ovocných pokušení aké poznám.

Maliny chutia teraz výborne a sú vynikajúcim doplnkom do jednoduchého dezertu s tvarohovou náplňou. Na vytvorenie malinovej torty budete potrebovať len 2 krabičky malín, teda 250 g, a chvíľu voľného času. Všetko ostatné za vás obstarajú tortové formy.

Príprava: 70 minút (bez pečenia a vychladnutia korpusu) * Získate: tortu s priemerom 22 cm

Korpus

  • 130 g zmäknutého masla
  • 2 vajcia, žĺtky a bielky zvlášť
  • 130 g krupicového cukru
  • 1 lyžica rumu
  • vanilkový cukor
  • 250 g tučného tvarohu, oddeliť ½
  • 150 g polohrubej múky, preosiatej
  • 1,5 lyžičky prášku do pečiva

Krém

  • 250 ml smotany, 33 %
  • 2 plné lyžice práškového cukru, preosiateho
  • druhá ½ tvarohu
  • 50 g želatínového stužovača v prášku, za studena 
  • 125 g malín

Dokončenie

  • 125 g malín
  • 10 g červeného tortového želé v prášku
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 250 ml vody

1. Maslo, žĺtky, cukor a 1 lyžicu rumu našľahajte, až vznikne hutný krém.

2. Misu odložte a v druhej mise ušľahajte bielky so štipkou soli do tuhého snehu, pričom pred koncom zašľahajte vanilkový cukor.

3. Do žĺtkového krému striedavo po lyžiciach pridajte 125 g tvarohu a polohrubú múku zmiešanú s práškom do pečiva. Rúru zapnite na 180 °C.

4. Do tohto základu vmiešajte stierkou 2 lyžice snehu tak, aby cesto povolilo, a potom pomalým obracaním vložte zvyšok snehu. Cesto presuňte do formy vymastenej maslom a vysypanej strúhankou, urovnajte povrch a dajte piecť na druhú pozíciu na 35 - 40 minút.

5. Krém- Keď torta vychladne, pripravte si krém. Takmer dotuha ušľahajte smotanu, pred koncom krátko zašľahajte cukor a druhú polovicu tvarohu. Podľa návodu na obale pripravte želatínový stužovač do šľahačky a ručne ho vmiešajte do základu. Nakoniec opatrne vmiešajte maliny, ktoré sa tým čiastočne roztlačia a zafarbia krém.

6. Dokončenie- Úplne vychladnutý korpus v polovici rozkrojte a všetok krém navŕšte na spodnú časť cesta. Prikryte hornou polovicou, upravte okraje a na hornú plochu naskladajte maliny. Tortu dajte do chladu. Pripravte si červené tortové želé podľa návodu na obale. Varte ho iba 1 minútku, a aj keď sa vám zdá tekuté, ihneď ho lyžicou prelejte cez maliny. Uvidíte, že na chladnej torte začne želírovať. Až potom tortu polejte zvyškom a dajte ho dôkladne vychladiť.

Kovové formy sú ľahučké a bude sa vám s nimi dobre pracovať. Samozrejme si musíte vyskúšať, koľko ktorého cesta v nich upečiete, aby torta bola taká vysoká, ako sa vám páči. Testovala som cestá dve – viď úvodné foto. Zadný korpus z kokosového cesta bez múky sa mi ľahko prehupol nad okraj formy, ale na plnenie krémom by bol veľmi vysoký. Druhé cesto vystúpilo asi 2 cm pod okraj, takže na tento účel vyhralo. Až budete rozkrojený korpus plniť, do nadýchaného krému zo smotany primiešajte maliny opatrne až nakoniec. Krém krásne zružovie a zostanú v ňom kúsky malín.

Časť malín si dajte pred prípravou torty bokom na dozdobenie, zvyšok potom prehltne smotanová náplň. Na dekorovanie torty mi poslúžila priehlbina v ceste, ktorú ponúkla moja forma. Tú som vyplnila ovocím a preliala červeným tortovým želé, ktoré vyvýšené okraje cesta udržali pekne na mieste. Želé krehkému ovociu predĺži životnosť, ale torta ťažko prečká najbližších 24 hodín.

Pre korpus som zvolila trochu ťažšie tvarohové cesto, aby dobre zalialo a vykreslilo detaily formy, ale predovšetkým mu chuťovo pristane vychladenie, ktoré potrebuje aj krém. Pri smotane majú maliny samozrejme navrch, takže si ich naozaj užijete.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *