Mandľová vianočná štóla bez kysnutia

Odkaz vo fľaši alebo je čas napísať Ježiškovi
19.11.2022
Adventný kalendár pre malých aj veľkých
26.11.2022

Prvé zmienky o pečení vianočnej štóly pochádzajú zo 14. storočia. Pôvodne to bolo pôstne jedlo, ale dnes je špikovaná vybranými surovinami. Urobte si pre ňu miesto medzi našimi úžasnými vianočkami.

Patrím k veľkým priaznivcom pečenia vianočiek. Už aj preto, že je to nádherný rituál, ktorý si pred Štedrým dňom nikdy nenechám ujsť. Avšak zmena je život, takže prečo neskúsiť túto tučnejšiu a vyšperkovanejšiu dobrotu, ktorá sa pripravuje po celej Európe. Štóla je najtypickejším nemeckým vianočným múčnikom, ktorý má od roku 1991 udelenú ochrannú známku s titulom Dresden Stollen. Pokiaľ niekde narazíte na pravú drážďanskú štólu, neváhajte ochutnať. Podľa historických prameňov vznikol recept práve tu.

Štóla sa pečie z kysnutého cesta a jej základná chuť je mandľová a sladká. Pozdĺžny tvar v záveji bieleho cukru má pripomínať Ježiška zavinutého v perinke. Ale ten charakteristický prehyb, ktorý je na povrchu, možno prisúdiť zavinutiu valčeka mandľového marcipánu, ktorý sa v niektorých oblastiach vkladá dovnútra. Štóla sa nechávala „dozrieť” 3-4 týždne, pri ktorých sa dokonale rozležia chute mandlí, korenia a kandizovaného ovocia. Vianočná štóla oslavuje aj svoje originálne slávnosti, pri ktorých sa v Drážďanoch ochutnávajú a hodnotia aj niekoľkometrové výrobky. To by rozhodne stálo za výlet.

Uvedomujem si, že ste všetci stále v zhone, predkladám vám jednoduchý recept, ktorý nie je kysnutý, ale je pripravený z tvarohu a výborný úplne za čerstva. U nás doma štóla ani dlhšie nevydržala. Len sa vyfotografovala pri prestieraní a bola fuč. Avšak tento rok som druhú štólu (recept je na 2 kusy) starostlivo zabalila do alobalu a schovala na sviatky. Som sama zvedavá, či bude lepšia...

Príprava: 30 minút + pečenie * Získate: 2 štóly

cesto

  • 500 g hladkej múky
  • 1 prášok BIO, 17 g
  • 150 krupicového cukru
  • 2 žĺtky
  • štipka soli
  • 2 lyžice rumu
  • 1 lyžička mandľovej esencie
  • štipka muškátového orieška, nemusí byť
  • 150 g masla
  • 50 g sadla
  • 250 g tvarohu v kocke
  • 100 g brusníc, sušených
  • 100 g mandlí, nahrubo nasekaných
  • 100 g kandizovaného pomaranča

na obalenie

  • 60 g masla
  • práškový cukor
  • 1 vanilkový cukor s mandľovou príchuťou, Vitana

1. Všetky suroviny ponechajte v izbovej teplote, tuky nechajte zmäknúť.

2. Sypké ingrediencie vložte do robota a premiešajte. Vytvorte jamku a pridajte žĺtky, soľ, 2 lyžice rumu, mandľovú esenciu a muškátový oriešok. Ďalej pridajte zmäknuté maslo a masť, rozdrobený tvaroh a cesto premiešajte a nechajte pomaly spracovať dohladka. Rúru vyhrejte na 180 °C.

3. Nakoniec pridajte brusnice, nasekané mandle a pomarančovú kôru. Dokonale spracované cesto je hutné, ale mastné a tvárne. Presuňte ho na pomúčenú plochu na doske, rozdeľte na 2 časti a z každej vyvaľkajte vysoký podlhovastý ovál (viď foto). Doprostred mierne vtlačte valček, aby vznikla jamka a oba kraje prehnite cez seba tak, aby na stočenej štóle bol jeden hore.

4. Štóly dajte vedľa seba na plech s papierom na pečenie a nepotierajte ich. Dajte piecť na 45 minút, pričom po 25 minútach znížte teplotu na 170 ° C a štóly upečte dozlatista. Ak je to potrebné, prikryte hornú stranu papierom na pečenie.

5. Ak vyjde von suchá špajľa, štóla je upečená. Ešte horúce štóly niekoľkokrát potrite rozpusteným maslom a hojne pocukrujte práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým mandľovým cukrom. Vychladnutú štólu nakrájajte na užšie plátky, alebo ju nechajte zabalenú v alobale na chladnom mieste. Po 2-3 týždňoch by mala byť rozležaná.

Keď som sa pýtala mamičky mojej kamarátky Oliny, ako je možné, že má kysnuté koláče tak veľmi dobré, povedala mi: „To je tajnou ingredienciou”. Teraz už to viem - je to lyžica masti. A tak som sa nedivila, že sa troška sadla dáva aj do sviatočnej štóly...

Z cesta vytvorte hrubú placku, a tú potom stočte stranami cez seba, ako zavinovačku. Aby nevznikol príliš vysoký fald, vtlačte najskôr valček pozdĺžne do stredu cesta a vytvorte si tam miesto. Štóla sa potom zaguľatí ako má.

Na rozležaní tvarohového cesta som zvedavá. Zo skúsenosti viem, že na vzduchu skôr stuhne. Jednu štólu som ale zabalila do alobalu a uložila v krabici do špajze. Pokiaľ s tým máte skúsenosť, dajte vedieť...

Tu v galérii a na našom e-shope nájdete celý rad vianočných a zimných obrusov na sviatočné stolovanie. Zdobia ich plastické strojové výšivky, celý rad materiálov sa nekrčí a rýchlo schne po vypraní. Textil zdobia kamienky aj verná fotopotlač. Určite si vyberiete.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *