Medové rezy s kávovým krémom

Bleskový zajačik na koledu + šablóna
15.4.2022
Poschodové poličky udržia poriadok
23.4.2022

Medovník, to je úplne neodolateľná téma takmer pre každého. Ak pridáte chuť kávy, a to nielen formou nápoja, k receptu sa vrátite mnohokrát.

Ak milujete medovník, potom tu mám variáciu na danú tému. Možno, že rezy sa vám budú na doske lepšie vytvárať, pretože odpadá tvarovanie placiek do kruhu, a pre milovníkov kávy tu mám bonus navyše – krém s obľúbenou chuťou. Cesto je veľmi vláčne, takže sa dobre vyvaľká do tenka a placku ľahko prenesiete na plech pomocou valčeka. Všetko je rýchlejšie, ako pri tvorení torty. Len dve veci nikdy nezabudnite. Placky si upečte v predvečer a nechajte ich oddýchnuť, po ich naplnení sa obrňte bezhraničnou trpezlivosťou a hotové rezy nejedzte skôr, než minimálne za 10 hodín. Potom sú rozležané, prevlhčené, chuťami preliezané tak, ako to má byť.

Pri pečení som využila sadu sklenených dóz Valentina, ktoré sa vám môžu hodiť pri jarnom upratovaní špajze, a už teraz nájdete ochutnávku v galérii pod článkom.

Príprava: pláty 1 hodina / krém 30 minút + chladenie kaše * Získate: 14 rezov

Medové pláty

  • 70 g Hery
  • 60 g trstinového cukru
  • 2 plné lyžice medu, tekutého
  • 270 g hladkej múky, preosiatej
  • ½ lyžice sódy
  • 25 + 25 g vlašských orechov, mletých
  • 1 vajce L
  • 2 lyžice kyslej smotany, 18%

Kávový krém

  • 250 ml silnej kávy, precedenej (3 rovné lyžice mletej zrnkovej kávy + 250 ml vody)
  • 2 rovné lyžice ryžovej múky
  • 125 g masla, zmäknutého
  • ½ sladeného kondenzovaného mlieka
  • 1 lyžica rumu - nemusí byť

Na dokončenie

  • 200 - 250 g kyslej smotany, 18%
  • rozmixované drobčeky zmiešané s 2. polovicou pomletých orechov

1. Zmäknutú Heru, cukor a med vložte do misky a dajte do pary. Za stáleho miešania suroviny spojte, až kým nebudete cítiť kryštáliky cukru. Nechajte vychladnúť.

2. Do misy robota preosejte múku, pridajte, sódu, 25 g mletých orechov, všetko premiešajte stierkou; pridajte vajcia, kyslú smotanu a hnetacími hákmi spracujte cesto. Akonáhle sa vytvoria kompaktné gule, presuňte ju na pomúčenú dosku a krátko prepracujte. Vznikne vláčne cesto, ktoré rozdeľte na 3 časti. Dve časti dajte do chladu, a zo zvyšnej vypracujte asi 3 mm tenkú placku v šírke vášho plechu. Ďalšie dve placky potom veľkosťou prispôsobte tej prvej. Väčšinou mi vychádza veľkosť cca 24 × 30 cm.

3. Placku presuňte na papierom na pečenie vybavený plech a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 9 minút. Tenký plát vystúpi do výšky a zozlatne. Rovnako upečte ďalšie 2 pláty. Každý, ešte teplý plát nožom zarovnajte na zvolenú veľkosť a odkrojené kraje rozdrobte na kúsky, neskôr ich rozmixujte a spojte s druhou polovicou orechov. Pláty nechajte odpočinúť preložené papierom na pečenie.

4. Krém- Uvarte silnú kávu a sceďte ju (ideálne vo french presse), prelejte ju do kastrólika a pridajte ryžovú múku. Za stáleho miešania kávu zohrejte až do bodu varu, kedy vzniknutá kaša začne prebublávať. Dajte ju vychladnúť. Medzitým ušľahajte zmäknuté maslo, kondenzované mlieko a rum. Nakoniec do krému po malých lyžičkách opatrne zašľahajte kávovú kašu rovnakej teploty, až vznikne hladký krém.

Dokončenie - Krém rozdeľte na 2 časti. Prvú časť rovnomerne rozotrite na prvý plát. Pridajte druhý plát a jemne pritlačte. Teraz navŕšte kyslú smotanu, opäť do roviny, a pridajte tretí plát. Druhú polovicu krému navŕšte hore a vyrovnajte. Ihneď plochu posypte asi polovicou omrviniek s orechmi, naozaj jemne ich vtlačte do povrchu a posypte zvyškom omrviniek. Rezy dajte vychladiť do druhého dňa. Až potom ich nakrájajte a podávajte.

Možno máte radi pečenie, kedy je všetko naraz hotové. Ja to mám inak. S obľubou robím recepty, ktorých prípravy môžem rozložiť v čase. Samozrejme to surovinám prospieva, a ja nemám pocit, že som dlho uviazaná v kuchyni. Keď si medové pláty upečiete dopredu, môžete ich skladovať 3 dni, než ich spracujete a táto rýchla činnosť sa vám krásne zmestí medzi nejaké domáce povinnosti. Pripraviť krém je potom dielom okamihu - budete potrebovať varenú kávovú kašičku zo silnej kávy a ryžovej múky, potom prešľahané kondenzované mlieko s maslom (a rumom, ak chcete) a v medzičase si zmiešajte odrobinky z odkrojených častí.

TIP: Niekedy sa vám môže stať, že sa maslový krém zrazí. Aj keď ho robíte po stý krát, zrazu je to tu, je plný hrudiek tuku. V žiadnom prípade krém nevyhadzujte! Misu dajte do pary nad horúcu vodu a pomocou ručného šľahača hmotu prešľahajte pri stredných otáčkach. Behom chvíle sa všetko napraví a ušľaháte krásne hladký krém.

Medové rezy nerobím veľmi sladké, takto sa mi zdajú lahodnejšie. Prostredná - biela vrstva, ktorú tvorí kyslá smotana, je úplne bez cukru, takže ak si prajete výslednú chuť sladšiu, potom odporúčam smotanu vynechať a sladký kávový krém vytvoriť z dvojitej dávky surovín. Krému bude toľko, že ho bohato rozdelíte do 3 vrstiev.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *