Jarná inventúra špajze – kam uložiť sypké suroviny?

Lotrinský slaný koláč s vajcami
6.4.2022
Baránok kysnutý na plechu
13.4.2022

Zásoby potravín majte stále na očiach a pravidelne ich dopĺňajte. Ideálne riešenia ponúkajú pevne uzatvárateľné dózy zo skla, plechu aj plastu.

Plytvať potravinami si nikto z nás nepraje. Napriek tomu občas niečo nespotrebujeme včas, alebo niektorú zo surovín neubránime pred skazou vplyvom zlého uskladnenia. S poľutovaním končí v odpadkovom koši. Čo robiť, aby sa to nestávalo?

Samozrejme treba postupne získať skúsenosti – variť a piecť podľa toho, čo ste si naplánovali, alebo zo surovín, čo sú takzvane „na rade”. Chladnička, akokoľvek je veľká, všetky potraviny nepojme, a navyše je veľa takých, ktoré tam ani nepatria. K tým klasickým patria okrem niekoľkých druhov zeleniny a ovocia aj sypké suroviny:

CUKRU A SOLI VADÍ VLHKOSŤ

JARNÁ INVENTÚRA ŠPAJZE KAM ULOŽIŤ SYPKÉ SUROVINY 2

Soľ a cukor patria k pilierom kuchyne. Tieto suroviny obvykle starostlivo strážime, pretože sú nenahraditeľné a potrebujeme ich bezmála každý deň. Kryštály aj múčka ľahko zvlhnú, takže ich vždy prechovávame v dokonale uzatvárateľných obaloch. Keď práškový cukor príde do styku s vlhkosťou spoľahlivo zhrudkovatie:

  • ABY ZÁSOBY NEDOŠLI - suroviny budete mať pod kontrolou, ak ich uskladníte do sklenených dóz, kde je vidieť, ako ubúdajú. Vyberte si dózy, ktoré majú pevný klipový uzáver, prípadne skrutkovací uzáver doliehajúci do tesniacich silikónových drážok.
  • ZHRUDKOVATELÝ CUKOR - presypte do vrecka určeného na mrazenie (je pevný, určený na styk s potravinami a uzatvárateľný na zips) a rozdrvte ho pomocou kuchynského valčeka. Ak nemáte po ruke vhodnú dózu, ponechajte cukor vo vnútri. Pri použití cukor vždy starostlivo preosejte cez sito.
  • ABSORPČNÉ OPATRENIA PRE SOĽ - než uzavriete dózu so soľou, zamiešajte do nej malú hrsť sušeného hrachu. Prípadnú vlhkosť do seba krásne nasaje a vaša soľ zostane suchá. 

AKO SPRÁVNE SKLADOVAŤ KÁVU

JARNÁ INVENTÚRA ŠPAJZE KAM ULOŽIŤ SYPKÉ SUROVINY 3

K zrnkám kávy, ale aj ku káve pomletej, či instantnej sa nesmie dostať vlhkosť, vzduch a teplo. Zaobstarajte si na ňu pevne uzatvárateľné dózy a pri príprave nápoja ich nenechávajte dlho otvorené. Káva je veľmi citlivá na nasatie ďalších pachov:

  • MÔŽETE KÁVU PRISYPAŤ K STARŠIEMU ZVYŠKU? - to rozhodne nie. Každá káva má svoju nezameniteľnú arómu, takže ak si prinesiete domov nový druh, zmiešať ich nemožno. Staršiu kávu spotrebujte, dózu umyte a nechajte vyschnúť. Až potom presypte novú kávu. Na stenách dózy by mohli zostať zvyšky kávy, ktoré v takom malom množstve môžu žltnúť. 
  • SKLENENÁ DÓZA PATRÍ DO SKRINKY - kávu treba uchovávať v tme, ak je v skle, vždy patrí za zatvorené dvere.
  • KÁVA DO CHLADNIČKY NEPATRÍ - je tu príliš veľa pachov, ale chladné prostredie káve vždy prospieva. Ponechajte ju teda na mieste, kde dóza nie je vystavená priamemu teplu. Káva sa v podstate nekazí, ale zlým uskladnením stráca arómu aj chuť.

SADA 3 KS SKLENENÝCH DÓZ VALENTÍNA, s objemom 800 ml - cukor / káva / soľ


PLECHOVKY KUCHYNIAM MIMORIADNE SLUŠIA

JARNÁ INVENTÚRA ŠPAJZE KAM ULOŽIŤ SYPKÉ SUROVINY 4

Výrobcovia to vedia, a tak mnohí prichádzajú s celými kompletmi, ktoré kuchyňu krásne ozdobia. Na ostatné plechovky si však dajte pozor; mnohé, ktoré si schováte po inom tovare, môžu zle tesniť a často umožnia vstup lietajúcemu hmyzu aj vlhkosti. Ak ich ponecháte dlhšiu dobu bez dozoru - napr. na chalupe, môže sa v plechovkách objaviť dokonca aj hrdza. Dajte radšej prednosť výrobkom, ktorých povrch je určený na styk s potravinami, majúce viečka vybavené pevným silikónovým tesnením:

  • SYPANÝ ČAJ - musí byť vždy dobre uzavretý, pretože inak rýchlo zvetrá a nasiakne inú vôňu. Bylinkové zmesi a sušené ovocie kontrolujte, aby sa tu vďaka vlhkosti neobjavila pleseň.
  • KUCHYNSKÉ ZÁSOBY SYPKÝCH POTRAVÍN - tých máme v podstate najviac, napr. rôzne druhy múky, škrob, cestoviny, ryžu, strukoviny a pod. presypte ihneď po nákupe do pripravených dóz. Potraviny nie je dobré ponechávať v originálnych obaloch, pretože ľahko natiahnu vlhkosť a ostatné pachy, nehovoriac o povolených spojoch pri vreckách s múkou a pod. Opäť platí, že po každej spotrebe suroviny je potrebné nové zásoby uložiť do vymytej a čistej dózy.
  • ZVLÁŠŤ MÚKE VENUJTE POZORNOSŤ - nevytvárajte si veľké zásoby, ale ak chcete niektorý typ múky dlhšie skladovať, vložte ju na 24 hodín do mrazničky. Zničíte tak prípadné zárodky múčnych chrobákov i molí, ale kvalite múky neublížite. Pred použitím múku vždy preosejte a nakyprite. Dózy uložte na miesto, kde je tma, pretože múka neznáša svetlo. Ak máte sklenené dózy, nenechávajte ich na policiach, aj keď sa vám prehliadka potravín páči a sú tak po ruke. V tomto prípade môžete dať prednosť atraktívnym plechovkám.
  • LUŠTENINY SÚ OBĽÚBENÝM ZÁZEMÍM MOLÍ - výskytu môl zabránite jednoduchým spôsobom - do potravín nastrkajte niekoľko sušených bobkových listov, ktoré ich spoľahlivo odpudzujú.

PRIESTRANNÝ PLECHOVÝ CHLEBNÍK BLACK s odklápacím vekom


LEVANDUĽOVÁ TÉMA VHODNÁ PRE CUKROVINKY AJ PRE BYLINKY

JARNÁ INVENTÚRA ŠPAJZE KAM ULOŽIŤ SYPKÉ SUROVINY 5

Vôňa levandule je mocnou zbraňou proti moliam. Nasušenú levanduľu si obvykle dávame do bielizníka, aby zastavila nálety šatníkových molí, ktoré jej vôňu priamo neznášajú. Rovnakou mierou však zafunguje aj vo vašej kuchyni:

  • POUŽITE ZDANLIVO VYVONENÉ VRECÚŠKA - vrecúška s kvietkami levandule toho ešte veľa dokážu vo vašej kuchynskej potravinovej skrini. Levanduľu premiešajte v dlaniach, vložte do hrnčeka a umiestnite ju medzi dózami so suchými surovinami. Nielen, že vás vždy privíta letmá vôňa kedykoľvek otvoríte dvere, ale potravinoví votrelci tu nebudú mať šancu.
  • ROVNAKO ZAFUNGUJE I OCOT - do špajze postavte pohár so šálkou octu, do ktorého nakvapkajte niekoľko kvapiek Jari. Väčšina mušiek a ďalšia háveď sa v nej spoľahlivo utopí. 
  • SKLENENÉ DÓZY S LEVANDUĽOU - sú vhodné na uskladnenie domácich sušienok a iných sladkostí. Krátkodobo v nich môžete prechovať aj mini muffiny, domácky vyrobené cukríky, müsli tyčinky a pod. Pravidlá na uskladnenie sú v tomto prípade jednoduché - schovať tak, aby ich nenašli dvojnohí predátori s maškrtnou pusou!

SADA 3 KS DÓZ LAVANDE na ukladanie potravín, s objemom 800 ml


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *