Viete, že si môžete upiecť porciu koláča bez fúry riadu a bez výkonu elektrických spotrebičov? Stačí vám k tomu len pekný hrnček a vidlička.
Je to tak. Cesto sa v hrnčeku vážne spevnie, vyskočí a prepečie sa dozlatista. Pretože jeseň praje každému pokrmu aj nápojom, ktoré nás príjemne zahrejú, je to presne to, čo si môžete dať v podvečer, keď budete mať chuť na sladké. Do základného cesta, ktoré vonia po jablkách a škorici, si nakoniec pridajte všetko, čo vám chutí.
Ja som sa nechala inšpirovať levanduľou. So sušenou levanduľou sa dá v kuchyni robiť všeličo, môžete ju pridať k mäsu, do zmrzlín aj do sladkého pečenia. V každom prípade k vám domov prinesie spomienku na leto.
Príprava: 15 minút
Na 1 porciu
1. Maslo rozohrejte, vložte do hrnčeka a zmiešajte s cukrom, vajcom, lekvárom a škoricou. Vidličkou prudko prešľahajte do hladkej kašičky.
2. Potom pridajte smotanu, rum, vločky s práškom do pečiva a všetko vyšľahajte. Do zhustnutej hmoty vmiešajte brusnice a levanduľu.
3. Pripravené hrnčeky vložte do kastróla s trochou vody a pečte pri teplote 180 °C asi 15 minút. Keď cesto vyskočí, pridajte hore posýpku zhotovenú z vločiek, škorice, trstinového cukru a masla, a nechajte zapiecť ďalších 10-15 minút.
Podávajte vlažné priamo z hrnčeka, alebo ešte teplé cesto nožom uvoľnite a vyklepnite na tanierik.
K výrobe chutného dezertu vám stačí pár ingrediencií, hrnček a vidlička. Cesto vymiešame priamo v hrnčeku a po upečení všetko naservírujte ešte teplé priamo na stôl. Pečenie bez zašpineného riadu si určite obľúbite. Výbornou vychytávkou je využitie jablčných lekvárov. Ak ste ich ešte nerobili, recept nájdete TU.
Vo väčšine prípadov budete mať všetko, čo do cesta potrebujete doma po ruke. Nakoniec do neho pridajte to, čo máte najradšej. Zakončila som brusnicami a levanduľou, ale suroviny môžete nahradiť mletými orieškami, kokosom alebo kúskami čokolády. Skrátka skúšajte, čo vás osloví.
Pred konečným prepečením cesta pridajte asi lyžicu a pol pripravenej mrveničky a všetko nechajte v rúre dôjsť a zozlatnúť. Koláč si zjedzte priamo z chladnúceho hrnčeka, tak je najlepší.