Kuracia polievka s jemnými syrovými knedličkami

Deky a plédy pre vaše pohodlie
6.11.2019
Mug cake alebo pečenie v hrnčeku
13.11.2019

Hovorí sa, že podľa polievky spoznáte dobrého kuchára. Tak s touto polievkou si určite hanbu neurobíte...
Veľakrát sychravé jesenné dni napovedajú, že je potrebné zaradiť do jedálnička čo najviac teplých pokrmov. Zahriať sa zvnútra, to znamená udržať zdravie v poriadku.

Mäsové vývary držia teplo dokonale. O tom, že sú plné látok, ktoré vás nabijú energiou, nie je pochýb. Kým po výdatnom jedle máte všetkého dosť, po horúcej polievke sa určite cítite lepšie, aj keď dokáže slušne zasýtiť. Samotná polievka samozrejme neobsahuje všetky dôležité zložky, ktoré pre svoje zdravie potrebujete, ale obsahuje ich dosť. Tu sa spájajú vitamíny, minerály aj bielkoviny v pestrosti, ktorá nám vyhovuje. Polievky majú totiž tisíc podôb a každý z nás si nájde tú svoju. Zásadnú úlohu pri vývaroch hrá mäso, zelenina a bylinky, a ak si ich zahustíte ešte niektorou zo závariek, potom uspokojíte aj veľkého hladoša.

K obľúbeným kombináciám patria najrôznejšie druhy knedličiek. Tie dnešné som robila z jemnej krupice, vajec, smotany a parmezánu. Vytvorte si ich radšej viac, spoločne s polievkou získate výborné a rýchle jedlo z jedného hrnca.

Kuracia polievka s jemnými syrovými knedličkami 2

POLIEVKA S KNEDLIČKAMI

Príprava: 45 minút * Získate: 2 l polievky a 30 knedličkov

Polievka

   2 l silného vývaru
   1/2 červenej papriky, nakrájanej na rezance
   100 g kukuričných zŕn, mrazených
   250 g kuracích pŕs, varených a nakrájaných na rezance
   150 g brokolice, rozobranej na ružičky
   soľ a čerstvo mleté čierne korenie
   2 lyžice petržlenovej vňate, nasekanej nadrobno
   1 lyžica jarnej cibuľky, nakrájanej na kolieska
 

Knedličky

   100 g čerstvej strúhanky z bieleho pečiva
   50 g detskej krupice
   3/4 lyžičky prášku do pečiva, BIO
   3 lyžice petržlenovej vňate, nasekanej nadrobno
   2 vajcia
   4 lyžice smotany na varenie
   1 lyžica slnečnicového oleja
   3 lyžice parmezánu
   väčšia štipka soli
 

1. Do hrnca dajte vývar, pridajte nakrájanú papriku a kukuricu. Polievku priveďte k varu, vložte do nej kuracie mäso a nechajte krátko prevariť. Prikryte pokrievkou a vypnite.

2. Medzitým si pripravte knedličky - dajte variť osolenú vodu. Suché ingrediencie nasypte do väčšej misky, pridajte petržlenovú vňať. Do jamky vložte vajcia, smotanu, olej a parmezán, zmes osoľte a dobre premiešajte. Vznikne niečo ako lepivá drobenička. Ruky si namočte do studenej vody a tvorte guľaté knedličky s priemerom 2,5 cm. Ide to dobre, bude ich asi 30 ks.

3. Polievku znova uveďte ju do varu, pridajte brokolicu a bez miešania ju nechajte 3 minútky variť. Potom polievku dochuťte soľou a korením, vhoďte nakrájanú petržlenovú vňať a cibuľku a hrniec odstavte.

4. Medzitým varte knedličky po dobu 10 minút a horúce podávajte s polievkou, kde ich nechajte krátko natiahnuť chuť. Ak budete polievku ešte len dokončovať, varte knedličky 8 minút a dovarte ich priamo v polievke. Ihneď podávajte.

Táto rýchla polievka vznikne za predpokladu, že máte vopred uvarený vývar, aj kuracie mäso. Nie je to problém, pretože si ho môžete pripraviť deň vopred - buď z domácej sušenej zmesi, alebo ak chcete, z bujónovej kocky. Do polievky dávam mäso z kuracích pŕs, pretože sa jej skutočne výdatne najete.

Neľakajte sa, že zmes na knedličky je taká podivne drobivá. S mokrými rukami vám to pôjde ako po masle a knedličky zaguľatíte v dlaniach skutočne rýchlo. Z tejto várky je ich 30 kusov, čo vyjde akurát na 2 l polievky, ktorú práve varíte. Polievka sa medzitým v podstate len tak prehrieva a dokončuje sa v nej zelenina. Za zhruba 40 minút sa všetko zíde hotové na stole.

Polievka je skutočne výdatná. Snažte sa, aby zelenina bola chrumkavá, mäso šťavnaté a knedličky tak akurát na zakusnutie. Pochutnáte si. Servírovať môžete priamo v hrnci, v ktorom sa polievka varila. Pekných a praktických ich na výber u nás nájdete dosť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *