Mug cake alebo pečenie v hrnčeku

Kuracia polievka s jemnými syrovými knedličkami
12.11.2019
Adventný kalendár zo štipcov
18.11.2019

Viete, že si môžete upiecť porciu koláča bez fúry riadu a bez výkonu elektrických spotrebičov? Stačí vám k tomu len pekný hrnček a vidlička.

Je to tak. Cesto sa v hrnčeku vážne spevnie, vyskočí a prepečie sa dozlatista. Pretože jeseň praje každému pokrmu aj nápojom, ktoré nás príjemne zahrejú, je to presne to, čo si môžete dať v podvečer, keď budete mať chuť na sladké. Do základného cesta, ktoré vonia po jablkách a škorici, si nakoniec pridajte všetko, čo vám chutí.

Ja som sa nechala inšpirovať levanduľou. So sušenou levanduľou sa dá v kuchyni robiť všeličo, môžete ju pridať k mäsu, do zmrzlín aj do sladkého pečenia. V každom prípade k vám domov prinesie spomienku na leto.

Mug cake alebo pečenie v hrnčeku 2

JABLKOVÝ KOLÁČ V HRNČEKU

Príprava: 15 minút

Na 1 porciu

   20 g masla
   2 lyžice trstinového cukru
   1 vajce
   3 lyžice jablčného lekváru
   trocha mletej škorice
   3 lyžice kyslej smotany
   1 lyžička rumu (nemusí byť)
   5 lyžíc ovsených vločiek
   1/4 lyžičky kypriaceho prášku
   1 lyžička brusníc
   1/2 lyžičky sušenej levandule
   + hrnček s objemom 340 ml
 

1. Maslo rozohrejte, vložte do hrnčeka a zmiešajte s cukrom, vajcom, lekvárom a škoricou. Vidličkou prudko prešľahajte do hladkej kašičky.

2. Potom pridajte smotanu, rum, vločky s práškom do pečiva a všetko vyšľahajte. Do zhustnutej hmoty vmiešajte brusnice a levanduľu.

3. Pripravené hrnčeky vložte do kastróla s trochou vody a pečte pri teplote 180 °C asi 15 minút. Keď cesto vyskočí, pridajte hore posýpku zhotovenú z vločiek, škorice, trstinového cukru a masla, a nechajte zapiecť ďalších 10-15 minút.

Podávajte vlažné priamo z hrnčeka, alebo ešte teplé cesto nožom uvoľnite a vyklepnite na tanierik.

K výrobe chutného dezertu vám stačí pár ingrediencií, hrnček a vidlička. Cesto vymiešame priamo v hrnčeku a po upečení všetko naservírujte ešte teplé priamo na stôl. Pečenie bez zašpineného riadu si určite obľúbite. Výbornou vychytávkou je využitie jablčných lekvárov. Ak ste ich ešte nerobili, recept nájdete TU.

Vo väčšine prípadov budete mať všetko, čo do cesta potrebujete doma po ruke. Nakoniec do neho pridajte to, čo máte najradšej. Zakončila som brusnicami a levanduľou, ale suroviny môžete nahradiť mletými orieškami, kokosom alebo kúskami čokolády. Skrátka skúšajte, čo vás osloví.

Pred konečným prepečením cesta pridajte asi lyžicu a pol pripravenej mrveničky a všetko nechajte v rúre dôjsť a zozlatnúť. Koláč si zjedzte priamo z chladnúceho hrnčeka, tak je najlepší.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *