Ak máte len tak chuť na niečo dobré k vínu, pripravte si rýchle a chutné nátierky z bežne dostupných surovín, pre ktoré inak možno ani neviete nájsť využitie.
Osviežujúce nátierky sú hotové raz-dva a hodia sa nielen na raňajky, ale kľudne nimi nahradíte aj obed alebo večeru. Ak k nim pridáte ešte zaujímavé pečivo máte vyhraté. Nedávno som skúšala piecť v silikónovej forme sladké košíčky a tak som ich k slaným nátierkam napiekla znova, tentoraz naslano. Zvolila som vaflové cesto dochutené bylinkami. Ak máte elektrický vaflovač, vyskúšajte cesto upiecť v ňom, a pokiaľ ho nemáte, potom si napečte rýchle košíčky
Príprava: košíčky - 15 minút + pečenie * nátierky 15 minút každá * Získate: 36 košíčkov
Vaflové košíčky
Sypké prísady preosejte do misy, pridajte mlieko, olej, vajcia a nasekané bylinky, a ručnou metlou šľahajte asi 5 minút, až je cesto hladké a napenené. Nechajte krátko odstáť. Potom cesto nalejte do olejom vystriekaných košíčkov a pečte asi 18 minút v rúre vyhriatej na 175 °C. Podobne je možné využiť vaflovač. Cesto vystačí na naplnenie 1½ silikónovej formy.
Vajíčková nátierka
Vajcia a šalotku nasekajte nadrobno, pridajte zvyšné ingrediencie, premiešajte a hladko rozmixujte. Dajte vychladiť a potom pomocou zdobiaceho vrecka naneste na košíčky.
Avokádová nátierka
Ingrediencie vložte do elektrického sekáčika a všetko rozmixujte na hladký krém. Nechajte chvíľu vychladiť, presuňte do zdobiaceho vrecka a naneste na košíčky. Ihneď podávajte, avokádový krém na vzduchu hnedne!
Šunková/salámová nátierka
Do elektrického sekáčika vložte všetky ingrediencie a dobre ich rozsekajte do takmer hladkej peny. Vložte ju do zdobiaceho vrecka a naneste na vychladnuté košíčky.
Na misu dajte umytý šalát pokvapkaný citrónovým olivovým olejom, pridajte ozdobené košíčky a podávajte - najlepšie s bielym vínom.
Pokiaľ si pečiete vafle, viete, že najlepšie sú ešte teplé. V každom prípade vaflové cesto zjedzte začerstva, obzvlášť toto bylinkové, ktoré má jemnú chuť a nie je nijako výrazné. Dobre sa hodí práve k nátierkam, pretože chuťovo ničomu nekonkuruje. K nátierkam (ktoré v tomto prípade nemusíte chladiť kvôli zdobeniu) vafle len odkusujte; ale parádne košíčky je vhodné pripraviť, keď niečo oslavujete.
Na rozmixovanie nátierok postačí chopper - elektrický sekáčik, ktorý vie vytvoriť hladkú pastu z čohokoľvek, počas chvíľky. Pokiaľ sa chcete pohrať so zdobením košíčkov, potom si nátierky nechajte trochu vychladiť, aby sa s nimi lepšie pracovalo. Pri použití zdobiaceho vrecka budú krémy pevnejšie a vytvoria aj ostrejšie špirálky. Do avokádovej nátierky som vajcia nepridala, ale ak ich máte naozaj veľa, môžete dať vajcia aj tam.
Na zdobenie využite rôzne špičky, ale vôbec nič sa nestane, keď na pečivo navŕšite malé kôpky nátierok len lyžičkou a zasypete ich nasekanou pažítkou, nastrúhaným syrom alebo ružovým korením. Jednoducho tak, akú máte práve chuť.