Levanduľová škatuľa na čaj

Soda bread najrýchlejší chlieb bez kysnutia
31.8.2022
Nátierky z vajec, avokáda a šunky s vaflovými košíčkami
10.9.2022

Celé leto som stála nad záplavou kvitnúcej levandule, a nemožno inak, než si tie dojmy nejako zhmotniť doma. Pekne sa mi k tomu hodil plechový box s levanduľovou potlačou.

Škatuľa má veľkosť 15 × 20 × 8 cm. Je presne tak akurát, aby dostala rolu prehľadného boxu na čajové vrecká. Možno máte radšej drevo, ale ja nedám na plechové krabice dopustiť. Dobre tesnia, chránia obsah proti vlhkosti a zachovajú všetku arómu. Na uchovanie čaju úplne ideálne.

Budete potrebovať iba dva archy tuhšieho potlačeného kartónu s dekorom ladiacim s krabicou, aby šiel vnútorný priestor rozdeliť. Zvolila som kombináciu dvoch rôznych jemných vzorov, aby bol výsledný dojem príjemný. Rozmery plechového boxu vychádzajú na rozčlenenie na 6 priehradiek, teda pre šesť druhov čaju. Práca je to na chvíľočku, a krabica bude slúžiť dlhé roky.

Plechové krabice sú totiž v domácnosti nenahraditeľné. Ideálne ich využijete na uloženie potravín, ale ich účel môžete kedykoľvek zmeniť.

POZDĹŽNA DELIACA PRIEČKA UTVORÍ AJ DNO 

Odstrihnite obdĺžnik veľký 30 × 19,5 cm. Rohy zaoblite podľa tvaru dna krabice. Obdĺžnik rozdeľte na šírku na 4 pruhy široké 7,5 cm. Podľa vyznačených čiar diel naohýbajte a vyrysujte ostré hrany pomocou pravítka. Pracujte podľa obrázku – najprv prehnite stred smerom nahor, potom stredy oboch polovíc smerom nadol. Diel opäť rozložte, na stredovej hrane si vymerajte tretiny a vykonajte dva zárezy; vyrezala som ich rezacím nožom. Ich dĺžka je 7,5 cm. To sú miesta, kam vsuniete krátke priečky na rozdelenie krabice na 6 priehradiek. Jednu z nich vidíte vpravo.

DVE KRÁTKE PRIEČKY 

Každú z nich tvorí štvorec veľký 15 × 15 cm, ale vystrihnite ho z papiera s odlišným dekórom. Prehnite ho v polovici a uprostred otvorených strán prerežte zárezy do výšky 3,75 cm, teda presne do polovice. Z rovnakého papiera vystrihnite vypodloženie veka krabice. Bodovo ho prilepte lepidlom zn. Tenyl. Teraz už len zostáva vložiť pozdĺžnu priečku dovnútra krabice a do zárezov vtlačiť obe krátke priečky. Čím pevnejší kartón použijete, tým dlhšie vám bude rozdeľovník slúžiť.

Škatuľa vo vnútri vyzerá pekne a upravene. Vždy bude vaším potešením ponúknuť svoje domáce zásoby hosťom; avšak tiež môžete rovnakým spôsobom vytvoriť vkusné darčeky pre milovníkov voňavého čaju. A pridať môžete aj recept na domáci čaj s brusnicami a zázvorom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *