Soda bread najrýchlejší chlieb bez kysnutia

Darčeky podľa horoskopu – Panna
29.8.2022
Levanduľová škatuľa na čaj
7.9.2022

Chlieb bez kysnutia, bez droždia a kvásku je úplne jednoduchý. Upečte si ho na raňajky a zjedzte ešte teplý.

Ku chlebu podávam slané bylinkové maslo, a aj keď sa nevyrovná vynikajúcim kváskovým chlebom, čerstvé a voňavé pečivo urobí radosť aj tak. Tento starý recept mi ​​vytrhol tŕň z päty počas jari, kedy nebolo možné bežne zohnať droždie. Chlieb zarobený sódou, je dobrým rýchlym riešením.

Recept z podobných dôvodov taktiež vznikol – nedostatok surovín v prvej polovici 19. storočia v Írsku, konkrétne kvalitnej múky s vysokým obsahom lepku, viedol k tomu, aby sa k nízkolepkovej múke začalo pridávať kyslé mlieko a sóda. Táto múka je totiž ideálna na prípravu nekysnutého pečiva a pomocou reakcie sódy v kyslom prostredí vznikol kyprý chlieb s mierne kyslastou chuťou, nadýchanou striedkou a krásne vypečenou kôrkou. Hoci bol tento chlieb chlebom chudobných, dnes je radený medzi tradičné írske jedlá a jeho kvalita je chránená spoločnosťou Society For the Preservation of Irish Soda Bread. Chlieb sa pečie na mnoho spôsobov; pre zaujímavosť, ak pridáte do cesta hrozienka, hovorí sa mu Strakatý pes (Spotted Dog).

Do jednoduchého cesta môžete zamiešať mak alebo ovsené vločky a vyskúšať tak množstvo zmien. Len si vždy upečte čerstvý chlieb, pretože toto cesto si nezachová vláčnosť. Silne pomúčené bochníčky uložte v plátne do chlebníka. A keď už sme pri tom, niekoľko pekných schránok na pečivo vám ponúkam v galérii pod článkom. Dobrý chlieb má mať v domácnosti svoje čestné miesto.

Príprava: 15 minút * Získate: menší bochník

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g ražnej celozrnnej múky
  • 1 lyžička potravinárskej sódy
  • ½-1 lyžička soli
  • 25 g masla, na kocky
  • 250 ml cmaru

1. Do väčšej misy vložte sypké ingrediencie a pridajte mierne zmäknuté maslo nakrájané na kocky. Prstami ho zapracujte, až sa stane súčasťou základu. Rúru zapnite na 200 °C.

2. Teraz vytvorte v ceste uprostred jamku, prilejte cmar a vareškou ho vmiešajte. Len krátko, a cesto zase spracujte špičkami prstov. Cesto lepí a je hrudkovité, ale tak je to správne, nechajte ho tak. Toto cesto nie je dobré spracovať v mixéri dohladka, neskôr by stratilo nadýchanosť. Potom celú tú lepkavú hmotu stlačte do gule a preneste na plech s papierom na pečenie.

3. Cesto vytvarujte doguľata a stlačte do plochejšieho rovného bochníka s priemerom asi 20 cm. Teraz celý povrch dostatočne pomúčte a ostrým nožom urobte 2 rezy do kríža, veľmi hlboké, ale cesto neprerežte.

4. Plech vložte do vyhriatej rúry a pečte na spodnom rošte 40 minút až do zhnednutia. Chlieb krásne vyskočí doguľata.

Maslo som prstami zapracovala do základu sypkej zmesi. Teraz pridám cmar, krátko premiešam vareškou a znovu prstami spracujem, až cítim, že sa cesto riadne zmiešalo. Je len ľahko spojené a je fakt, že lepí, takže si prsty stále máčam v múke. Nakoniec si dá povedať a dá sa zaguľatiť do bochníka a preniesť na plech. Potom z neho vytvorím niečo ako okrúhlu šišku, rozrežem ho nožom a ide do rúry...

... piekla som z dvojnásobného množstva múky, aby som vám mohla ukázať rozkrojenú striedku. Ak budete piecť prvýkrát, asi sa čudujete, že z hrudkovitého cesta vznikne kompaktný, nadýchaný chlieb a ešte poslušne vyskočí do výšky. Tým, že surový bochník hlboko narežete, pomôžete bublinkám oxidu uhličitého vzniknutého pôsobením sódy a kyselín obsiahnutých v cmare, utekať všetkými smermi von a cesto nakypriť.

  • Cmar je možné nahradiť kyslým mliekom alebo bielym jogurtom riedeným vodou v pomere 1:1.
  • Že je chlieb dobre prepečený spoznáte podľa toho, že keď zaťukáte na jeho spodnú časť, zaduní.
  • Chlieb nechajte vychladnúť na mriežke a ešte horúci zjedzte. Najlepšie je, keď sa na ňom rozpúšťa slané bylinkové maslo, napríklad aj s kúskom cesnaku.
  • Zvyšok zabaľte do plátna a uložte do domáceho chlebníka.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *