Čaj s brusnicami a zázvorom proti prechladnutiu

Darčeky podľa horoskopu – Kozorožec
15.1.2022
Prečo si obstarať difuzér/aromalampu
23.1.2022

Hneď, ako sa u nás v rodine objaví nachladnutie, morím rodinu podpornými prostriedkami, aby sme vydržali vzpriamene.

Keď už sa ale prihodí, a musíte pozerať na svet naležato z teplých perín, spríjemnite si liečenie kvalitným a dobrým čajom. Určite poznáte systém servírovania čaju z kompletu Tea For OnePovedala by som, že bol vymyslený pre celkom iné chvíle - pre chvíle pohody. Avšak v uslzenom období medzi vreckovkami, tvorí súkromná pyramídka kanvičky s romantickou čajovou šálkou taký záchranný ostrovček. Do kanvičky sa zmestia presne dve porcie čaju a tak som aj receptúru pripravila na chlp akurát. Horúci čaj v kanvičke krásne nahreje šálku umiestnenú pod ňou, zatiaľ čo uzavretá kanvička zachová všetku arómu. Trojdielny komplet je praktický na servírovanie aj priestorovo úsporný. K celoročne hojne využívaným pomocníkom v kuchyni u nás patrí aj odšťavovač na citrusy. V podstate je stále v jednom kole. Odporúčam ho.

Nápoj obsahuje čierny čaj na povzbudenie a pre zdravie podiel šťavy z brusníc (tú si musíte kúpiť) a podiel čerstvo vylisovanej šťavy z pomaranča. Nechýba samozrejme vylúhovaný čerstvý zázvor. Kto ho máte v obľube, viete, akou cennou zložkou je v položkách nášho jedálnička. Pochopiteľne nezostáva než dodať, že pokiaľ si tento čaj uvaríte včas, zdraví a spokojní, naozaj si ho vychutnáte. A možno vás vyzbrojí vitamínmi, podobne ako domáci zázvorový sirup a dokáže vás zbaviť bacilov. Ďalšie informácie nájdete pod článkom.

ČAJ S BRUSNICAMI A ZÁZVOROM

Príprava : 15 minút *   Získate: 2 šálky čaju celkom o objeme 450 ml

  • 350 ml brusnicového nektáru bez konzervantov (napr. Hello)
  • 3 cm zázvoru, nakrájaného na tenké plátky
  • 1 plná lyžica sypaného čaju Earl Grey
  • 1 lyžica hnedého cukru
  • 1 pomaranč, stredne veľký a sladký
  • plátky citróna, z chemicky neošetreného plodu

1. Brusnicovú šťavu nalejte do kastrólika, pridajte plátky zázvoru a pomaly priveďte do varu. Okamžite vypnite horák a do tekutiny prisypte čaj a cukor. Premiešajte, kastrólik tesne prikryte a nechajte v kľude 10 minút.

2. Medzitým z pomaranča vylisujte šťavu a nechajte ju bokom. Vylúhovaný čaj nalejte cez husté sitko do kanvice a až teraz prilejte pomarančovú šťavu. Kanvičku uzavrite, aby čaj zostal teplý. Podávajte s kolieskom citróna.

Brusnicovú šťavu nevarte, len ju priveďte do varu. Po pridaní zázvoru a čajových lístkov s cukrom, hrniec dobre zakryte, aby čaj zostal teplý. Ešte ho totiž za chvíľku nariedite pomarančovou šťavou. Cukru dávam 1 plnú lyžicu, ale oslaďte si podľa svojej chuti.

Hotový čaj treba rýchlo precediť a to priamo do kanvice, aby nevychladol. Nakoniec prilejte šťavu z pomaranča a ihneď servírujte. Pomarančová šťava tekutinu mierne zakalí, ale čaj je voňavý a zostane krásne červený.

Ešte pár informácií:

  • Pomarančovú šťavu nevarte, zbavili by ste ju cenného vitamínu C.
  • Zázvor má výrazné antioxidačné schopnosti, pomáha v prevencii srdcových ochorení a rakoviny. Je ideálny do horúcich ovocných muštov, do pečiva, pikantných polievok aj do dusených pokrmov.
  • Brusnice posilňujú imunitný systém, ochraňujú spojivové tkanivo a napomáhajú pri liečbe močového ústrojenstva, ktoré býva pri zápaloch a veľkom prechladnutí často zasiahnuté. Okrem toho obsahujú kyselinu listovú priaznivo ovplyvňujúcu pamäť. Pretože var jej účinky čiastočne ničí, treba šťavu iba priviesť k bodu varu, nechať krátko prebublať a hneď vypnúť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *