Túto americkú tortu zaručene vyskúšajte. Možno poznáte jej variant z rúry, ale spôsob bez pečenia čoskoro láskyplne zaradíte do horúceho leta. Vychladený dezert chutí veľmi dobre.
Pruhovaný koláč zebra (Zebra Cake) pred časom obletel svet. Jedná sa o sofistikovanejšie podanie našej trenej mramorovej bábovky a v zámorí ho pečú aj so zelenými (čaj matcha) či ružovými (maliny, šťava z červenej repy) prúžkami. Tiež som jeden z mnohých receptov prijala do svojej domácej kuchyne – obsahuje zrelé banány, tvaroh a tradične vanilku s čokoládou.
Nepečený variant som tu pre vás robila prvýkrát. Samozrejme s trémou, ale koniec koncov zebra môže mať pruhy všelijako našišato a dá sa to zahryznúť. Doslova. Chuťovo dopadla na výbornú, tak s pokojným svedomím predkladám.
Príprava: 45 minút + chladenie * Získate: torta s priemerom 22 - 24 cm
Korpus
Základ krému
Rozdeliť na 2 misy
1. Roztváraciu tortovú formu vybavte papierom na pečenie. Na dno stierkou vtlačte cesto vytvorené z roztlačených sušienok, kakaa a vlažného masla. Formu odložte na chvíľku do chladničky.
2. Pripravte si väčšiu misu na šľahanie, dajte do nej kyslú smotanu spolu s kondenzovaným mliekom a metličkou zmes premiešajte.
3. Do menšej misy dajte smotanu na šľahanie a ručným šľahačom ušľahajte pevnú šľahačku. Po malých častiach ju vmiešajte do ochutenej kyslej smotany.
4. Do mištičky dajte práškovú želatínu na prípravu dezertov za studena, zalejte ju 200 ml vlažnej vody a ½ minúty ju miešajte, aby sa dokonale rozpustila. Ihneď ju presuňte do základného krému a všetko vyšľahajte ručným šľahačom.
5. Teraz pracujte rýchlo. Základný krém rozdeľte do 2 misiek. Oddeľte 600 g krému, pridajte vanilkový cukor a krátko prešľahajte. Do zvyšku krému pridajte kakao a horúcu vodu a všetko rýchlo prešľahajte.
6. Na sušienkový korpus navrstvite 8 - 9 lyžíc kakaového krému a stierkou ho po celej ploche vyrovnajte do roviny. Teraz striedajte 8 lyžíc vanilkového a 7 lyžíc kakaového krému. Lyžičku umiestnite vždy na stred formy tak, aby postupne jedna vrstva vytláčala do strán tie predchádzajúce. Pracujte do spotrebovania oboch krémov.
7. Nakoniec vezmite do ruky špajľu a od krajov do stredu formy nakreslite tortové výseče pričom špajľu vždy zaborte asi 4 cm do hmoty. Po každom ťahu špajľu utrite do obrúska. Hotovú tortu nechajte do druhého dňa vychladiť. Porcie krájajte ostrým nožom ešte keď je torta dôkladne stuhnutá.
Budete potrebovať iba otváraciu tortovú formu, dve väčšie misky a základné vybavenie na šľahanie. Príprava torty je taká jednoduchá, že sa pre ňu nadchnete. Základný krém z troch zložiek najskôr zmiešate dohromady, potom doň zašľaháte práškovú želatínu a nadýchanú hmotu opäť rozdelíte do dvoch misiek, aby ste každú časť inak dochutili.
Základ torty tvorí sušienkový maslový korpus. Po jeho krátkom vychladení naň prvú vrstvu krému rozotrite po celej ploche a potom už len striedajte svetlú a tmavú časť.
Krémy vrstvite po lyžiciach podľa receptu a klaďte ich vždy len na stred formy. Váha krému sama roztlačí predchádzajúce vrstvy do krajov. Na nič nesiahajte, nechajte to jednoduché kúzlo pôsobiť a tešte sa na výsledok. Pracovať musíte rýchlo, pretože želatína sa stále činí. Keby vám snáď náhodou krém stuhol, narieďte ho opatrne pár lyžičkami horúcej vody – záleží na množstve krému. Pokračujte pokiaľ nie je forma plná.
Vrstvenie krémov vás donúti k rýchlej práci. Hotová torta by vraj mala byť za 30 minút v chladničke, ale celkom som ju pripravovala 3/4 hodiny (asi, pri fotografovaní sa to zle meria). Keď to však porovnám s pečením korpusu, výrobou krému a zdobením klasickej torty, časová úspora je veľká.
Jediné zdobenie prebehne pri rozdelení hornej plochy torty špajdľou. Tým, že ju zaboríte dovnútra, jednotlivé prúžky viac či menej premiešate. Čo vznikne, uvidíte až torta stuhne a budete ju krájať. Špajľu ťahajte od kraja k stredu a po každom ťahu ju utrite do obrúska, aby ste vrstvičky krému „nezašpinili”.
Vychladená nadýchaná torta je na stole. Počkajte si, až doznie obdivné aaáach, a pustite sa do ochutnávania. Budete spokojní :o)