Nová radosť zo starých dečiek

Marhuľový sirup s levanduľou
11.7.2024
Galetky so syrovou náplňou a úrodou zo záhradky
17.7.2024

Opatrujete doma krásne krajkové dečky vytvorené niekým vám blízkym? Vdýchnite im nový život a nechajte si ich na očiach. Celkom jednoduchým spôsobom z nich vytvoríte krehké, ale pevné misky na drobnosti.

Prelínaniu starých čias a našej modernej prítomnosti nič nestojí v ceste. V tom, čo sme prežili, je ukrytých toľko vzácnych spomienok a dotykov, že by nebolo múdre nechať ich zapadnúť do zabudnutia. Boli by sme chudobní a tak nejako neúplní. Začleňte ich, aspoň máličko, do svojho života.

Medzi drobnosťami, ktoré zostali po našich milých a neskutočne šikovných predkoch, môžete objaviť aj krajkové dečky zdobiace kedysi bielizníky, kávové a toaletné stolíky. Dodnes z nich vyžaruje pokojná atmosféra. Rada sa ich dotýkam, pretože aj ich sa dotýkali tvorivé ruky obdarené veľkou trpezlivosťou a dávajúci priechod fantázii. Ak máte doma pár takých pokladov, vytvorte si aspoň z niektorých romantickú drobnosť – svietnik na vonnú sviečku alebo malú mištičku na odkladanie prstienkov a koralov, ktorá vám bude pripomínať toho, koho ste mali veľmi radi. Malá čipková dečka sa dá po natužení veľmi ľahko premeniť na dekoratívny predmet, ktorý napodiv unesie aj záťaž. Ľahké pavučinky vás prekvapia svojou pevnosťou a funkčnosťou.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ

VŠETKY RUČNÉ TECHNIKY SA HODIA

Pre svoju prácu som si vybrala háčkovanú dečku, tú vidíte tu, a na vytvorenie menšej misky použijem paličkovanú čipku; uvidíte ju na ďalšej fotografii. Rovnako tak sa hodia dečky pletené, vlastne tie sú úplne najlepšie. Háčkované dečky sú pevnejšie a môžu mať veľké otvory oddialené retiazkovými očkami, horšie sa potom aranžujú. Pletené dečky sú jemnejšie a oveľa pravidelnejšie ich naukladáte na polguľatý predmet, v tomto prípade na sklenenú misku potrebnú ako formu.

Dôležité je staré čipky vopred vyprať. Môžu byť silne natužené. Záleží tiež na vás, či chcete mať misku bielo bielu alebo krásne nostalgicky zažltnutú. Nezabudnite si ochrániť stôl. Celkom si pripravte:

  • dečku háčkovanú / paličkovanú / pletenú do kruhu
  • hladkú kuchynskú sklenenú misku 
  • potravinovú fóliu, nožnice
  • lepidlo Herkules
  • pomocný pohár a miešadlo
  • ochrannú rukavicu
  • vonnú čajovú sviečku

1   Celé kúzlo tvarovania misky spočíva v účinku disperzného lepidla. Herkules lepí papier, korok, drevo, kožu a savé materiály. Možno s ním máte dobré skúsenosti aj pri práci so servítkovou technikou. Pri zasychaní emulzie dokáže spriehľadniť. Lepidlo odlejte do pomocného pohára. Potrebujete také množstvo, do ktorého pôjde dečka ponoriť.

 Sklenenú misku potrebného tvaru obráťte dnom nahor a potiahnite kusom fólie.

3   Do lepidla pridajte 1 lyžičku vody, zmes rozmiešajte drevenou špachtľou a navlečte si ochrannú rukavicu. Suchú dečku pokrčte a ponorte do lepidla. Minútku nechajte nasiaknuť a dečku vytlačte. Potom ju položte na obrátenú misku. Ak poznáte lícovú stranu (ak poznáte ručnú techniku), potom bude ležať smerom k fólii.

4   Dečku prstami dokonale vyrovnajte tak, aby všade priľnula k fólii a všetko nechajte schnúť 24 hodín. Robustnejšia čipka môže schnúť aj dlhšie.

POČKAJTE 24 HODÍN

FORMA - MISKA BY MALA MAŤ HLBŠÍ TVAR

Vaša krajková mištička potom bude vyzerať pekne. Bude viac uzavretá a predsa len sa do nej niečo zmestí. Nebojte sa, že boky misky budú nestabilné. Lepidlo funguje.

Na menšiu sklenenú misku som naaranžovala paličkovanú dečku s oblúčikovým okrajom. Má ľahko zažltnutú farbu, ale lepidlo dečku viac nezafarbí. Háčkovaná dečka zostala pekne biela. Teraz dôjde k malému kúzlu, na ktoré sa budete tešiť:

 Vytvarovanú dečku so zaschnutým lepidlom opatrne zložte z misky aj s fóliou. Obráťte ju dnom dole a fóliu postupne zlúpnite. Vidíte, že čipková miska už drží svoj tvar. Kuchynskému riadu sa nič nestane, po umytí ho môžete ďalej používať.

PRI SVIETNIKU BUĎTE OPATRNÍ

Vonnú sviečku odporúčam vložiť do malého skleneného kalíška. Určite ho doma máte. Pri manipulácii by mohol vyliaty vosk vaše dielko znehodnotiť a taktiež vždy dajte prednosť bezpečnosti. Pri fotografovaní sme kalíšok nepoužili, aby bolo na čipku lepšie vidieť.

A keby vás snáď podobné domáce tvorenie nebavilo, nižšie nájdete pár tipov z nášho e-shopu, s ktorými si spríjemníte nielen letné dni.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *