Tortu pre detské maškrtné jazýčky stihnete ešte dnes. Stačí k tomu malý nápad.
Deti to tento rok nemajú vôbec jednoduché, aj na nich dopadli starosti dospelých. Odmeňte ich tieto dni malou oslavou. Slniečko svieti ako maľované a tak Deň detí nemusí byť len v kalendári.
Čo k tomu budete potrebovať? Ak máte kde kúpiť tortový korpus, priberte jednu číru želatínu, prebehnite ovocnými stánkami a vyberte to, čo vaše deti jedia najradšej. Ďalej už postupujte podľa vyobrazenia. Do hodiny sa nad vaším stolom bude vznášať pestrofarebný ovocný motýľ, čo ma viedlo aj k tomu, smelo zaradiť tortu medzi nepečené dezerty. A ak sa predsa len pustíte do pečenia domáceho piškótového korpusu, aj to zvládnete než odkvapká kompótové ovocie...
Príprava: zdobenie korpusu 30-45 minút podľa toho, ako sa vyhráte
Piškótový korpus
Ovocná mozaika
Pri tvarovaní motýľa postupujte podľa nasledujúcich fotografií, pri zdobení vychádzajte z vlastných surovín a svojej fantázie. Dobrým pomocníkom sú tiež vykrajovacie formičky na cukrovinky.
POZN.: Počítajte s tým, že motýľ je pomerne rozmerný a s roztvorenými krídlami sa nezmestí na bežnú tortovú tácku. Tiež je potrebné, aby ste mali tácku s rovnými okrajmi, aby sa motýľ nedeformoval. Odporúčam zdobiť priamo na nej, pretože sa s krídlami horšie manipuluje, zvlášť ak máte korpus nízky.
1 Vystihnúť tvar motýľa vám pomôžu rozkrojené polovice tortového korpusu. Vychladnutý tortový korpus (dávam prednosť domácemu piškótu, ktorý si nechám trochu stuhnúť v chladničke) rozdeľte na 2 časti, ktoré budú tvoriť krídla.
2 Obe polovice prehoďte a mierne od seba odkloňte. Ak máte pripravenú tácku na ktorej budete servírovať, odporúčam umiestniť budúceho motýľa na ňu, aby ste s dielmi nemuseli manipulovať. Domáce piškótové cesto je krehučké ako vánok a v momente, ako oťažie ovocím, potrebujete k jeho prenosu dosť pozornosti.
3 Zdobenie je zábavné. Ak už máte tortičku na servírovacej tácke, pekne si ju zašpiníte, ale to zase odčiníte. Teraz máte dve možnosti - ak pracujete s veľmi šťavnatým ovocím, je dobré piškótu natrieť malou vrstvou marmelády (jahodovej alebo broskyňovej, marhuľovej) a potom ubrať sladkosti z hornej želatínovej vrstvy, alebo zdobiť priamo a osladiť želatínu. Prvé jarné ovocie to trochu potrebuje.
4 Pri zdobení máte voľné ruky, využite vykrajovacie formičky a čokoľvek vás napadne. Mozaika nemusí byť takto pravidelná, len zachovajte pár párových prvkov a tie dajte do rovnakých miest, aby ste zachovali ilúziu krídel - napr. oká z ananásu. Ešte vymyslite tykadlá, tie môžu byť aj zo štipky byliniek. Nakoniec ovocie zalejte vrstvou čírej želatíny, ktorú vyrobíte podľa návodu na vrecku.