Panvica je kráľovnou kuchyne, o tom niet sporu. Ak radi varíte a pečiete, určite sa nezaobídete len s jedným klasickým typom. Pokiaľ si zaobstaráte aj panvicu väčších rozmerov, môžete v nej pripraviť chutné cestoviny so zmesou húb, slaniny a sladkej smotany.
Ak patríte k priaznivcom húb, určite máte svoj obľúbený recept. Mojím favoritom je táto rýchla a sýta lahôdka, ktorej základom sú cestoviny pappardelle s krémovou hubovou omáčkou. Cestoviny nasýtia, zahrejú, sú časovo nenáročné a dajú sa servírovať na obed aj na večeru.
Výhodou tohto voňavého pokrmu je, že ho možno pripravovať po celý rok, aj keď huby nerastú. Než huby začnú poriadne rásť, môžete si pochutnávať na krémových šampiňónoch alebo na veľkých odrodách portobello, ktoré si prinesiete z obchodu. Korenenú zmes húb s bylinkami a smotanou doplním kúskami chudej slaniny, širokými rezancami pappardelle a to všetko na záver korunujem tvrdým strúhaným syrom.
Príprava: 50 minút * Získate: 4 porcie
1. Huby očistite, nakrájajte na plátky a opečte v panvici na 2 lyžiciach extra panenského oleja. Ku koncu pridajte cibuľku nakrájanú nadrobno a 150 g slaniny nasekanej na malé rezančeky. Akonáhle sa slanina opečie, pridajte rozomletý cesnak, zmes osoľte a okoreňte.
2. Prihoďte lístky tymianu (alebo lyžičku sušeného) a vmiešajte smotanu. Všetko prevarte, až začne omáčka hustnúť.
3. Medzitým uvarte cestoviny v osolenej vode (na skus), zlejte ich a 1-2 lyžice varenej vody pridajte k omáčke. Ihneď primiešajte pappardelle, premiešajte, zasypte hoblinkami syra a rovno podávajte.
Panvicu rozpáľte s 2 lyžicami extra panenského oleja a začnite smažiť huby. Vďaka tomu, že krémové šampiňóny zakúpite po celý rok, môžete si túto pochúťku pripravovať často. V sezóne si ju však urobte z nazbieraných hríbikov, to je ešte len luxusné. Keď používam hnedé šampiňóny, rada k nim pre toto jedlo pridávam hrsť sušených húb. Čerstvé šampiňóny sa výborne dokorenia a získajú arómu z lesa.
Tymianom nešetrím, ale dajte ho, koľko máte radi. Aj keď je pokrm kalorický, tiež na smotane nešetrite a použite 30%, aj viac. Ak pridáte napr. smotanu na varenie, nebude to ono. Pravdou je, že jedlo je veľmi sýte a nezjete ho hromadu. Výhodou veľkej panvice je, že ak potrebuje niektorá z ingrediencií „dotiahnuť”, môžete ju kontrolovať oddelene a stále je vedľa miesto na ďalšie porcie dobrôt pridávaných postupne. Varenie je rýchle a prehľadné.
Ešte všetko za tepla premiešať a zahrnúť množstvom skvelého syra. Tentokrát sekundoval tvrdý syr Džiugas, ktorý má znížený obsah laktózy a je bezlepkový. Pappardelle som sa naučila pripravovať podľa receptúry môjho obľúbeného kuchára Gennaro Contalda; chute jeho jedál sú mi neustále bližšie. Nechajte si taktiež chutiť!