Nepečený valentínsky cheesecake

Darčeky podľa horoskopu – Vodnár
6.2.2022
Darčekové skladanie uterákov
13.2.2022

Aj keby ste sa nechystali na valentínsky sviatok, vyskúšajte recept na tortu, ktorú pripravíte úplne bez asistencie rúry na pečenie. Zato budete potrebovať efektnú formu v tvare srdca, pretože tortu robíme vždy z lásky...

Keď pečiem (prípadne nepečiem) slávnostnú tortu, vždy je určená pre konkrétneho oslávenca. Forma v tvare srdca je teda v kuchynskej výbave úplne na mieste a v rodine ju využijete pomerne často. Ak môžem odporučiť, kúpte si formu, ktorá má roztvárací plášť ako klasická kruhová tortová forma. Je to praktické na každé pečenie, ale na výrobu nadýchaného krémového cheesecaku, absolútne nutné. Syrovú tortu by ste z pevnej formy vylovili len ťažko.

Cheesecake je tradičný americký dezert tvorený korpusom a bokmi z rozdrvených sušienok spojených maslom, a vysokej tvarohovej vrstvy z čerstvého syra, najčastejšie Philadelphie. Podľa pôvodnej receptúry sa torta pečie, ale existuje mnoho receptov na nepečené formy cheesecakov, v ktorých figurujú najrôznejšie termizované syry, kyslá smotana, čokoláda a pod. Dnes sa tieto typy ľahkých tort nezriedka dokončujú vrstvou kompótovaného alebo čerstvého ovocia a želatínou.

Nedávno som pripravovala vínne želé, ktoré je vhodné aj na prípravu horúceho nápoja, a to ma inšpirovalo k tomu, aby som ním korunovala (v trochu inej úprave) nepečenú valentínsku tortu. Dopadlo to veľmi dobre a tak s veľkou chuťou odovzdávam.

Príprava: 70 minút + chladenie * Získate: tortu s priemerom 23 cm

Korpus

  • 230 g karamelových sušienok Lotus
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • štipka muškátového orieška
  • 75 g masla
  • 1 polievková lyžica marhuľového džemu

Torta

  • 250 g termizovaného syra, použila som Lučinu
  • 500 g tučného tvarohu, použila som Tatru
  • 100 g krupicového cukru
  • šťava z 1½ limetky
  • 3 žĺtky, z vajec L
  • 1 lyžička vanilkovej esencie, bourbonská vanilka
  • 150 ml smotany, ušľahanej
  • 50 g želatínového stužovača za studena, použila som Dr. Oetkera

Vinné želé

  • 250 ml červeného vína, môžete použiť aj polosladké
  • 1 lyžica krupicového cukru
  • zvitok škorice
  • hviezdička badiánu
  • 2 klinčeky
  • 3 plátky želatíny

1. Sušienky rozdrvte v chopperi, dajte ich do misky a pridajte korenie. Maslo rozpustite, primiešajte džem a spojte so sušienkami až vznikne lepivá hmota. Celú formu vyložte papierom na pečenie a lyžicou roztlačte sušienky na dno do roviny. Formu vložte do chladničky.

2. Syr a tvaroh dajte do veľkej misy a šľahajte ručne metlou, až sa dokonale spoja. Ide to trochu stuha, ale ide to. Pridajte polovicu cukru a vytlačenú šťavu z limetky. Znovu prešľahajte metlou dohladka.

3. Zvyšný cukor so žĺtkami a vanilkou vložte do misky na šľahanie nad parou a malou metličkou šľahajte do zhustnutia a ľahkej peny. Primiešajte ju do syrovej hmoty.

4. Ušľahajte smotanu dotuha. Želatínový stužovač dajte do mištičky, prilejte 100 ml vlažnej vody a ½ minúty intenzívne šľahajte. Potom ju ihneď ručne zašľahajte do základu a primiešajte ušľahanú smotanu. Hotovú hmotu nalejte do formy na sušienkový základ a opäť vráťte do chladničky, najmenej na 3 hodiny, alebo lepšie do druhého dňa.

5. Tortu vyberte z chladničky, chvíľku nechajte v izbovej teplote a medzitým pripravte želatínu. Víno dajte do kastrólika a pomaly zahrievajte spolu s cukrom a korením až k bodu varu, ale nevarte. Zmes odstavte. Medzitým želatínu namočte do studenej vody, asi na 8 minút, vyžmýkajte a rýchlo vmiešajte do teplej zmesi. Vínne želé nalejte do tortovej formy a opatrne preneste do chladničky.

Želé nechajte dokonale stuhnúť a až potom tortu vyberte z plášťa formy. Torta je pevná a môžete s ňou manipulovať. Každý rez vykonajte očisteným suchým nožom.

Nepečená torta má tri vrstvy, takže začíname. Fáza 1 - Najprv na dno rozpučte sušienkový základ, ktorý vytvorí korpus a celú tortu osladí. Syrová hmota ani želé sladké veľmi nie je, takže skutočný koncert vznikne až kombináciami všetkých chutí. Pokiaľ budete pracovať s klasickou kruhovou formou, potom ingrediencie vyjdú akurát do formy s priemerom 22-23 cm.

Fáza 2 - Základ torty tvorí tvaroh a čerstvý termizovaný syr. Môžete vyskúšať Philadelphiu, Lučinu, Palouček a pod. Tvaroh používam vaničkový a tučný. Dokonale spracovaná hmota je vláčna, hustá a nadýchaná. Aj keď to vaša ruka pocíti, šľahajte iba veľkou metlou. Šľahačom by ste do tvarohu nahnali viac vzduchových bublín, čo nie je treba. Pokiaľ formu vyložíte papierom na pečenie, prevlhčí sa a neskôr vytvorí na okraji torty zvislé vejáriky, na ktoré naviaže želé. Torta bude vyzerať naparádene bez toho, aby ste sa akokoľvek namáhali.

Fáza 3 - Vínne želé nalejte ešte teplé na vychladený povrch torty. Nedeste sa, že aj keď obsahuje želatínu, je absolútne tekuté. Tak je to v poriadku. Želé potom pomerne rýchlo zatuhne v chladničke. A tiež ju poriadne prevonia vínom. Nakoniec vás privíta hotová torta s povrchom ako zrkadlo. Máte hotovo :o)

Nadýchanú krémovú tortu ľahko naporciujete. Pokiaľ ju chcete prevážať, vyberte ju z tortovej formy až na mieste.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *