Kávová panna cotta

Vtákoviny na dlhú chvíľu
7.7.2021
Babské rady k upratovaniu okien
12.7.2021

Tento lahodný dezert je spoľahlivo jeden z najrýchlejších, aké poznám. Myslím na prípravu. Podáva sa však vychladený, takže je dobré vytvoriť ho v predvečer. Keď vás chytí chuť na sladké, musíte si medzitým precvičiť pevnú vôľu...

Ale druhý deň rozospato zamierite do chladničky pre niečo obyčajné na raňajky, a on je tam; v mištičkách, jemnučký krém čakajúci na konečné dozdobenie ovocím, orieškami, likérom alebo karamelom. Samozrejme tým, čo vás poteší najviac. Táto úžasná rýchlovka sa výborne hodí k Valentínovi, a predovšetkým každému, kto nerád pečie.

Panna cotta (čo znamená v preklade varená smotana), je vážne len varená smotana so želatínou a cukrom, a potom s prímesou chuti, ktorú zbožňujete. Dezert pochádza z oblasti talianskeho Piemontu, kde sú na neho odborníci, ale v rôznych obmenách ho dostanete takmer po celom svete. Veľmi často tvorí sladkú bodku za celkovým menu. Podáva sa v malých porciách, práve len tak pre chuť. Trasľavú kôpku treba vyklopiť z formičky, ktorá má správny tvar vyššieho kužeľa bez špičky (viete, čo myslím). Práve a jedine toto je kameňom úrazu. Vyklopiť dezert bez úhony, nie je na prvýkrát jednoduché. Preto sa Panna cotta veľmi často podáva v pohároch, dozdobená lesnými plodmi a ovocnou omáčkou, takže nikam neutečie.

Ak vám môžem poradiť, na dezert si kúpte silikónové formičky na puding, ktoré sú pružné a spolupracujú lepšie, než porcelánové. Nemajú síce ten úžasne vysoký kónický tvar, ale na zácvik sú ideálne. Aby ste dostali dezert von, je potrebné ponoriť formičku na 1-2 sekundy do veľmi horúcej vody, potom dezert ostrým nožom oddeliť od steny a rýchlo vyklopiť na tanierik. Najväčšia frajerina je odhadnutie rozpustenia povrchu dezertu, aby sa len odlepil od formičky, ale neskončil spľasnutý vo vlastnej mláčke. Samozrejme môžete pridať o trošku viac želatíny, aby bola bábovka pevnejšia; ale to už ovplyvní jemnú chuť smotany a nebude to ono. Musíte to jednoducho risknúť :o)

KÁVOVÁ PANNA COTTA

Príprava: 20 minút * Získate: 3-4 porcie podľa veľkosti formičiek

  • 400 ml smotany, 33%
  • 40 g krupicového cukru
  • 2 plné lyžičky kvalitnej instantnej kávy
  • 5 ml vanilkového extraktu Ambrose (1 čajová lyžička)
  • 2 lyžice likéru Amaretto (nemusí byť), ovocného likéru s vôňou mandlí
  • 3 lyžice chladnej vody
  • 4 lyžičky práškovej želatíny

Na dokončenie

  • opražené mandľové lupienky
  • Vykrojené dieliky mandarínky
  • mätové lístočky a kávové zrnká na ozdobu (nemusia byť)

1. Smotanu nalejte do kastrólika, pridajte cukor, kávu a vanilkový extrakt, všetko dobre premiešajte metličkou a zmes za ďalšieho miešania priveďte do varu. Keď sa pri okraji kastrólika začnú tvoriť bublinky, plameň vypnite, do horúcej smotany prilejte alkohol a nechajte mierne vychladnúť.

2. Medzitým nalejte do misky chladnú vodu, na povrch nasypte želatínu a nechajte ju napučať.

3. Želatínu pridajte k základu. Metličkou ju dokonale prešľahajte, až sa rozpustí a smotana bude hladká. Formičky vypláchnite studenou vodou, umiestnite na pevnú podložku a Panna Cotta nalejte dovnútra. Dajte chladiť aspoň na 6 hodín, ideálne do druhého dňa.

Pri servírovaní ponorte formičky na 1-2 sekundy do horúcej vody, nožom oddeľte dezert od okrajov, prstami s ním na povrchu pohýbte a ihneď preklopte na tanierik. Formičkou ľahko potraste, až obsah vypadne von. Panna Cottu dozdobte vykrájanými dielikmi mandarínok, nasucho opraženými mandľovými lupienkami a lístočkami mäty.

V zábere chýba len cukor, ale to preto, že už sa rozpúšťa v smotane. Pozor na želatínu, ako píšem v závere článku. Všimnite si, či kupujete čistú želatínu. Tu som si dovolila pridať likér Amaretto, pretože dezert s kávou je beztak určený len pre dospelých. Deťom vytvorte základnú smotanovo vanilkovú Panna Cottu a dozdobte ju ovocím.

Ak by vám napučaná želatína trochu stuhla, nevadí, v horúcej smotane ju dokonale rozmiešate. Dokonca tak, že sa budete báť, že vám dezert neskôr nestuhne. Výsledok je totiž po uvarení poriadne tekutý. To je však v poriadku, podozrivý obsah vo formičkách pokojne zverte chladničke, ktorá sa postará o zvyšok. Aj keď sa vám pri prvom vyklápaní dezertu všetko nepodarí ako má, nezúfajte a rozhodne do budúcej várky nepridávajte želatínu.

Panna cotta je trasľavá dáma, ktorá drží len tak tak pohromade, a tak je jednoducho najúžasnejšia.

Ešte pár drobných rád

  • Kovové alebo porcelánové formičky možno tiež vytrieť slnečnicovým olejom.
  • Pozor na želatínu - použite čistú želatínu, nie želatínovú zmes do krémov, ktorá môže obsahovať cukor a ďalšie ingrediencie a len malé percento želatíny. Panna cotta by vám nestuhla.
  • Ideálne využite plátkovú želatínu; na tento recept použite 4-5 plátkov.
  • Smotanová Panna cotta - teda bez kávy, je najlepšia s čerstvými jahodami alebo malinami a ovocnou omáčkou. Čoskoro sa tohto skvelého ovocia dočkáme.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *