Vtákoviny na dlhú chvíľu

Bylinkovo cuketový chleba
2.7.2021
Kávová panna cotta
9.7.2021

Pripravte deťom trochu zábavy a zmotajte si s nimi hebkých vtáčikov len tak pre radosť.

Neviem, či vám dám na ne správny návod, ale rozhodne funguje, ako popisujem nižšie. Vtáčiky som videla pri jednej prechádzke za oknami miestnej knižnice. Páčili sa mi a tak som skúsila jedného zmontovať, pretože bolo na prvý pohľad zrejmé, ako sa to asi robí. Neviem, kto tak pekný nápad vymyslel a ospravedlňujem sa, že ho využívam, ale možno tak urobíme radosť ďalším deťom, ktoré majú práve dlhú chvíľu.

Pôvodný vtáčik bol pestro farebný, a tak mi jednotlivé farebné pramene napovedali, ako si počínať. Zvolila som miernejšiu farebnosť, ale určite využite všetky odtiene priadzí, ktoré doma nájdete. Môžu mať rôznu hrúbku aj kvalitu, len páraná vlna sa myslím nehodí, pretože "rovné pierka" vyzerajú lepšie. Aranžmán na okennom parapete skvele dokončila záclona Marianna, posiata krajkovými vtáčikmi.

Ak sa vám zapáči, ponúkame okrem veľkosti 350 × 160 cm tiež balkónový komplet a okrem toho celý rad hotových žakárových záclon, ktoré stačí len vybaliť a zavesiť!

ČO BUDETE POTREBOVAŤ NA VÝROBU VTÁČIKOV Z VLNY

Popisujem tu vtáčika zachyteného na okne, v závere článku nájdete ešte ďalšie farebné typy. V každom prípade budete potrebovať 3 farebné priadze, ich odtiene ľubovoľne zameňte za uvedené. Až si jedného vtáčika vyskúšate a bude vám jasný postup, nabudúce si farby namiešate oveľa zaujímavejším a pestrejším spôsobom. Pripravte si:

  • hnedú priadzu

  • zelenú melírovanú priadzu

  • smotanovú priadzu

  • 2 drobné čierne korálky

  • silný kartón na zobáčik

  • lepidlo v tavnej pištoli

  • ihlu a čiernu niť

  • ostré nožnice

 

KROK 1: PRIPRAVTE SI PRAMENE PRIADZE

Pramene sú približne rovnako objemné. Aby ste nemuseli strihať po jednotlivých nitkách, nájdite si nejakú pomocnú šablónu, napríklad kuchynskú doštičku a pod. Priadzu na ňu môžete navinúť a prestrihnúť. Smotanovú priadzu hneď zviažte v polovici:

  • nastrihajte hnedú priadzu na bruško v dĺžke 26 cm
  • nastrihajte hnedú priadzu + 4-5 zelených melírovaných nitiek umiestnených na stred na hlavičku a chrbát v dĺžke 26 cm
  • nastrihajte smotanovú priadzu na krídelká v dĺžke 22 cm

KROK 2: HLAVIČKA

Cez hnedý prameň preložte v polovici prameň s melírom a pevne ho zviažte hnedou nitkou. Melír bude tvoriť hlavičku vtáčika, zvyšok je chrbát.

KROK 3: BRUŠKO

Teraz melírovaný prameň otočte smerom k sebe, aby sa vám lepšie pracovalo. Celok zdvihnite, konce hnedého prameňa zarovnajte nitkami k sebe a tiež zviažte priadzou. Hnedý prameň bude tvoriť bruško. Vzniknutý celok bude mať pravouhlý tvar - viď nasledujúci obrázok.

KROK 4: VÝPLŇ TELA S KRÍDELKAMI

Hlavu s chrbtom a bruško máme hotové. Teraz vytvorte výplň tela tak, že si zo smotanovej priadze naviniete malé klbko. Pripravený smotanový prameň, ktorý máte uprostred previazaný (pozri krok 1) položte cez klbko tak, aby ste ho schovali. Predstavte si protiľahlé krídelká a tam na klbku priadzu pekne zarovnajte.

Teraz vezmite do ruky hnedé pramene hlavičkou doľava a obaľte nimi smotanový základ. Vpravo začne vznikať chvostík, tam vtáčika pevne chyťte a ľavou rukou zarovnajte všetku priadzu. Akonáhle budete spokojní, chvostík pevne zviažte priadzou. Najlepšie bude, keď vám s tým niekto pomôže, aby ste vytvarovaného vtáčika nepustili. Výsledok vidíte na ďalšom obrázku.

KROK 5: KOMPLETIZÁCIA A PODROBNOSTI  

Telíčko je hotové, zostáva vytvoriť detaily na hlavičke. Z kartónu vystrihnite malý zobáčik a pomocou tavného lepidla ho vlepte do miesta, kde sa krížia vrchné a spodné pramene hnedej priadze. Prišite drobné korálky ako oči. Chvostík zarovnajte a zostrihnite do špičky, prípadne ho skráťte, ak je k telíčku príliš dlhý.

VTÁČIK JE HOTOVÝ

Ešte zarovnať pierka, prípadne pristrihnúť chvostíky a môžete hľadať vetvičku, na ktorú vtáčiky naaranžujete.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *