Skvelý chlieb, ktorý si upečiete kedykoľvek dostanete chuť na ľahkú letnú večeru, zvládnete to za chvíľočku. Potrebovať budete samé zdravé ingrediencie.
Tento chlieb robím od okamihu, keď sú na trhu prvé malé a krehké cukety. Samozrejme ešte lepšia bude čerstvá úroda zo záhradky, ale zatiaľ cukiny od jari netrpezlivo vyzerám v regáloch obchodov, pretože sa teším na pečenie. Z cukiet robím čokoládovú tortu, ľahké rezy s krémami a práve chlieb, ktorého súčasťou je nutná dávka byliniek - konkrétne bazalky, ku ktorej sa hodí máličko cesnaku, olivového oleja a kefír. Kvasnicové cesto potom obsahuje aj kukuričnú múku, ktorá sa spoločne s cuketou bezpečne postará o vláčnu štruktúru striedky. Kukuričná múka je bezlepková a kombinuje sa s klasickou pšeničnou múkou, ktorú vhodne odľahčí.
Chlieb som začala piecť v praktickej sklenenej forme. Na cesto je dobre vidieť a hlavne sa na chlebe vytvorí krásne rovnomerná prepečená kôrka. Po upečení chlieb ihneď vyberte a nechajte ho vychladnúť na mriežke, pretože by sa vo forme začala rýchlo zrážať horúca para a o vypečenú kôrku by ste prišli. Chlieb prevonia celú miestnosť, ale zvedavosť musíte udržať - krájajte ho až po vychladnutí.
Príprava: 25 minút + kysnutie * Získate: veľký bochník
Bazalka sa krásne snúbi s cesnakom, kukuričná múka spoločne s cuketou dodá chlebu vláčnosť. Prvé cukety sú krehké a šťavnaté, ale po nastrúhaní nepúšťajú toľko šťavy, takže ich dajte do cesta komplet. Ak nemáte po ruke parmezán, použite iný syr talianskeho typu - napríklad syr Gran Moravia. Hlavne nešetrite bazalkou, ktorá v spolupráci so žltou kukuričnou múkou zanechá cestu zaujímavú žltozelenú farbu.
Teraz bude čerstvo spracované cesto kysnúť. Poputuje do prikrytej misy, aby pekne narástlo. Bude ho toľko, že do roviny zaplní sklenenú formu z borosilikátového skla, v ktorej budem piecť. V rúre potom v ďalšej fáze kysnutia vyskočí von. V sklenených formách sa pečie výborne, jednak do nich vidíte a nič sa v nich nepripečie. Napriek tomu dávam do formy pruh papiera na pečenie, a to preto, že za prečnievajúce okraje môžem upečený chlieb pohodlne zdvihnúť. V skle by sa totiž rýchlo zaparil a zmäkla by mu kôrka. A aj z toho dôvodu, aby som s horúcou sklenenou formou nemusela manipulovať.
Máme napečené, voňavo okolo. Vychladnutý chlieb môže na stôl, ale nekrájajte ho, kým je teplý. Medzitým máte dosť času na prípravu bylinkového alebo cesnakového masla a zeleninového šalátu z paradajok, cibuľky a zelených olív, o vyzretom syre ani nehovoriac. Toto jedlo je naozaj letná záležitosť.
Do svojej zbrusu novej formy si pokojne pripravte zeleninový šalát. Hranatá forma sa hodí do chladničky; rozhodne je skladnejšia než guľatá misa.
1 Comments
Dobry den, mozem sa spytat na velkost formy, prosim? Dakujem vopred. Jana