Bylinkovo cuketový chleba

Ozdobné šnúry a strapce na závesy
29.6.2021
Vtákoviny na dlhú chvíľu
7.7.2021

Skvelý chlieb, ktorý si upečiete kedykoľvek dostanete chuť na ľahkú letnú večeru, zvládnete to za chvíľočku. Potrebovať budete samé zdravé ingrediencie.

Tento chlieb robím od okamihu, keď sú na trhu prvé malé a krehké cukety. Samozrejme ešte lepšia bude čerstvá úroda zo záhradky, ale zatiaľ cukiny od jari netrpezlivo vyzerám v regáloch obchodov, pretože sa teším na pečenie. Z cukiet robím čokoládovú tortu, ľahké rezy s krémami a práve chlieb, ktorého súčasťou je nutná dávka byliniek - konkrétne bazalky, ku ktorej sa hodí máličko cesnaku, olivového oleja a kefír. Kvasnicové cesto potom obsahuje aj kukuričnú múku, ktorá sa spoločne s cuketou bezpečne postará o vláčnu štruktúru striedky. Kukuričná múka je bezlepková a kombinuje sa s klasickou pšeničnou múkou, ktorú vhodne odľahčí.

Chlieb som začala piecť v praktickej sklenenej forme. Na cesto je dobre vidieť a hlavne sa na chlebe vytvorí krásne rovnomerná prepečená kôrka. Po upečení chlieb ihneď vyberte a nechajte ho vychladnúť na mriežke, pretože by sa vo forme začala rýchlo zrážať horúca para a o vypečenú kôrku by ste prišli. Chlieb prevonia celú miestnosť, ale zvedavosť musíte udržať - krájajte ho až po vychladnutí.

Príprava: 25 minút + kysnutie * Získate: veľký bochník

  • 350 g cukety
  • ½ kocky droždia - 21 g
  • 50 ml vlažnej vody na kvások
  • 450 g hladkej pšeničnej múky
  • 100 g kukuričnej múky
  • 1 lyžička soli
  • 40 g parmezánu
  • 1 veľký strúčik cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • veľká hrsť nasekanej bazalky
  • 100 ml kefírového mlieka
  • + olej na vymastenie
  1. Cuketu umyte, osušte a aj so šupkou nastrúhajte na hrubom strúhadle. Mladé cukety netreba dávať vypotiť.
  2. Droždie nadrobte do vlažnej vody a nechajte vzísť kvások.
  3. Medzitým preosejte do misy alebo do robota hladkú múku, pridajte kukuričnú múku, soľ, nastrúhaný parmezán, rozomletý cesnak, cuketu, olej a bazalku, všetko premiešajte. Do zmesi urobte jamku, pridajte kvások a pomocou hnetacieho háku začnite spracovávať cesto, najprv na nízke otáčky a pritom pridávajte kefír izbovej teploty. Akonáhle sa začne cesto odlepovať od stien, pridajte otáčky a cesto vymieste do gule. Rúru vyhrejte na 220 °C.
  4. Cesto presuňte na pomúčenú dosku a dôkladne ho prepracujte do vláčnej a nelepivej konzistencie. Vytvarujte ho do gule a vložte do olejom vymastenej misy, poprášte jemne múkou a prikryté nechajte 45 minút kysnúť.
  5. Vykysnutý chlieb presuňte do sklenenej formy vymastenej olejom a vložte na stredný rošt do rúry. Pečte celkom 45 minút, ale po 35 minútach znížte teplotu na 170 °C. Ak je potrebné, formu zhora zakryte papierom na pečenie. Upečený chlieb spoznáte podľa toho, že krásne duní. Nechajte ho vychladnúť na mriežke, aby vo forme nezvlhol.
Bylinkový cuketový chleba 3

Bazalka sa krásne snúbi s cesnakom, kukuričná múka spoločne s cuketou dodá chlebu vláčnosť. Prvé cukety sú krehké a šťavnaté, ale po nastrúhaní nepúšťajú toľko šťavy, takže ich dajte do cesta komplet. Ak nemáte po ruke parmezán, použite iný syr talianskeho typu - napríklad syr Gran Moravia. Hlavne nešetrite bazalkou, ktorá v spolupráci so žltou kukuričnou múkou zanechá cestu zaujímavú žltozelenú farbu.

Bylinkový cuketový chleba 4

Teraz bude čerstvo spracované cesto kysnúť. Poputuje do prikrytej misy, aby pekne narástlo. Bude ho toľko, že do roviny zaplní sklenenú formu z borosilikátového skla, v ktorej budem piecť. V rúre potom v ďalšej fáze kysnutia vyskočí von. V sklenených formách sa pečie výborne, jednak do nich vidíte a nič sa v nich nepripečie. Napriek tomu dávam do formy pruh papiera na pečenie, a to preto, že za prečnievajúce okraje môžem upečený chlieb pohodlne zdvihnúť. V skle by sa totiž rýchlo zaparil a zmäkla by mu kôrka. A aj z toho dôvodu, aby som s horúcou sklenenou formou nemusela manipulovať.

Bylinkový cuketový chleba 5

Máme napečené, voňavo okolo. Vychladnutý chlieb môže na stôl, ale nekrájajte ho, kým je teplý. Medzitým máte dosť času na prípravu bylinkového alebo cesnakového masla a zeleninového šalátu z paradajok, cibuľky a zelených olív, o vyzretom syre ani nehovoriac. Toto jedlo je naozaj letná záležitosť.

Bylinkový cuketový chleba 6
Do svojej zbrusu novej formy si pokojne pripravte zeleninový šalát. Hranatá forma sa hodí do chladničky; rozhodne je skladnejšia než guľatá misa.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *