Štýlová limonáda s melónovým ľadom

Babské rady k upratovaniu okien
12.7.2021
Desatoro pre útulný balkón
20.7.2021

Poháre so závitom a skrutkovacím viečkom (známe pod označením Mason Jar) boli pôvodne určené na zaváranie. Celkom nový vynález si dal patentovať klampiar John Landis Mason v roku 1858 vo Philadelphii. Špeciálne viečka skvele fungovali pri domácej konzervácii potravín a získali si obrovskú obľubu.

Potom už bol len krôčik k tomu, aby si poháre začali žiť svojím životom. Dostali veľa podôb a stali sa veľkým hitom a sprievodcom každej americkej párty. Praktické skrutkovacie viečka boli totiž doplnené otvorom na slamku a hneď tu bolo skvelé opatrenie proti vyliatiu nápoja aj proti dotieravému lietajúcemu hmyzu. Koktaily a ľadové nápoje dostali úplne iný štýl. Praktické i zábavné zároveň.

V súčasnej dobe sú tieto typy pohárov vyhľadávané zberateľmi. A ich cena sa dokáže vyšplhať poriadne vysoko. Medzi najznámejšie značky patrí Kerr, Ball alebo Golden Harvest. Je najvyšší čas, nezostať pozadu. Je fakt, že z týchto pohárov mimoriadne chutí. A tak vám hneď odporučím efektný trik, ktorý sa mi páči. Vykrájajte kúsky šťavnatého melóna, dajte ich dobre vychladiť a vhoďte do pripravenej nealko či alko limonády.

LIMONÁDA S MELÓNOVÝM ĽADOM

Príprava: 10 minút + výroba guľôčok + chladenie * Na 1 pohár:

verzia nealko

  • šťava z limetky (podľa chuti, dávam dosť)
  • 5 cl domáceho bazového sirupu (kupovaný býva sladší, tak uberte)
  • 380 ml vychladenej sódovky
  • 11-12 vychladených guľôčok z vodného melónu (možno použiť viac druhov melónov, pozri nižšie)
  1. Najprv si pomocou formičky vykrájajte melónové guličky. Rozložte ich na tanier alebo do plastovej krabice a dajte poriadne vychladiť, pokojne do druhého dňa.
  2. Do pripravených pohárov vytlačte šťavu z limetky, pridajte bazový sirup a studenú sódu. Dobre premiešajte. Do hotovej limonády vhoďte asi 10-12 ks vychladených melónových guličiek. Pokiaľ máte limetku bez chemického ošetrenia kôry, pridajte plátok.
  3. Pohár zaviečkujte a limonádu podávajte so slamkou. Nezabudnite na vidličky k zjedeniu melóna.

 

verzia alko

  • 100 ml bieleho šumivého Prosecca
  • lístočky mäty
  • predchádzajúce suroviny

Nápoj pripravte uvedeným spôsobom, iba 100 ml sódovky nahraďte vychladeným šumivým vínom a pridajte pár podrvených lístkov mäty.


 

tip na alko guličky

Ešte robím jednu rozmarnosť. Do voňavej bazovej limonády možno pridať guľôčky, ktoré po vykrojení pokvapkáme bielym rumom alebo vodkou. Nechajte ich vychladiť do druhého dňa a potom vhoďte do čerstvo pripraveného nealko nápoja.

Na melónové guličky je potrebné použiť naozaj sladký melón. Ale možno použiť ľubovoľné druhy melónov, ktoré preferujete. Nie vždy sa vám doma zídu, ale keď áno, stojí to za to. Získate guličky rôznych farieb. Ten známy, červený melón so zelenou šupkou a svetlými pruhmi, je melón vodný, vedľa je melón cukrový, tiež sa mu hovorí medový; vnútri má farbu slonovej kosti a žiarivo žltú šupku. A vpredu vľavo je môj obľúbenec - melón gália, so zelenkavou dužinou a šupou vyzerajúcou ako horúčavou rozpukaná krajina. Ešte unikol melón cantaloupe, ktorý je vo vnútri krásne oranžový. Ale ten mi nejako farebne ani chuťovo neladil...

Aspoň z dvoch druhov melónov vykrájajte guľôčky pomocou špeciálneho vykrajovadla. Ide to ako po masle. Vykrajovadlo zaborte do dužiny a plynulo ním otočte. Melónové guličky zarovnajte vedľa seba do plastovej krabičky a dajte ich dôkladne vychladiť. Netreba z nich robiť ľad. Melóny by stratili svoju jemnú chuť. Takto nápojom prepožičia svoju arómu a v pohári vyzerajú nádherne.

Koktaily možno pripraviť do pohárov ešte pred pohostením a postaviť ich do chladničky. Poháre majú štvorhrannú základňu a dobre sa uložia vedľa seba. Hostí môžete privítať hotovým perlivým nápojom ihneď, akonáhle vojdú.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *