Perníčkový les, krehký ešte dnes

Jemná rybacia polievka
6.12.2024
Jablkové krúžky vo vínnom cestíčku
13.12.2024

Ponúkať recept na perníčky, to je ako nosiť drevo do lesa. Pečú sa v každej domácnosti a všade sú to tie najlepšie.

Budem teda úplne stručná. Upiekla som les, pretože ma k tomu inšpirovala sada vykrajovačov v tvare hviezd. Je ich celkom päť v krásne odstupňovaných veľkostiach, a nie je nič jednoduchšie, ako upečené hviezdy navrstviť pekne na seba.

Pečením pravého medového perníka obvykle začína vianočné zápolenie s cukrovinkami. To preto, že väčšina perníčkov sa musí poriadne nazdobiť a hlavne rozležať, takže začiatok adventu je na to ideálny. Pokiaľ by sa medzi vami predsa len našiel niekto, kto bude piecť perníčky prvýkrát, ponúkam osvedčený rodinný recept na perníčky, s ktorými sa zas tak ponáhľať nemusíte. Vďaka väčšiemu podielu masla - a vďaka super tajnej ingrediencii - trochu masti, ktorú naše babičky často prepašovali do cukroviniek i kysnutého cesta, bude pečivo okamžite dobré a mäkké. Stromčeky zlepujem domácou lineckou zaváraninou a stačí ich len pocukrovať.

V galérii pod článkom nájdete ďalšie tvary stupňových vykrajovačov, a ak si trúfnete na cukrom maľovaný betlehem, potom vám naň pošleme formičky aj s papierovými jasličkami.

Príprava: 20 minút + chladenie

  • 300 g hladkej múky z pšenice špaldy
  • 70 g práškového cukru
  • ½ lyžičky jedlej sódy
  • 1 ½ lyžičky perníkového korenia
  • trocha mletej škorice
  • 1 lyžica dobrého kakaa
  • 125 g masla, zmäknutého
  • 20 g sadla
  • 2 vajcia M
  • 2 plné lyžice tekutého medu
  • 4 veľkosti formičiek v tvare hviezd

Na dokončenie

  • ríbezľová zaváranina
  • práškový cukor s vanilkou
  • strieborné cukrové perličky

1. Všetky ingrediencie zverte robotovi. Najprv sypké prísady, ktoré stierkou premiešajte, potom pridajte tuky, vajcia a med a krátko ich prehneťte.

2. Lepkavú guľu podsypte múkou a cesto dokončite. Nechajte ho nabrať len toľko múky, aby zostalo vláčne a mäkké. Aj tak cesto trochu lepí, ale do rána stuhne v chladničke a potom je vláčne ako plastelína.

3. Druhý deň vyvaľkajte 3 mm vysokú placku a vykrojte pre každý strom 6 hviezd = 4 hviezdy od najväčšej k najmenšej a pre spojenie ešte ďalšie 2 najmenšie hviezdičky do medziposchodí. Tvary dajte na plech s papierom na pečenie a vložte do rúry vyhriatej na 170 °C na 8-10 minút.

4. Ešte trošku mäkké perníčky vyberte a nechajte vychladnúť. Spojte ich hustou zaváraninou tak, aby medzi tromi spodnými poschodiami boli vložené malé hviezdičky. Poslednú malú hviezdu nalepte na špici stromčeka, pečivo mierne pocukrujte a vrch dozdobte perličkou prilepenou kvapkou cukrovej polevy, maslom a pod.

S vychladeným cestom sa dobre pracuje. Je hladké a chová sa ako plastelína. Je to však veľmi tukové cesto, takže si vždy odkrojte menší kúsok a zvyšok nechajte v chlade. V rúre perníčky vyskočia, takže im doprajte trochu miesta. Povrch týchto krehkých perníčkov nijako neupravujem (inak je tomu pri klasických perníkoch). Nepoužívam ani cukrovú vodu, ani vajcia.

Aby boli stromčeky veľmi rozježené a vyššie, dávam medzi spodné poschodia vykrojenú malú hviezdičku a všetky plôšky spojím zaváraninou. Vedľa lineckej je ku kakaovému cestu výborná aj tekvicová. Nie je to veľa babrania, za chvíľu vám to pôjde ako na bežiacom páse. So stromčekmi je rozhodne menej práce, než so zdobením cukrovou polevou.

Ešte trošku cukrového sniežika, a môžete ochutnať. Perníčky sú mäkké a nestvrdnú; práve naopak, s džemom sa priamo rozplývajú, takže ich do Vianoc najskôr zjete. Prajem veselé pečenie :o)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *