Jemná rybacia polievka

Aranžmán na mesiac december: svietiaca vianočná hviezda
4.12.2024
Perníčkový les, krehký ešte dnes
11.12.2024

Sviatočná rybacia polievka ľahko a nevtieravo prebudí vaše zmysly, aby ste sa mohli tešiť na každý nasledujúci kulinársky zážitok.

Ak sa objaví na vašom Štedrovečernom stole tradičný kaprík s neprekonateľným šalátom, potom máte najskôr navarenú aj kaprovú polievku. Staroslovenská receptúra ​​sa viac-menej dodržiava všade rovnaká, tak ju ani nebudem viac spomínať. Rybiek sa v polievke však môže preháňať aj viac druhov, najmä ak holdujete inému slávnostnému jedlu, a kapra v kuchyni nemáte.

Rybacia polievka sa výborne hodí k celému radu pokrmov, a môžete ju mať na jedálničku po celý rok. Tento recept staviam na morskej šťuke, ale ideálna je aj viacdruhová rybia zmes. Patrí do nej, ostatne ako vždy, chrumkavá koreňová zelenina osmažená na masle, bylinky, korenie a chrumkavý biely chlieb.

Príprava: 60 minút * Získate: 1,5 l polievky

  • 400 g šťuky alebo tresky, chrbta z kapra a pod.
  • 1,5 l studenej vody
  • 2 bobkové listy
  • 6 guličiek nového korenia
  • 8 guličiek korenia
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​korenie
  • 2 celé strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 1 stonka stopkového zeleru
  • 2 mrkvy
  • 2 petržlenu

Na dokončenie

  • štipka muškátového orieška, čerstvo nastrúhaného
  • 2 lyžice masla
  • biely toastový chlieb + trocha oleja
  • formičky v tvare hviezd
  • 3 stonky koriandru alebo petržlenu

1. Očistené porcie rýb vložte do hrnca, pridajte studenú vodu, korenie, soľ, strúčiky cesnaku, cibuľu, stopkový zeler, 1 mrkvu a 1 petržlen. Polievku priveďte do varu a pod pokrievkou mierne varte ½ hodiny. Ak polievka pení, na chvíľku zdvihnite pokrievku.

2. Z uvarenej polievky vyberte mäso, veľké kusy zeleniny a zvyšok preceďte. Dochuťte soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom. Na panvičke rozpustite maslo, zvyšnú mrkvu a petržlen nakrájajte na malé rezančeky a opražte dozlatista.

3. Medzitým oberte rybie mäso. Osmaženú zeleninu zalejte vývarom, pridajte kúsky mäsa a 5 minút prevarte.

Polievku podávajte s osmaženými krutónmi s trochou nasekaných čerstvých byliniek. POZN.: Ako vložku do polievky si vykrájajte hviezdičky z toustového chleba.

Na prvý pohľad to vyzerá, že rybacia polievka bude nevýrazná, možno nezaujímavá. Opak je pravdou, má síce jemnú chuť, ale takú podmanivú, že ju budete pripravovať často. Dnes kúpime kvalitnú koreňovú zeleninu aj uprostred zimy, a čerstvé korenie – v závere muškátový oriešok, polievku dokonale dotiahne. Polievku som varila z morskej šťuky, ale pokojne si ju uvarte z viacerých druhov rýb.

Nakrájať zeleninu na úhľadné rezančeky je jedinou zdĺhavejšou prácou. Inak je príprava polievky rýchla. Zelenina sa krája čerstvá, a v polievke by mala byť jemne chrumkavá a pridať do celku maslovú chuť. Ak sa chcete pohrať s vykrajovaním toastového chleba, využite na to formičky, s ktorými ste vytvárali vianočné pečivo. Môžu mať napríklad tvar kapríkov, hviezd a pod.

Pre toho, kto v kuchyni nerád bojuje s kaprími hlavami a mliečím, je táto príprava polievky riešením. Bola by škoda ochudobniť sa o ďalší register chutí, ktoré patria k sviatočnému vianočnému hodovaniu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *