Prehľad rozmerov posteľných obliečok

Krehká nakladaná zelenina
16.8.2024
Misky z tortill na piknik v tráve
23.8.2024

Posteľ plná nadýchaných prikrývok a vankúšov v krásnom posteľnom prádle v každom vzbudzuje tie najpríjemnejšie pocity. K dokonalej spokojnosti si vyberte aj správnu veľkosť obliečok. 

Nakupovať tak, aby sa vám výrobky páčili aj po dlhšej dobe, dobre sa udržovali a mali perfektný tvar i štýl, nie je úplne jednoduché. Pri výbere lôžkovín a posteľnej bielizne to platí dvojnásobne. Oboje užívame veľmi dlho - môžeme merať na roky, a tak sa oplatí sústrediť sa na kvalitu a pri nákupe nič neprehliadnuť. 

Zostaňme chvíľu pri obliečkach, s ktorými do spálne zakaždým zaveje nový vzruch. Pri výbere nás najskôr oslovia farby a vzory. Hľadáme predovšetkým štýlové dokončenie priestoru a musí nám padnúť tak povediac do duše. Druhým nezanedbateľným kritériom, ktoré nás zaujíma, je údržba bielizne. Vždy sa informujte o tom, aké majú tkaniny zloženie, či vám budú príjemné, ako sa perú a či ich budete musieť žehliť. Tým však výber nekončí, pretože je potrebné zorientovať sa v súčasnej bohatej ponuke rozmerov posteľnej bielizne. Možno sa stalo aj vám, že ste v nadšení nad novým objavom vybrali zlú veľkosť pre svoje periny a vankúše.

13

KLASIKA PRE JEDNOLOŽKO

so štandardnými rozmermi lôžkovín

Vyberte si upokojujúcu vôňu, zapáľte sviečky a vkĺznite pod perinu s obľúbenou knižkou. Vaša spálňa neslúži iba spánku, ale aj odpočinku, a to aj za bieleho dňa. Ak radi leňošíte, zvoľte si obliečky s atraktívnymi vzormi, ktoré vás okamžite neukolísajú do snov. Pre tradičné lôžkoviny s rozmermi:

vankúš: 70 × 90 cm

prikrývka: 140 × 200 cm

si zakúpte obliečky v zhodnej veľkosti. Ide o štandardné rozmery, ktoré sa v ponuke lôžkovín objavujú najčastejšie. Pri výbere obliečok môžete u niektorých modelov nájsť aj cenovo zvýhodnené sady pre dve osoby, alebo komplety s prestieradlami a dekoračnými vankúšikmi - viac tipov nájdete TU.

03

PREDĹŽENÁ DĹŽKA

pre dlháňov a atypické lôžka

Oslobodzujúcu ľahkosť pocíti pod dostatočne rozmernými lôžkovinami každý, kto vybočuje zo stredne vysokého vzrastu. Dlháňov pribúda a s nimi sa menia aj zabehané normy týkajúce sa výšky pracovných plôch, stoličiek i rozmerov postelí, matracov, roštov a v neposlednom rade prikrývok. Nič nie je protivnejšie, ako keď sa nohy zmestia pod perinu len v polohe skrčenca. Veľká časť populácie o tom vie svoje. Dnes už je bežné kúpiť dlhšiu posteľ aj lôžkoviny, ktoré vychádzajú z týchto rozmerov:

vankúš: 70 × 90 cm

prikrývka: 140 × 220 cm

Rozmery posteľnej bielizne sú u väčšiny výrobcov vyvzorované automaticky v štandardnej i predĺženej dĺžke, takže si určite vyberiete zo všetkých dostupných kvalít.

05

SPANIE PO FRANCÚZSKY

alebo blažené súznenie pod perinou

Každý, kto miluje prítomnosť druhého človeka blízko seba, zvolí pre svoju spálňu tzv. francúzsku prikrývku. Jedná sa o rozmerné lôžkoviny zaujímajúce celú plochu postele pre dvoch, pre ktoré sa vyrábajú obliečky vyzerajúce v spálni mimoriadne komfortne. Väčšina dekorov sa na takých rozmerných textíliách dokonale vyníma a výrobcovia si môžu dovoliť aj premyslené veľkoplošné vzory. Spálňa s francúzskymi lôžkovinami dokáže prekypovať výnimočným pohodlím. Ak si kupujete nové obliečky, súprava je vždy vybavená 2 obliečkami na vankúše a jednou obliečkou na dvojitú deku. Lôžkoviny majú štandardne tieto rozmery:

vankúš: 70 × 90 cm

prikrývka: 220 × 200 cm

06

DETSKÁ POSTEĽNÁ BIELIZEŇ

do malých aj veľkých postieľok

Pri výbere obliečok pre deti sa orientujte medzi rozmermi lôžkovín do detskej postieľky, alebo pre lôžko klasickej dospelej veľkosti. Tu sa nedajte zmiasť obrázkovými motívmi a množstvom fotografií z knižiek a filmov. Zdobia totiž väčšinu bielizne už štandardných rozmerov. Deti si ich užívajú veľmi dlho a ak sa chcete aj vy opäť cítiť deťmi, pridajte sa. Obliečky s mačiatkami alebo zajačikmi sa na jar náramne hodia a pristanú aj vašej spálni. Nehľadiac na to, že ranné ataky detí budú u vás ešte početnejšie. Rozmery detských lôžkovín sú:

  • pre detskú postieľku

vankúš: 40 × 60 cm

prikrývka: 100 × 135 cm

  • pre detskú posteľ štandardných rozmerov:

vankúš: 70 × 90 cm

prikrývka: 140 × 200 cm

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *