Ružový rôsol alebo jedlý darček z vianočnej kuchyne

Anjelské stolovanie
21.12.2021
Sviečky z pohárov na long drink
30.12.2021

Pokiaľ ste už rozdali všetky svoje lahodné zásoby zo špajze, nevadí. Počas chvíľky môžete mať opäť darčekov plný stôl.

Milú pozornosť, ktorou doplníte vianočný balíček pre priateľov, zvládnete vyrobiť jedna, dve. Vyskúšajte výrobu rôsolu, pretože ho ostatní zase tak často nerobia.

Ak siahnete po ružovom hrozne, darček bude naozaj atraktívny. Ovocie je aj v tejto dobe krásne šťavnaté, ale pretože neobsahuje dostatok pektínu zodpovedajúceho za dobré želírovanie, pridajte k nemu citrón. Hroznový rôsol sa v zime výborne hodí k zaúdeným šunkám aj syrom, takže pridajte aj niečo chutné z obchodu, aby bol darček komplet.

Rôsol je rôsolom preto, že je číry a čistý, pekne zbavený všetkých pevných častí ovocia. Takže je trochu nespôsobné, že si do neho zase pár bobúľ vrátim späť. Ale zdá sa mi to takto nielen krajšie, ale na prvý pohľad je jasné, do čoho ponárate lyžičku. Základnou surovinou na výrobu rôsolu je vylisovaná šťava. Až podľa jej množstva si vypočítate, koľko cukru budete potrebovať; recept si teda trošku prispôsobte. Ružový rôsol vyrábam z hrozna zo záhradky (Eva, každoročne ti ďakujem za sadenice), ktoré nechávam neotrhané až do doby, než prídu prvé mrazíky. 

V obchodoch je hrozna dosť, takže vyberajte, varte a nadeľujte. S milými darčekmi venujete mnoho radosti. A nezabudnite mrknúť do galérie pod článkom, možno objavíte vítaných pomocníkov, ktorých doteraz doma nemáte.  

Príprava: 1 ½ hodiny + cedenie * Získate: 1 l šťavy z 2 kg bobúľ

  • 2 kg sladkých ružových hroznových bobúľ, bez stopiek
  • 1 väčší citrón, BIO
  • 700 g kryštálového cukru na 1 l šťavy
  • 10-12 klinčekov

1. Z čistého ovocia zbaveného stopiek - ale so semienkami, odoberte asi 150 g bobúľ a nechajte ich bokom v chladničke. Zvyšok vložte do širokého kastróla a zalejte 250 ml vody. Dajte variť a v okamihu, keď začnú bobule mäknúť, plameň stiahnite a rozsekajte ich ponorným mixérom - len nahrubo, dajte pozor, aby nevznikla kaša. 

2. Pridajte na plátky nakrájaný citrón a všetko varte miernym varom celkom 40-45 minút. Potom si pripravte veľký plastový cedník, vyložte ho jemným vyvareným plátienkom a podložte ho čistou misou tak, aby cedník bol vo vzduchu. Rozvarenú zmes preceďte a všetko nechajte bez ďalšej pomoci vykvapkávať cez noc. Zmes nijako nestláčajte, lebo sa rôsol zakalí. Nemusíte mať obavy, vykvapká všetko.

3. Druhý deň odmerajte šťavu. Na každých 500 ml dajte 350-370 g cukru (podľa sladkosti ovocia). Šťavu dajte do kastróla, pridajte cukor a klinčeky a za stáleho miešania zmes priveďte do varu. Nechajte 8-10 minút variť naplno, pričom zbierajte penu, ktorá sa niekedy vytvorí na hladine. Ku koncu hoďte do kastróla bobule zbavené semienok, ktoré máte bokom. Prevarte, vykonajte želírovaciu skúšku a rôsol nechajte mierne vychladnúť.

4. Rôsol rozdeľte do sterilizovaných pohárov, snažte sa rozdeliť aj pár bobúľ hrozien do každej z nich. Klinčeky môžete nechať v rôsole, alebo ich odstráňte. Poháre pevne zaviečkujte a obráťte na chvíľu dnom nahor. Keď rôsol začne tuhnúť, položte poháre na bok, aby sa bobule hrozna rozmiestnili.

Takto vyzerá hrozno v okamihu, keď začína mäknúť. To je tá správna chvíľa na použitie ponorného tyčového mixéra. Bobule čiastočne rozsekajte, pridajte kolieska citróna aj s kôrou a pokračujte vo varení. Aby som pravdu povedala, týmto úkonom vaša mini práca končí. Dužinu nechajte odkvapkať cez noc (nijako do nej nešťuchajte, nechajte ju pôsobiť vlastnou váhou) a potom už len číru šťavu zavarte s cukrom. Je to skutočne jednoduché.

Ružová farba rôsolu je závislá na farbe ovocia a potom na správnom čase varenia. Teplota tuhnutia rôsolu je 105 °C , takže ak máte kuchynský teplomer, môžete sa presvedčiť, či je pri prudkom vare všetko v poriadku. Prevarený rôsol nemusí mať sviežu chuť a navyše zle tuhne a tmavne. Dlhé varenie totiž neprospieva pektínu.

Už zostáva len nazdobiť viečka a tešiť sa na reakcie obdarovaných. Do balíčka pridajte napríklad francúzsky syr s bielou plesňou na povrchu a malú fľaštičku bubliniek. Je to trojlístok dobrôt, za ktoré ručím :o)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *