Niektoré obľúbené jedlá z detstva odvial čas. No keď príde správna chvíľa, opäť sa nám vybavia. Napríklad skvelá škvarkovka.
Tak často spomínate na dobroty z detstva, že som si vybavila takmer zabudnutú škvarkovú nátierku. Ako tá sa sem hodí! V chladničke mi zaháľa kus masti na vyškvarenie, tak sa k nej nejako dopracujem. Pri vhodnej príležitosti si to môžete vyskúšať tiež a neoľutujete. V závere článku vám k tomu predvediem praktické dózy do chladničky aj na cesty. Tých nikdy nie je dosť.
Vyberajte z materiálov, ktoré robia česť svojmu účelu – zo zdraviu neškodných plastov, zo skla, smaltu. Oveľa viac tovaru nájdete na našom e-shope!

Príprava: 25 minút * Získate: 250 g nátierky
Na dokončenie
1. Čerstvo vyškvarené škvarky nechajte vychladnúť. Asi lyžicu ich nechajte bokom.
2. Uvarte 2 vajcia, po vychladnutí ich rozdeľte na žĺtky a bielky.
3. Do misky sekáčika dajte škvarky, žĺtky, zarovnanú lyžičku horčice, prelisovaný cesnak a všetko nahrubo rozdrvte.
4. Zmes osoľte a okoreňte, pridajte štipku chilli a nátierku rozmixujte. Ochutnajte ju. Už teraz by vám mala chutiť.
5. Obsah sekáčika presuňte do misky, pridajte uhorky nakrájané na jemné kocky, nasekané bielky, jarnú cibuľku a guličky ružového korenia. Nátierku ručne premiešajte a nakoniec pridajte pár nasekaných škvarkov, aby nátierka príjemne chrumkala.
Nakrájajte malé krajce chleba, nátierku navŕšte hore a povrch dozdobte plátkami olív, červenej cibule, vňaťou a kyslými uhorkami.

SUROVINY PRIPRAVIŤ - Táto nátierka sa v rodinách pripravuje s rôznymi ingredienciami, ale v podstate sa všetko točí stále dookola - tu je viac zeleniny, viac štipľavej chuti, niekto nedá dopustiť na cibuľu, mnohí ju nedávajú, rovnaké je to s cesnakom. Zo všetkého najdôležitejšie sú ale škvarky. Voňavé, chrumkavé, domáce.
TIPY: Keď vyškvaríte a zlejete masť, môžete škvarky ešte dopiecť s trochou mlieka pre zjemnenie chuti. Pre zvýraznenie chuti škvarkov, ktoré budete konzumovať samostatne, pridajte štipku soli a drvenej rasce. Škvarky môžu byť súčasťou výborných placiek (recept nájdete TU), pridávajú sa do domáceho chleba a dokonca sa s nimi pečie pečivo.

Zmiešať - na výrobe nátierky nie je nič zložité. Je na vás, či škvarky pomeliete alebo spracujete v chopperi do hladkého krému, alebo si urobíte nátierku hrubšiu, ako sa u nás doma hovorí „kúsaciu“. Docielim to kombináciou oboch - škvarky dochutím a rozmixujem, a potom pridávam kúsky zeleniny aj nakoniec pár rozkrájaných chrumkavých škvarkov.

Pomocníci k nátierke..
Tipy na ďalšie chutné a ľahké nátierky