Oškvarkové placky

Aranžmán s farbami jesene
28.9.2022
Najkrásnejšie záclony a závesy
5.10.2022

Daždivé počasie zaútočilo na celé naše územie. Keď prídem domov zo studených ulíc, to je hneď chuť na niečo dobré. Kde zostali moje novoročné predsavzatia? Lenže – skúste prejsť bez povšimnutia okolo pekáčika s oškvarkovými plackami…

Kysnuté zemiakové cesto je celkom nevšedné. To najpodstatnejšie na ňom je však podiel rozsekaných bravčových škvarkov. Verte, že plackám podľahne aj ten, kto oškvarky neje. Cestu prepožičajú vláčnosť, ale nemusíte sa báť, že budete jesť nejaké mastné jedlo. Placky sú dobré teplé aj studené a recepty na ne patria presne k tomu odkazu našich predkov, ktoré stoja za to opatrovať.

Na pečenie som použila rovný plech s nepriľnavým povrchom, cesto sa na povrch nechytá a pečie sa jedna báseň. Klasické placky majú povrch rozdelený do malých kociek. Charakteristický reliéf vytvoríte len prerezaním cesta nožom; robí sa to tesne pred tým, než dáte placky piecť. Ja som kocky nahradila takou hviezdičkou. Na jej vytvorenie som použila nástroj, ktorý slúži na rozkrojenie jablka a na vykrojenie jeho stredu. Určite ho máte doma niekde v šuflíku.

OŠKVARKOVÉ PLACKY

Príprava: 20 minút + polhodinka na kysnutie * Vytvoríte: 20 placiek (podľa zvolenej veľkosti)

Cesto

  • 250 g hladkej múky
  • 250 g polohrubej múky
  • 300 g varených olúpaných zemiakov
  • 200 g čerstvých oškvarkov
  • 1 lyžica octu
  • 1 vajce
  • 2,5 lyžičky soli

Kvások

  • 1 kocka čerstvého droždia (42 g)
  • 1 lyžica cukru
  • 2 dl vlažného mlieka

Na dokončenie

  • sezam a kmín
  • 1-2 žĺtky na potretie

1. Večer si uvarte zemiaky na druhý deň.

2. Pred pečením najprv vypracujte kvások. Do misky rozdrobte droždie s cukrom a vymiešajate ho na kašičku. Zalejte vlažným mliekom a dobre rozmiešajte. Povrch poprášte hladkou múkou, misku zakryte utierkou a nechajte vzísť kvások. Ak nie je v miestnosti teplo, vložte misku asi na 15 minút do rúry vyhriatej na 35 °C.

3. Do väčšej misky dajte obe preosiate múky a najemno postrúhajte zemiaky, ktoré by mali mať izbovú teplotu. Pridajte oškvarky nasekané nadrobno, ocot, vajcia a soľ. Nakoniec vložte vykysnutý kvások. Cesto premiešajte vareškou a keď sa spojí, presuňte ho na dosku a krátko prepracujte do bochníčku.

4. Cesto vložte do misky poprášenej múkou, tiež poprášte jeho povrch, zakryte utierkou a nechajte hodinu kysnúť na teplom mieste, alebo 30 minút opäť vo vlažnej rúre. Počas procesu cesto 1× prepracujte.

5. Z vykysnutého cesta vytvorte dva valce, rozdeľte ich na pravidelné časti a z každej v dlaniach vytvorte placku. Ľahko do nej vtlačte vykrajovač jabĺk a presuňte ju na vymastený plech. Placky nechajte pár minút kysnúť a pred vložením do vyhriatej rúry ich potrite žĺtkom a posypte rascou alebo sezamom. Pečte v rúre vyhriatej na 175 °C po dobu 20-25 minút. Placky nechajte vychladnúť na mriežke.

Základné suroviny sú úplne dostupné. Oškvarky ale doma bežne nekonzumujeme, avšak pre toto dobré jedlo ochotne privriem oči. Pokiaľ nemáte vykrajovač jabĺk, pokojne povrch placiek prerežte ostrým nožom do tvaru kociek. Ak máte radi mak, sypte placky aj makom.

Oškvarky treba rozsekať na hrubé kúsky. Rovnako ich môžete pomlieť alebo rozmixovať. Ale keď ich necháte v kúskoch, budú v plackách pekne chrumkať. Tu už je pripravený aj besniaci kvások.

Zemiakové cesto ľahko zdvojnásobí svoj objem. Bude sa vám s ním krásne pracovať, pretože nelepí, dobre sa tvaruje...

…a kysne pod rukami. Tu krásne vidíte, že prvá placka (v ľavom rohu na plechu) sa poriadne nafúkla, kým som zaplnila zvyšok plechu. Fotograf Honzo mi ukazoval, ako placky kysnú aj počas 15 sekúnd, ktoré uplynú medzi dvoma zábermi. Sekvencia niekoľkých záberov poskakovala ako animácia. Nakoniec obtlačte formičku, povrch potrite žĺtkom a posypte, a za chvíľu už to zavonia.

Užite si pohodovú prácu, a hlavne – senzačnú jesennú večeru, ku ktorej odporúčam dobré korenené červené víno.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *