Aranžmán s farbami jesene

Bravčové na čiernom pive s ryžou
24.9.2022
Oškvarkové placky
30.9.2022

Kvetinové aranžmány zo sušených kvetov urobia radosť po dlhšiu dobu. Využite k nim pekné predmety, ktoré napríklad aktuálne nepoužívate. Bola by škoda nechať ich zaháľať.

Kvetináče, kuchynské dózy alebo malá plechová kanvička, sa k takým rýchlym nápadom výborne hodí. Je potrebné len správne usušiť bohaté kvety hortenzií a doplniť ich stočeným prútikom z efektného kríka, alebo venčekom z tráv, či lyka, ktorý robustný aranžmán zarámuje a dokončí.

Kríky s hortenziami práve hýria púdrovými farbami. Kvietky dozrievajú, zasychajú, a úplne prirodzenou cestou získavajú neskutočne krásne odtiene. Práve teraz ich nastrihajte a preneste do suchého závetria, kde ich dobre nasušíte. Kvety sú natoľko dominantné, že k nim nemusíte hľadať zložité komponenty.

Na aranžovanie najradšej používam najrôznejšie plecháčiky. Mám rada kov aj smaltované povrchy. Je jedno, aký má tvar. Aranžovať možno aj do bandasky na mlieko alebo do formy na bábovku. Suchý aranžmán nič nezašpiní, ale keď používam kuchynský riad, ktorý je ešte v obehu, potom si vnútro zakaždým vyložím potravinárskou fóliou. Tentoraz mi prišla pod ruku malá smaltovaná kanvička. Je funkčná, ale v tejto chvíli si skrátka od zalievania odpočinie.

AKO DOBRE NASUŠIŤ HORTENZIE

Z kvetov hortenzií vytvoríte trvanlivý aranžmán. Budete sa z nich tešiť po celú zimu. Sušte len dobre vyzreté kvety; spoznáte ich tak, že je každý kvietok plne prefarbený. Nechajte ich ešte chvíľu do náznaku odkvetu. V tejto chvíli menia farbu a sú vhodné na usušenie.

Sušenie vzduchom

Kvety opatrne ostrihám, stonky nechám kratšie. Potom ich pripevnením kvetom dole – napríklad štipcom na šnúru, v suchej miestnosti, kde mierne prúdi vzduch a je stále šero.

Sušenie s využitím glycerínu

Glycerínom ošetrené kvety nie sú tak krehké, ako predchádzajúce, a nebudú sa mrviť. Takto si pripravím hortenzie, s ktorými budem viac pracovať v zložitejšom aranžmáne. Kvety odstrihnite a ostrým nožom šikmo zrežte konce stoniek. Ihneď ich ponorte do roztoku vody a 50% glycerínu. Ďalej sušte podľa predchádzajúcich pokynov. Kvety zostanú kompaktné, ale trošku viac blednú. V tomto prípade sa potom opäť dofarbujú farbami, ale to som ešte neskúšala. Romanticky vyblednuté odtiene sa mi páčia.

MANŽETKA Z PRÚTIKOV

Vyberte si kvet hortenzie, ktorý vytvára guľu so zhodným priemerom, ako má kanvička. Aby nezapadol dovnútra, posaďte ho na venček zo stočených prútikov alebo zo zamotaného lyka. Využila som dlhú vetvičku z dráča (Berberis); spojila som ju viazacím drôtikom. Pozor, budete sa stretávať s poriadne ostrými tŕňmi. Ak vás to odstraší, použite napríklad skalník, ktorý je taktiež plný červených bobúľ.

ZAUJÍMAJÚ VÁS FAREBNÉ PREMENY?

Zelené tóny vytvoria biele a ružové kvety

Šedé a šedozelené tóny vytvoria modré kvety

Hnedavé a šedohnedé tóny vytvoria červené kvety

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *