Bravčové na čiernom pive s ryžou

Recyklácia strúhadla II / Závesná váza
21.9.2022
Aranžmán s farbami jesene
28.9.2022

Čierne pivo je zdrojom prospešných látok a tak v čerstvom stave a v malej miere doslova lieči. Výborne sa s ním ale aj varí a pečie.

Predovšetkým mäso si z piva vezme presne to, čo potrebuje, aj keď stratí živiny, ktoré musíte dohnať vo vychladenom pollitri. Ostatne - čo iné k mäsu podávať? Pivo je zdrojom rozpustnej vlákniny podporujúcej správne funkcie tráviaceho systému a okrem iného vďaka kvasinkám obsahuje vitamín B, ktorý prospieva našej pokožke pri regenerácii. Takže sa dá nad pohárom piva čas od času prižmúriť oko.

Do čierneho piva patria špeciálne slady pražené, karamelové, a výsledná chuť sa potom výborne snúbi s vypečenými mäsovými pokrmami. V podstate ešte lepšie, než keď ich zapijete svetlým pivom. Vyskúšajte raz dobré bravčové s kapustou s čiernym pivom. Čierne pivá majú nálepku dámskeho pitia, snáď preto, že môžu byť prevoňané kávou, čokoládou či karamelom. Nie vždy sú však sladšie ako ostatné pivá. Ak ochutnáte Budvar tmavý ležiak, dáte mi za pravdu. Nasledujúcu prípravu mäsa robím práve s ním a pečiem pekne pomaly a dozlatista. K bravčovému podávam najčastejšie ryžu, ktorú si aj vy môžete pripraviť napríklad aj v elektrickom ryžovare. 

Príprava: 2 hod marinovania + 2 hod pečenia * Získate: 4 porcie

  • 1¼ kg bravčového zo stehna
  • olivový olej na vymazanie pekáča
  • 300 ml tmavého piva Budvar, Kozel a pod., z toho 100 ml na marinádu
  • 2 vetvičky stonkového zeleru

Na marinádu

  • 100 ml tmavého piva
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • soľ
  • hojne čerstvo mletého korenia
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • ½ lyžičky koriandru, jemne tlčeného alebo mletého
  • 1 lyžička zázvoru, jemne strúhaného

Na dokončenie

  • 250 g šampiňónov, nakrájaných nahrubo
  • hrsť malých sladkých paradajok

1. Mäso rozdeľte na vysoké porcie, pekáčik vymažte olivovým olejom.

2. V miske prešľahajte marinádu - zo 100 ml piva a ostatných ingrediencií, mäso vložte dovnútra a potrite zo všetkých strán. Nechajte ho v chlade asi 2 hodiny odpočívať.

3. Rúru zohrejte na 150 °C, mäso vyskladajte do pekáča a podlejte zvyškom piva. Pridajte stonkový zeler, pekáčik dobre pokryte alobalom a pomaly pečte 1,5-2 hodiny, až je mäso úplne mäkké.

4. Potom alobal odstráňte, k mäsu pridajte huby a paradajky, a pri zvýšenej teplote 15-20 minút dopečte dozlatista až sa zredukuje výpek. Podávajte s čerstvo pripravenou ryžou.

Marinované mäso pripravujem rada, keď čakám návštevu. Nachystám si všetko vopred, a potom už sa pekáčik o seba viac-menej postará a môžem sa viac než vareniu venovať ostatným. Pomalé pečenie pod alobalom mäso nevysuší, ale privedie do dokonale mäkkého stavu.

Teraz je potrebné, aby sa zvyšok piva zredukoval, a v šťave sa pripravili huby a paradajky. Pomaly bude čas aj na uvarenie ryže, ktorá bude hotová raz dva.

Ryža je hotová, mäso tiež, bude sa hodovať. Nezabudnite, že sklenený riad na pečenie nie je dobré vystavovať prudkým zmenám teplôt. Prázdny pekáčik nechám najprv vychladnúť a aj tak ho zalejem vlažnou vodou s pár kvapkami saponátu. Potom už len stačí zvyšok mastnoty odstrániť stierkou a pekáč zveriť umývačke, pretože povrch je odolný proti poškriabaniu a matovaniu.

Hranatý sklenený pekáč z borosilikátového skla je teplotne aj mechanicky veľmi odolný. Sklo na riade je potravinársky úplne nezávadné, nereaguje s potravinami a neovplyvňuje tak ich chuť ani vôňu. Pekáče a zapekacie misy odolávajú teplotám od -50 do +500 °C.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *