Najkrásnejšie záclony a závesy

Oškvarkové placky
30.9.2022
Slivkové knedle v kožuchu
8.10.2022

Pre niekoho sú záclony len pracholap, pre niekoho sú neoddeliteľnou súčasťou každej izby. Pravda je taká, že okrem dekoratívnej funkcie majú aj funkciu praktickú: ak bývate na prízemí alebo si so susedmi z protiľahlého domu tzv. pozeráte do taniera, sú to práve záclony a závesy, ktoré vám zaistia súkromie.

Pri výbere záclon nevyberajte iba podľa vzhľadu. Čím hustejšia záclona je, tým menej je cez ňu síce vidieť dovnútra, tiež sa ale znižuje priestupnosť svetla zvonku do miestnosti. Pokiaľ teda kvôli orientácii okien alebo napr. stromu pred domom bojujete so šerom, hustá záclona vám svetlá zoberie ešte viac. V niektorých prípadoch môže byť riešenie zvoliť takú záclonu, ktorá má hustejší dekor v spodnej časti: na vás a vybavenie vášho bytu stále nebude toľko vidieť, v hornej časti ale bude dovnútra prepúšťať viac svetla.

Trochu iné faktory ovplyvňujú výber závesov. Samozrejme záleží na tom, akú majú plniť funkciu. V prípade, že majú byť iba dekoratívne a majú len oddeliť miestnosti od seba alebo dekorovať okno, do ktorého ani v noci pri rozsvietenom svetle nikto nemôže pozerať, môžete zvoliť úplne ľahký materiál, cez ktorý je vidieť. V spálni sa naopak hodia závesy zatemňovacie, ktoré vám aj v lete umožnia si prispať: vďaka špeciálnemu tkaniu (zvyčajne dve vonkajšie pohľadové, dekoratívne vrstvy, medzi ktorými je veľmi hustá tmavá tkanina) sa cez ne svetlo nedostane. Navyše majú jednu skvelú vlastnosť: fungujú ako ďalšia izolačná vrstva pred oknom: zatiahnuté v zime pomáhajú držať v izbe teplo, v lete sú efektívnou zábranou nielen pred slnečným svitom, ale aj horúčavou.

Aj pri zatemňovacích závesoch ale záleží na ich farbe. Pretože sú hrubé, aj po roztiahnutí zaberú po okrajoch okien celkom dosť miesta – myslite na to, až budete riešiť potrebnú dĺžku garniží a umiestnenie ich upevnenia, aby vám potom záves na okrajoch okien neuberal svetlo. Dostatok svetla v miestnosti ovplyvňuje aj farba závesu: tmavé závesy aj roztiahnuté svojou farbou jednoducho svetlo uberú podobne ako tmavý nábytok alebo koberec. Svetlé závesy budú pôsobiť útulne a cez deň miestnosti neuškodia, ráno (alebo v lete večer, ak chodíte čoskoro spať) ale miestnosť môžu menej zatemniť. Inými slovami: pokiaľ v spálni len spíte, voľte pokojne tmavšie farby. Pokiaľ v izbe trávite čas aj cez deň a aj v lete bojujete s nedostatkom slnečného svitu, siahnite po farbách svetlejších.

Pri nákupe nezabudnite ani na dostatok krúžkov a žabiek na záclony!

A keď už budete v tom, tak omrknite babské rady na upratovanie okien. Nájdete v nich všetko nielen o čistení okien, rámov a pod., ale aj o praní záclon.

ZÁCLONY

Záclony s hustejšou bordúrou

Hotové žakárové záclony z deDoma majú jednu veľkú výhodu: akonáhle ich vybalíte, prakticky hneď ich môžete zavesiť (aj keď vypraním sa samozrejme ľahšie zbavíte prípadných skladov). Nemusíte s nimi ale chodiť nikam k krajčírke, nemusíte ich skracovať, pretože sú až na zem (a teda ani platiť za textíliu, ktorú nepotrebujete a zostali by vám z nej nepotrebné odstrižky).

Rozmery hotových záclon sú na našom e-shope 350 × 160 cm, ku každej z nich nájdete aj balkónový komplet, kde je navyše aj druhá záclona na dvere s rozmermi 200 × 250 cm. Odkaz na balkónový komplet nájdete v popise pod záclonami, prípadne si v odkaze môžete prezrieť všetky balkónové komplety, ktoré máme v ponuke.

54053_zaclona_okno_mariana_e-b

MARIANA

17.90

zaclona_okno_52453_52454_4114_b

BELLA

17.90

zaclona_okno_51780_51781_4328_b

MARIKA

17.90

zaclona_okno_51161_3998_b

KAROLÍNA

17.90

Záclony s oblúkom

Prekáža vám spodný lem záclony, pretože na parapete máte kvety? Alebo sa snáď váš domáci maznáčik rád pozerá von z okna? Elegantný spodný oblúk záclony tento problém šmahom vyrieši.

Záclony s celoplošným vzorom

Pokiaľ patríte medzi tých, ktorí dávajú prednosť záclonám, ktoré majú po celej ploche rovnaký vzor, ​​aj vy si určite vyberiete. Môžete voliť nežné vzorky pripomínajúce snehové vločky aj kvetinové vzory ako na zámku. Tak ako tak krása strieda nádheru.

55319_zaclona_okno_4705_b

PERLA

17.90

53412_zaclona_okno_8226_e-b-1

STELLA

17.90

55315_zaclona_okno_4703_b

CASTELA

17.90

zaclona_okno_50784_50785_z006_b

HENRIETA

17.90

 

ZÁVESY

Voálové záclony a závesy

Ak ich použijete ako záves alebo záclonu, je len na vás. Voálové záclony a závesy sa vyznačujú vysokou priesvitnosťou, niekedy sú vyložene priehľadné. Hodia sa na oddelenie dvoch miestností, medzi ktorými z nejakého dôvodu nemáte dvere alebo ako nežný dekoračný záves na okne (vrátane tých francúzskych) do záhrady alebo na verandu. Zakúpiť sa dajú v rôznych veľkostiach a farbách, často aj vo výhodných sadách po 2 kusoch vyberte si!

Zatemňovacie závesy

O úlohe zatemňovacích závesov som písala už v úvode, ale ešte raz v skratke si zopakujme dôležité aspekty výberu:

  • Čím vyššia gramáž záves má, tým viac svetla zatemní - a vy si ráno lepšie prispíte. Pozor na podozrivo lacné zatemňovacie závesy!
  • Tmavší záves stmaví aj celkový dojem z miestnosti: tmavé vhodné sú skôr do spálne, svetlejšie do obývacích priestorov.
  • Aj roztiahnuté zaberú na okrajoch okna miesto, zohľadnite to pri výbere garniže. Pokiaľ majú zatemňovať, lepšie funkciu splnia navlečené na okách v hornej časti ako na krúžkoch a žabkách.

Závesy sú dostupné v rôznych veľkostiach aj cenovo výhodných sadách.

thor_55009_2140051_e

THOR

od 37.90

sven_55008_2140050_e

SVEN

od 37.90

5471455_4251838526279_1-5-e

NAVIA

od 25.90

5493756_r41840008_1_e

NOTTE

od 16.90

1 Comment

  1. Zuzana píše:

    Krasne záclony

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *