Slivkové knedle v kožuchu

Najkrásnejšie záclony a závesy
5.10.2022
Bezkonkurenčné merino alebo ako sa doma zahriať
13.10.2022

Jesenné jedlá majú niečo do seba. Tak, ako nás príroda odmení záplavou zemitých farieb, rovnako tak výrazné chute očakávame v kuchyni. Lákajú nás orechy, vôňa škorice, výrazné korenie, ostré jedlá i zaujímavé sladkosti. 

Posledné spomínané je obzvlášť lákavé. Kolobeh ročných období nám celkom prirodzene prikazuje pripraviť sa na zimu. Jesť výdatnejšie jedlá, pretože vydávame viac energie, a trochu spomaliť svoj životný rytmus. V súvislosti s tým sa začíname báť, že priberieme nejaké to deko navyše. Ale napadá mi jedno jedlo, s ktorým si svoju štíhlu líniu napodiv toľko nenarušíte. Sú to slivkové knedle z odpaľovaného cesta.

Dietológovia mi už asi počítajú kalórie... ale cesto je úplne bez cukru a na knedle ho urobíte tak tenké, že vlastne budete jesť len slivky. Knedle zladím minimálne, a to najlepšie na celej kombinácii chutí je – kabátik z rozomletých orechov, zlatistej strúhanky a škorice, do ktorého sa knedle zabalia. Keď ich nezjete dvanásť, ako vyzerala moja bežná porcia v mladosti, dopadnete celkom dobre.

Odpaľované cesto je jednoduché a nič na ňom nepokazíte. Pripravuje sa síce neobvykle - na platni, ale následne sa vychladený základ ľahko spracuje na doske do pružného, ​​hebkého cesta, ktoré sa výborne zaguľatí okolo sliviek. Na servírovanie som využila obľúbené biele sklenené taniere z deDoma. Knedliam pristanú znamenite, a okrem iného sa na nich tento rok chystám naservírovať štedrovečernú večeru. Určite predvediem.

SLIVKOVÉ KNEDLE Z ODPALOVANÉHO CESTA

Príprava: 1 hodina + chladenie cesta  Získate : 32 ks knedlí (z malých sliviek)

Cesto

  • 0,5 l mlieka
  • 100 g masla
  • štipka soli
  • 380 g polohrubej múky
  • 3 stredne veľké vajcia

Náplň a posyp

  • 32 sliviek
  • 1 šálka čerstvej strúhanky, osmaženej dozlatista na 3 lyžiciach masla
  • 1 šálka vlašských orechov, mletých
  • 1 lyžička škorice
  • práškový cukor na posypanie
  • rozpustené maslo na pokvapkanie

1. Mlieko nalejte do väčšieho hrnca, pridajte maslo a štipku soli a pomaly zvarte na platni. Akonáhle začína vrieť, pridajte naraz všetku múku a rýchlo miešajte, kým sa nevytvorí hladké cesto. Toto cesto je hustejšie, než napríklad na venčeky, takže dá trochu práce. Akonáhle sa spojí do gule, a nelepí na steny kastróla, je hotové. Nechajte ho vychladnúť.

2. Studené cesto dajte do misky, vo vnútri urobte jamku a pridajte prvé vajcia. Ručným mixérom s nasadenými hnetacími hákmi cesto prepracujte, pridajte postupne ďalšie 2 vajcia. Spracované cesto presuňte na pomúčenú dosku a ešte rýchlo ručne dokončite. Nechajte cesto nabrať len toľko múky, aby zostalo vláčne a jemné. Z cesta vytvorte dva úzke valčeky.

3. Čisté a suché slivky narežte a vyberte kôstky. Valček cesta rozkrájajte na pravidelné kúsky, každý rozpľasnite a slivky zabaľte. S cestom sa pracuje skvele, výborne sa spája. Knedle vytvarujte doguľata a vložte do vriacej osolenej vody. Varte asi 5-6 minút, kedy knedle vyplávajú na hladinu.

4. Medzitým si osmažte dozlatista strúhanku (pozor, nespáliť) a nastrúhajte orechy. V pomere 1:1 vytvorte zmes, do ktorej pridajte lyžičku škorice (aj viac, podľa chuti). V tej knedle po krátkom odkvapkaní obaľte a rozdeľte na taniere. Pozor – keď knedle uschnú, už sa na ne zmes neprichytí. Knedle pocukrujte a podávajte pokvapkané rozpusteným maslom.

Cesto je husté, ale kypré. Po zapracovaní múky sa už pekne balí do gule a odskakuje od horúceho a takmer čistého hrnca. Základ cesta je hotový, už vás nič zložité nečaká...

Slivky vždy radšej odkôstkujem. Prekvapenie na horúcom tanieri neriskujem. Pravé slivky, ktoré sú na knedle najlepšie, majú medovo sladkú dužinu a horkastú šupku. Luxusné cesto neredne, nelepí, jednoducho sa vám s ním bude výborne pracovať. Preto ho budete mať na knedle tenké.

Horúce a mierne odkvapkané knedle ihneď obaľte v zmesi strúhanky, orechov a škorice. Knedle dostanú hebký kožúšok. Rozhodne zjete menej ingrediencií, ako keď si ich štedro posypete. Ešte pocukrovať a trochu masla, a budete v siedmom nebi!

Prajem dobrú chuť k slnečnému víkendu!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *