Morčacia roláda so špenátom a pečenými zemiakmi

Bezkonkurenčné merino alebo ako sa doma zahriať
13.10.2022
Jesenný aranžmán na stôl
18.10.2022

Mäsové rolády patria k lákavým jedlám na nedeľu. Sú farebné, efektné a vyzerajú slávnostne. Pritom nie je také zložité ich pripraviť.

Ak často pripravujete morčacie mäso, varíte zdravo. Mäso patrí k surovinám vhodným na diétne stravovanie, pre malé deti aj na prípravu jedál pri redukčnej diéte. Je chudobné na tuk a obsahuje veľké množstvo bielkovín, železa, vitamínu B12 a zinku. Jemné mäso morčacích pŕs sa môže niekedy v rúre vysušiť, takže vyskúšajte niektorú z úprav morčacích rolád, vďaka ktorým budú šťavnaté. Sú špičkovo dobré, mäso prijme chuť, ktorú mu prisúdite prostredníctvom ďalších ingrediencií, a vyrobiť z neho veľký plát je hračka.

Často používam do každého varenia i pečenia veľké množstvo byliniek a pozvoľna navyšujem podiel čerstvých šalátov, pretože zelenina naberá na sile aj chuti. Do mäsa som pripravila porciu špenátu, pretože sa dopĺňa s omeletou z vajec a syra. Omeletu vkladám do mäsa nielen preto, že vo výsledku dobre vyzerá, ale s roládou sa dobre pracuje. To všetko som zavŕšila krásnym smaltovaným pekáčom s dekorom modrotlače, s ktorým môžete jedlo servírovať na stôl.

Pokiaľ sa do modrotlačových smaltov zamilujete, ďalšie kúsky nájdete v galérii pod článkom.

Príprava: 50 minút + pečenie

Roláda

  • 1 kg morčacích pŕs
  • 200 g anglickej slaniny nakrájanej na plátky
  • soľ, čerstvo mleté ​​korenie
  • olej na opečenie
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • sušený či čerstvý tymian
  • 50 g masla

Omeleta

  • 4 vajcia
  • 30 g syra Gran Moravia, nastrúhaného
  • 1 lyžica oleja

Špenát

  • 400 g čerstvého baby špenátu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 20 g masla
  • soľ, čerstvo mleté ​​korenie  

1. Z hrubšieho mäsa dvojitým narezaním rozbaľte veľký plát. Veľmi ľahko ho naklepte, osoľte a okoreňte hornú stranu a preložte ju slaninou. Tri plátky si ponechajte na pečenie.

2. Vajcia vložte do hrnčeka, prešľahajte ich a pridajte jemne strúhaný syr. Na panvici rozpáľte olej, zmes vlejte dovnútra a osmažte vysokú omeletu. Pridajte ju na plát mäsa.

3. Medzitým umyte špenát, osušte ho a rozdrvte cesnak. Na panvici rozpustite maslo a špenát po častiach vložte dovnútra. Osoľte a okoreňte ho, pridajte cesnak a premiešajte. Nechajte krátko zvädnúť a rozprestrite ho na vrstvy rolády. Roládu pevne zarolujte od kraja so špenátom, aby tvoril stred. Mäso oviažte potravinárskym motúzom.

4. Roládu opečte zo všetkých strán na troške oleja a vložte do pekáča, prilejte zeleninový vývar. Povrch posypte soľou, čiernym korením a veľkým množstvom tymiánu a povrch zakryte zvyšnými plátkami slaniny. Pekáč pevne uzavrite alobalom a pečte 1 hodinu pri teplote 175 °C. Potom zložte alobal, pridajte 50 g masla a dopečte dozlatista.

Morčaciu roládu podávajte s opečenými zemiakmi s petržlenovou vňaťou.

Z 1 kg morčacích pŕs vytvoríte ľahko rozmerný plát mäsa. Tak veľký, že sa roláda do pekáča sotva zmestí. Plnenie vám pôjde ľahšie, keď z vajec a syra Gran Moravia vytvoríte omeletu; jediné, čo by sa mohlo rozpadať, je potom už len ochutený špenát, ale väčšinou sa dá usporiadane zavinúť dovnútra.

Roládu pečiem pod alobalom, a keď ho odkryjete, vyzerá takto. Pekne sa vypečie, takže teraz sa už s pekáčom zarovnala. Trošku som sa bála, že zafarbím jeho vnútorný biely povrch, ale nič sa nestalo, a smaltovaný pekáč zostal takmer nezapečený. Umývanie riadu nebude problém.

Rozkrájané mäso nechajte chvíľku oddýchnuť, a môžete k stolu. Táto roláda je výborná, chutiť vám bude aj ako studený nárez. Rozhodne sa vám potom bude lepšie krájať...

...k teplému obedu odporúčam opečené plátky zemiakov. V pekáči si ich urobíte ešte mnohokrát, trebárs len tak na večeru so syrovým dipom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *