Jesenný aranžmán na stôl

Morčacia roláda so špenátom a pečenými zemiakmi
15.10.2022
Štvorzrnný špaldový chlieb
22.10.2022

Viac-menej po celý rok mám stoly obsadené vázami a kvetmi. Ale neutrácam za nich horibilné sumy; to nie je potrebné. Keď sa dostanete hoci len na skok do prírody, všeličo si môžete priniesť so sebou domov.

Tie najobyčajnejšie rastliny bývajú najpôsobivejšie. Teraz na jeseň, keď sa sfarbia aj samotné prútiky, je naozaj na čo sa pozerať. Častokrát stačí narezať pár vetvičiek, nazbierať gaštany, nasušiť listy stromov. Príroda je tak krásna a inšpirácia vám leží doslova pod nohami. Potom objavíte doma strapec vína, pár lesklých sliviek, malú tekvicu alebo granátové jablko. Takmer sama vzniká kompozícia, na ktorú sa budete pozerať s potešením, kým ju niekto nezje.

Práve teraz som si dala na stôl všetko, čo vidíte na nasledujúcej fotografii. Počas chvíľky vzniklo niekoľko drobných aranžmánov, a fotiť by sa dalo stále dokola. Urobte si cez víkend čas a zabývajte si prírodninami úplne jednoduchý kvetináč, vázu, pohár od uhoriek, porcelánový omáčnik; jednoducho čokoľvek a s čímkoľvek vás napadne.

A pokiaľ chcete priniesť darček z prírodnín niekomu na návštevu, pridajte k aranžmánu malé textilné srdiečko.

ZNESTE NA STÔL VŠETKO, ČO MÁTE MOMENTÁLNE DOMA

Vázu alebo kvetináč je možné naaranžovať za štvrť hodiny. Len sa tak rozhliadnite, čo je doma k dispozícii. Ideálne je, keď si k tomu prinesiete trochu prírodnín z prechádzky. Naplniť si vrecko gaštanmi sa v tomto čase podarí aj cestou z nákupu. Tie krásne červené bobule patria rastline, ktorá sa volá dráč (Berberis). Mám ju rada, aj keď ma zakaždým počastuje ostrými vpichmi svojich ostňov.

ŠIROKÁ SKLENENÁ VÁZA PÔSOBÍ EFEKTNE

Na dno som dala trochu machu a po obvode čerstvé gaštany. Vetvičky dráča som nechala trochu zaschnúť a zbavila som ich väčšiny listov, aby nepadali dovnútra a na dne vázy nerobili neporiadok. Treba ich skrátiť tak, aby z vázy nevykukovali. Ich konce som zakliesnila medzi gaštanmi a oprela o steny skleneného valca. Doprostred kompozície som posadila granátové jabĺčko, ale rovnako tak sa tam bude vynímať malá tekvica Hokaido.

FAREBNÝ KVETINÁČ

Plechový obal na kvetináč sa tak akurát hodil na veľkosť okrasnej tekvice. Aby nezapadla dovnútra, vyplnila som vnútro kvetináča gaštanmi. Alebo tam môžete vložiť len pokrčený papier. Vetvičky dráča som nastrihala na 6 cm dlhé kúsky a napichala ich pod tekvicu dookola kvetináča. Zostáva len dozdobiť srdiečkom, a môžete vyraziť na návštevu…

TEXTILNÉ SRDIEČKA  

Budú sa hodiť na množstvo jesenných darčekov. Pripevnite ich k mašliam balíčkov, vložte do kvetináčov, zaveste ich na kulinárske dobroty z vašej kuchyne. Myslím, že každý darček perfektne dokončia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *