Štvorzrnný špaldový chlieb

Jesenný aranžmán na stôl
18.10.2022
Ďalšia porcia jesennej inšpirácie
27.10.2022

Asi sa zhodneme na tom, že nie je nad to namazať si čerstvý krajec chleba. Napríklad plný semienok, ovsených vločiek a celozrnnej múky, patriacej k tým zdravším variantom. Výborne sa hodí na obložené jesenné sendviče.

Názov - štvorzrnný špaldový chlieb - je trochu o lámaní jazyka (napadlo ma to v súvislosti s tým, že som práve mala doma návštevu zo Škótska), ale s týmto receptom sa posuniem skôr do Austrálie. A to preto, že autorka ako pekárska expertka je zárukou perfektného pečenia. Receptov na štvorzrnný bochník som vyskúšala celý rad. Nemôžem povedať, že by niektorý nefungoval, alebo nebol dobrý, ale tento chlieb sa u nás doma usalašil okamžite a chutil najviac.

Keď sa pustíte do celozrnného chleba, samozrejme sa nemusíte držať len tejto skladby ingrediencií, ale zmes ovsených vločiek, slnečnicových, sezamových a ľanových semienok skrátka patrí k ustálenej tradícii. Výsledkom je jednoduchý drožďový chlieb, ktorý je možné upiecť kedykoľvek vás napadne. Jeho príprava je o to jednoduchšia, že si druhé kysnutie absolvuje priamo v chlebovej forme a ďalej sa už o všetko postará horúca rúra.

Akonáhle chlieb vypadne so žuchnutím von, je len na vás, ako dlho vydržíte chodiť okolo, než sa do neho pustíte. Ak poslušne necháte bochník vychladnúť, tešte sa na úhľadné krajčeky, ktoré sú výborné s mäkkým syrom a čerstvou zeleninou.

Štvorzrnný špaldový chlieb2

ŠTVORZRNNÝ ŠPALDOVÝ CHLIEB

Podľa Anneky Manning

Príprava: 35 minút + kysnutie a pečenie * Získate: bochník vážiaci niečo cez 1 kg

  • 480 g celozrnnej špaldovej múky, trocha na pomúčenie
  • 1 vrecúško sušeného droždia, 7 g
  • 2 čajové lyžičky soli
  • 8 lyžíc ovsených vločiek, nemletých
  • 4 lyžice slnečnicových semienok
  • 2 lyžice sezamových semienok
  • 1 lyžica ľanových semienok
  • 350 ml vlažnej vody
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžica olivového oleja, trocha na vymazanie formy

1. Do robota alebo do väčšej misy dajte všetky suché ingrediencie a dobre ich premiešajte. Uprostred vytvorte jamku.

2. Zmiešajte vlažnú vodu, med a olivový olej, a prilejte k suchej zmesi. Vypracujte vláčne mäkké cesto. Guľu presuňte na pomúčenú dosku a poriadne sa do cesta oprite. Spracujte ho, najmenej po dobu 6-7 minút, až bude tak pružné, že sa po vytvorení jamky opäť vráti do pôvodného tvaru.

3. Misu vytrite olivovým olejom, cesto vložte dovnútra a gúľajte s ním, až sa obalí olejom. Potom misu prikryte potravinovou fóliou a postavte na teplé miesto bez prievanu. Cesto nechajte kysnúť, až zdvojnásobí svoj objem, trvá to asi 1 hodinu.

4. Formu na chlieb vymažte olejom a celú poprášte múkou. Vykysnuté cesto presuňte na dosku, sploštite ho a zapracujte ho ešte 2-4 minúty. Vytvarujte šišku a vložte ju do pripravenej formy. Prikryte ju utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť najmenej ¾ hodiny. Pred koncom kysnutia zapnite rúru na 220 °C.

5. Keď cesto krásne vybehne z formy a zaguľatí sa, poprášte bochník múkou a veľmi ostrým nožom povrch ľubovoľne prerežte. Zárezy by mali byť asi 1 cm hlboké. Chlieb vložte do rúry a pečte 35 minút.

Upečený bochník nechajte 5 minút v kľude, potom ho vyklopte na mriežku a nechajte vychladnúť. Bochník by mal mať vypečenú kôrku a po zaklopaní zdola vydať dutý zvuk.

Ovsené vločky (zľava), sezam, slnečnice a ľanové semienko tvoria základné suroviny, ktoré som dala do chleba. Môžete pridať aj lyžicu nemletého maku alebo chia semienka. V tomto množstve ešte nenarobia v recepte problém s pomermi ingrediencií. Keď pracujem s črepníkovým alebo lyžicovým odmeriavaním, vždy používam kalibrované odmerky. Aspoň dovtedy, kým si recept dôkladne osvojím. Potom mám istotu, že mi suroviny vytvoria správne vláčne cesto. Prvé kysnutie sa odbije v mise, ktorú treba vymazať olivovým olejom. Počítajte s tým, že musí byť dostatočne veľká, aby vykysnuté cesto malo pod potravinovou fóliou dostatok priestoru.

Druhé kysnutie už prebieha priamo vo forme na chleba. Tiež je potrebné vytrieť ju olejom, ale v tomto prípade ju ešte rovnomerne poprášte špaldovou múkou. Nie preto, že to forma potrebuje (má dokonale nepriľnavý povrch), ale preto, aby bol hotový chlieb pomúčený. To máte určite tiež radi. Recept presne odpovedá tejto forme na chlieb, a takto nejako by vám malo cesto vybehnúť von. Ešte utvorte ostrým nožom do povrchu zárezy a formu vložte do vyhriatej rúry.

Chlebová forma býva o 2-3 cm širšia, než napríklad forma na biskupský chlebíček. Na sladké pečenie ju ale využijete tiež. Bochník pri pečení ešte trošku povyskočil, a po nakrojení už uvidíte voňavú striedku. Nie je pórovitá ako pri kváskovom chlebe, vďaka celozrnnej múke je tmavšia, ale nadýchaná a plná semienok. Chlieb je najchutnejší v deň, kedy ste ho upiekli, avšak vo vzduchotesnej nádobe vydrží bez ťažkostí tri dni. Len pochopiteľne stratí svoju chrumkavosť. Najlepšie je v spojení s nadýchaným čerstvým syrom, vajcami, krehkou zeleninou, bylinkami a syrmi s modrou plesňou.

Pokiaľ si chlieb chcete zamraziť, môžete ho nakrájať na jednotlivé krajce. Vo vreckách vám vydržia až 2 mesiace.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *