Ďalšia porcia jesennej inšpirácie

Štvorzrnný špaldový chlieb
22.10.2022
Sekaná v slaninovej košieľke
29.10.2022

Príroda teraz práve ponúka množstvo atrakcií, ktorých spoločným menovateľom sú žiarivé farby. Nech si natrháte a nasušíte čokoľvek, zakaždým tým váš príbytok skrásnie.

S veľkou chuťou vymýšľam dekorácie na jedálenský stôl. Avšak rovnako tak môžete vymýšľať, čím si dozdobiť bielizník alebo odkladací stolík, kde vám aranžmán nebude prekážať. Kým sa prírodniny nasušia a niekde usadia, býva okolo troška neporiadku, ale výsledok stojí zakaždým za to. Ideálne bude, keď všetko usporiadate do veľkého košíka, pomocou tavnej pištole upevníte do tvaru venca, alebo naaranžujete veľkú vázu. Pretože rada používam neobvyklé predmety (pozri napríklad závesné strúhadlo na dvere), privítala som zapožičaný sklenený etažér. Vznikla z neho celkom luxusná dekorácia.

Poschodové stojany a misy na jednej nôžke úplne zbožňujem. Mám ich doma niekoľko a musím povedať, že keď neslúžia svojmu účelu, tak trošku prekážajú. Preto radím – kúpte si ich, pretože sú krásne – a stále na nich servírujte dobroty, alebo práve aranžujte. Keď necháte etažér spokojne kraľovať uprostred stola, možno ho zabývať zmotanými obrúskami, odložiť naň nachystané príbory, ale aj z neho vytvoriť sezónnu dekoráciu. Teraz napríklad z čerstvých gaštanov, žaluďov, nasušených hortenzií a šípok.

ČO SI PRINIESŤ ZO ZÁHRADY A OKOLIA

Musím priznať, že suším od jari do zimy všetko, čo stretnem. V domácnosti sa stále niečo mrví a zreje, na veľkú radosť mojich alergikov. Na túto parádu vám ale nemusím dávať žiadny návod. Prineste si čokoľvek, čo sa vám páči. Farebné listy, šišky, gaštany... Zakaždým bude aranžmán iné a zakaždým bude krásne. Použila som:

  • väčší zväzok lyka
  • kvety nasušenej hortenzie
  • gaštany, žalude
  • nastrihané vetvičky šípky
  • sklenený dvojposchodový etažér

Využila som toho, že etažér vytvorí sám o sebe výrazný priestorový objekt. Takú pyramídku, ktorú som len zafarbila množstvom zrelých farieb. Na sklenených tanieroch idú všetky prírodniny usporiadať tak, aby nezasahovali do okolia a v pokoji si dobre presychali. Preto som nechala gaštany aj šípky čerstvé. Len som gaštanom narezala šupku, aby šiel dovnútra vzduch.

IMPROVIZOVANÝ VENČEK

Prírodniny na hornom poschodí som ohraničila jednoduchým venčekom z lyka. Vezmite dlhší prameň (asi 60 cm dlhý), zakrúťte ho okolo svojej osi a stočte ho do kruhu menšieho ako je horný tanier etažéra. Oba voľné konce pritom voľne zamotajte okolo pôvodného prameňa. Venček drží pohromade úplne sám. Dovnútra naaranžujte prírodniny tak, aby boli rovnomerne rozložené zo všetkých pohľadových strán.

Spodné poschodie etažéra položte podobným spôsobom. Plodov a kvetov sa tam zmestí pomerne veľké množstvo. Nakoniec môžete dozdobiť kovové oko na vrchole stojana. Priviazala som tam spŕšku šípok.

Nevadí, keď šupky gaštanov začnú tmavnúť a krútiť sa. Všetka tá paráda sa vám čoskoro začne premieňať pred očami rovnako ako v prírode. Pyramídku je možné stále pretvárať – základ ponechajte – a čo už sa vám nepáči, nahraďte čerstvými úlovkami. Jeseň má stále čo ponúkať!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *