Sekaná v slaninovej košieľke

Ďalšia porcia jesennej inšpirácie
27.10.2022
Šaty pre jesenné svietniky
2.11.2022

Recepty z mletého mäsa patria k rýchlym a obľúbeným. Chuťovo možno mäsovú zmes doplniť celým radom ingrediencií, ktoré jej pridajú na originalite.

Túto sekanú robím výhradne z bravčového mäsa. Je dosť jemná, takže je vhodné ju vytvarovať do tvaru teriny pomocou plechovej formy. Celok potom vyzerá dobre pri servírovaní. Chuť aj pevnosť jej dodá pár plátkov slaniny.

Vďaka nepriľnavému povrchu sa sekaná z formy ľahko vyklopí. Ešte pred podávaním nechajte slaninu jemne zozlatnúť a hotovú sekanú nakrájajte na úhľadné plátky. Dekoratívne z nej vykuknú krúžky zelených olív.

Hranaté formy na teriny používam veľmi často. Napríklad pri príprave žemľovky, rôznych paštét, pri zapekaní palaciniek aj pri pečení sladkých chlebíčkov. Teraz mi tak napadá, že som vám v tejto forme upiekla minulý týždeň bleskový chlieb; môže sa hodiť…

SEKANÁ V SLANINOVEJ KOŠIEĽKE

Príprava: 30 minút

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 stredne veľká cibuľa nasekaná najemno
  • 3 strúčiky cesnaku nakrájaného na plátky
  • hrubšie plátky slaniny (do tejto formy sa zmestí 12 plátkov) a 150 g na rozkrájanie
  • 70 g čerstvej strúhanky
  • 100 ml smotany
  • 3 lyžice nasekaného čerstvého tymianu (alebo lyžice sušeného)
  • 1 lyžica dijonskej horčice
  • 2 vajcia
  • 1 kg mletého bravčového mäsa
  • 1 polievková lyžica worchester omáčky
  • soľ a mleté ​​korenie
  • hrsť zelených vykôstkovaných olív
  • kúsok nasekanej, nie príliš pálivej feferónky

1. Rúru predhrejte na 180 °C. Na panvici rozpáľte olej a opečte cibuľu s cesnakom zhruba 5 – 7 minút. Nechajte úplne vychladnúť.

2. Formu na terinu vyložte plátkami slaniny tak, aby sa na dne prekryli – raz doľava, raz doprava – viď foto, a konce prehnite von z formy.

3. Do veľkej nerezovej misy dajte strúhanku, prilejte smotanu a nechajte 5 minút vsiaknuť. Potom pridajte zeleninu z panvice, tymian, horčicu, vajcia, mäso, worchester omáčku a nasekanú slaninu. Hmotu dobre spracujte rukami. Podľa chuti osoľte a okoreňte čerstvo mletým čiernym korením. Nakoniec pridajte olivy tak, aby sa neporušili. Kto to má rád, nech pridá kúsok feferónky.

4. Zmes natlačte do formy s pripravenou slaninou. Povrch zarovnajte stierkou a konce slaniny prehnite cez mäso.

5. Pečte 40 – 45 min. Po vytiahnutí nechajte sekanú chvíľku stáť, potom opatrne zlejte vyškvarený tuk a sekanú vyklopte na plech vyložený papierom na pečenie. Ešte ju nechajte 5-10 minút dopiecť, aby slanina na povrchu zozlatla. Môžete ju potrieť vypečeným tukom.

Sekanú podávajte najlepšie s domácim čerstvým chlebom, kyslými uhorkami a vychladeným pivom.

Košieľku vytváram takto – vždy 2 prúžky slaniny dám proti sebe tak, aby sa prekrývali, a pri každom páre striedam preloženie koncov doľava a doprava. Predná a zadná krátka strana formy zostáva neobložená.

Formu zarovnám hotovou mäsovou zmesou až nahor. Pretože som použila sušený tymian, pridala som nasekanú čerstvú pažítku, aby mi tam nechýbali zelené bylinky. Slaninou pekne uzavrite povrch sekanej a šup s ňou do rúry. Táto forma je malá, takže zvyšok sekanej som upiekla v inej forme.

Pečenie v hranatej forme je veľmi šikovné, mám ju neustále po ruke. Pochutnajte si, sekaná je výborná!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *