Šaty pre jesenné svietniky

Sekaná v slaninovej košieľke
29.10.2022
Slávnostný zemiakový šalát inak
5.11.2022

Letný čas nám zacúval do normálneho časového pásma a večery sa nám pomaličky začínajú utápať v tme. Keď sa deň trošku spomalí a je chvíľka pokoja, nie je nič príjemnejšie, než si posedieť pri rozsvietených lampášoch a svietnikoch.

Mám to nesmierne rada. Veľmi toho síce nenasedím, ale svetielka u nás v tomto čase vyskakujú zo všetkých kútov. Mám rada práve také svietniky, ktoré svojimi plamienkami neohrozujú okolie (aj tak musíte samozrejme dávať pozor). Vzniknú napríklad z pohárov na whisky, z úplne obyčajných pohárov, ktoré máte po marmeláde alebo tiež z pohárov od spotrebovaných vonných sviečok. Nie je nad recykláciu!

Tentokrát som celkom obyčajné poháre obliekla do ľahučkých obalov s grafikou prúžkov a kvetinových ornamentov. Musím povedať, že nápad dopadol veľmi príjemne. Pokiaľ neviete, ako sklo získalo tie krásne pastelové farby, potom vám prezradím, že vďaka transparentným papierom, ktoré sa predávajú vo výtvarných potrebách.

POHĽAD ZBLÍZKA

Transparentný papier ku sklu dokonale priľne. Obaliť pohárik je práca na chvíľočku, ale ak by ste sa nechceli zdržiavať ani malým vystrihovaním, stočte papier do tvaru valca – a je to. Ak si vyskúšate výrobu šablóny, potom ste sa práve naučili urobiť strih na tienidlo na lampu.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ

Pracovala som s pohármi od vonných sviečok (s priemerom 9 cm a výškou 8,5 cm), ktoré boli pravdepodobne z Ikea. Ale využite akékoľvek poháre, ktoré máte doma. Napríklad od zaváranín. Ďalej budete potrebovať:

  • hárok transparentného papiera s dekorom (ak si už chcete vybrať vianočné motívy, papiere sa predávajú po kusoch a vybrať si môžete aj na internete, napr. v Davone)
  • lepidlo Tenyl alebo transparentnú lepiacu pásku
  • obyčajný papier na šablónu
  • nožnice a obyčajnú ceruzku
  • čajovú sviečku
  • na dozdobenie– samolepiace kryštále na pohľadnice, darčeky a bytové doplnky (opäť výtvarné potreby)

Na fotografii vidíte, aké sú jednotlivé papiere priehľadné. V okamihu, keď ich priložíte na sklo, vytvoríte nádherne matný povrch, ktorým prechádza svetlo. Keď si vyberiete nejaký zimný dekor, môžete si s deťmi vystrihnúť snehové vločky, hviezdy a snehuliakov na dekorovanie okien, vyrobiť si priestorové ozdoby a podobne.

AKO SI VYTVORÍTE ŠABLÓNU NA SVOJ POHÁR

Vezmite pohár a položte ho na hárok kancelárskeho papiera. Ceruzkou urobte na pravej strane štartovaciu čiaru a začnite pohárom kotúľať po papieri smerom doľava. Pohár opíše oblúk. Postupujte pomaly a zakaždým si nad a pod pohárom poznačte vymedzený priestor. Keď pohár skotúľate až k ľavému okraju papiera, budete mať vyznačený celý tvar. Vonkajší aj vnútorný oblúk spojte čiarou a výsek vystrihnite. Priložte ju k poháru, skontrolujte potrebnú dĺžku tak, aby sa šablóna prekrývala asi o 1 cm, a zvyšok papiera odstrihnite. Šablónu položte na transparentný papier a podľa nej vystrihnite plášť svietnika.

TROCHA ZDOBENIA

Pohár tesne obaľte a plášť zlepte pomocou lepidla. Spoj môžete ešte zaistiť úzkou transparentnou páskou. Papier tak dokonale priľne, že vyzerá, že sklo prefarbil, pretože dekor vnímate aj vo vnútri pohára. Svietnik môžete ešte ľubovoľne dozdobiť. Tu záleží na štýle, ktorý jednoznačne nastolí vzor. K rustikálnym dekorom sa hodí napríklad povrázok s nejakou prírodninou, k slávnostnejším tónom zlata a striebra zase viazací drôtik s navlečenými korálkami a pod. Ja som vybrané vzory nechcela príliš rušiť, tak som zvolila samolepiace pásky s lesklými kamienkami. Na hladkom povrchu papiera držia úplne dokonale.

Na blížiace sa sviatky sa veľmi teším, a tak si robím aj takto trošku zimnej nálady.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *