Slávnostný zemiakový šalát inak

Šaty pre jesenné svietniky
2.11.2022
Kvetinový aranžmán typický pre Vianoce
9.11.2022

Zemiakový šalát robí každá rodina po svojom. A je to zakaždým ten najlepší na svete. Tu a tam však stojí za to ochutnať niečo iné.

Sláva zemiakom! Táto skromná plodina dokázala obohatiť jedálniček úplne všetkých národov. Šaláty zo zemiakov milujem. Teplé aj studené, zakaždým dodajú jedlu šmrnc. Samozrejme záleží na kvalite surovín, na chuti domácich uhoriek, na domácej majonéze, na čerstvosti. V žiadnom prípade sa nepúšťam do ponuky receptu na štedrovečerný šalát ku kapríkovi, každý máme ten naj. Bolo by naivné porovnávať domáce vanilkové rožteky, kvalitu vianočiek alebo zemiakového šalátu. Aj ja mám – podľa svojej rodiny – ten stopercentne najlepší šalát na svete. To je dobre, vážim si to a ochotne ho pripravujem každý rok.

Ten dnešný šalát je trochu iný a je výborný k pečeným mäsám. Robím ho k plnenej morke, bažantovi a ku všetkému, čo zaváňa divinou. Je trošku prevoňaný od nakladaných húb a vínneho octu, sladkastý od paprík aj červenej cibuľky. Miesto majonézy je dochutený olivovou zálievkou. Tentokrát som prestrela s keramickými jedálenskými miskami. Hodia sa aj k sviatočným raňajkám. Keramické hrnčeky môžete naplniť domácimi cukrovinkami a vytvoriť z nich darčeky na poslednú chvíľu.

Keď sa šalát rozhodnete vyskúšať, prajem Vám dobrú chuť a prekrásne sviatky plné prekvapení.

Príprava: 45 minút * Získate: 1,5 kg šalátu

Na šalát

  • 1000 g zemiakov, uvarených večer vopred
  • soľ a čerstvo mleté ​​korenie
  • 250 g húb, v sladkokyslom náleve
  • 2 červené cibule, stredne veľké
  • 1 veľká sladká červená paprika, alebo 2 stredné kapie
  • 5 vajec, uvarených natvrdo

Zálievka

  • 2 lyžice vínneho octu, bieleho
  • 2 lyžice olivového oleja
  • ½ lyžice cukru
  • ½ lyžičky soli

1. Zemiaky v šupke uvarte večer a nechajte vychladnúť. Druhý deň ich olúpte, rozkrájajte na kocky, osoľte a okoreňte, aby bola výsledná chuť tak akurát.

2. Pridajte odkvapkané huby vcelku, cibuľu a papriku nakrájajte na maličké kocky. Šalát zľahka premiešajte. Vajcia olúpte a pomocou formičky rozkrájajte na kocky, zatiaľ ich nechajte bokom.

3. Metličkou našľahajte zálievku, a asi dve tretiny nalejte do šalátu, pridajte rozkrájané vajcia a šalát opatrne premiešajte, aby sa vajcia príliš nerozdrobili. Šalát ochutnajte a ak chcete, dochuťte soľou a čiernym korením, prípadne pokvapkajte zvyškom zálievky.

Chuť tohto zemiakového šalátu je veľmi vyvážená, viac-menej v nej víťazí sladkokyslosť húb a čerstvej zeleniny. Šalát tak výborne doplní mäso okorenené divokým korením a bylinkami. Na jar ho ešte zdobím hrsťou vňaťovej cibuľky, ale v zime mu nechávam rustikálne farby.

Na šaláte si počas sviatkov pochutnáte len vtedy, keď už budete všetkých ostatných dobrôt prejedení. Výborný je aj vychladený. Tajomstvo všetkých šalátov spočíva v tom, že zvolíte správny typ zemiakov. Zemiaky považujeme za univerzálnu surovinu, ktorú skrátka kúpime, kedy je treba, ale nie je zemiak ako zemiak:

varné typy zemiakov

  • Zemiaky obsahujú celý rad dôležitých vitamínov a minerálov. Sú výborne studené aj teplé, pečené, plnené aj gratinované so smotanou, nehovoriac o hodvábnej kaši. Úplnou delikatesou sú zemiaky rozšťuchané a v šalátoch, teda dochutené ďalšími surovinami.
  • Existuje asi 5 tisíc odrôd, takže buďme radi, že sa stretneme len s niekoľkými z nich. Väčšinou nám stačí skorý a neskorý zber, a tri základné typy zemiakov, v ktorých sa treba zorientovať:
  • TYP A -má málo múčnej hľuzy s pevnou dužinou. Hodí sa na varenie v šupke, na pečenie a na prípravu šalátov.
  • TYP B -je úplne univerzálny a zemiakom sa hovorí prílohové; majú strednú múčnatosť a výborné budú v polievkach, gulášoch, hodia sa na prímes do ciest, napríklad do chlebových.
  • TYP C -je varný a veľmi múčny typ zemiakov, hodí sa na zemiakové kaše a spojivé cestá na zemiakové knedle, šklbance a zemiakové placky všetkého druhu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *