Lokše + video

Kvetinový aranžmán typický pre Vianoce
9.11.2022
Novembrové kvetinové radosti – adventný veniec ľahko a rýchlo
17.11.2022

Lokše sú staré známe zemiakové placky, ktoré sa, od Šumavy k Tatrám, pečú z varených zemiakov. Je to jedlo, ktoré si zamiluje úplne každý. Vďaka tomu sa ich zakaždým pripravuje poriadna várka. Aby vám neodpadli ruky zo strúhania zemiakov, kúpte si na ne lis.

Lis na zemiaky využijete na výrobu zemiakovej kaše, šťuchaných zemiakov i spomínaných placiek. Aká je jednoduchá jeho obsluha, uvidíte na krátkom videu. Napríklad objavíte ďalší riadok receptov, kde sa dá lis dobre využiť. Budem rada, keď sa ozvete.


TESTUJEME LIS NA ZEMIAKY

Lis na zemiaky je určený na lisovanie varených zemiakov a na prípravu zemiakových ciest. Je vyrobený z kvalitného kovu a ovláda sa pomocou rukovätí. Varený zemiak vložte do roztvoreného lisu a pomocou páky ho pretlačte na dosku. Ďalej už postupujte podľa receptu.


LOKŠE 

Príprava a pečenie: 1 hodina * Vyrobíte: 12-13 zemiakových placiek

  • 1 kg zemiakov
  • 300 g hladkej múky
  • soľ
  • olej na vyprážanie

Príloha

  • kyslá smotana ochutená nasekanou bazalkou a prelisovaným strúčikom cesnaku

1. Zemiaky uvarte v osolenej vode v šupke, pripravte si ich deň vopred.

2. Zemiaky olúpte a zvážte ich. Na správne dávkovanie múky platí pravidlo, že by ste mali použiť tretinu tejto váhy.

3. Pripravte si lis a zemiaky pretlačte na pomúčenú dosku. Pridajte odmerané množstvo múky a soľ. Rýchlo spracujte vláčne cesto. Cesto pomerne dosť lepí, ale podsypávajte ho len mierne, aby nenabralo príliš múky. Placky by stratili jemnosť a vláčnosť.

4. Z cesta vypracujte dva úzke valčeky a prvý z nich rozkrájajte na pravidelné kúsky. Z kúska vyvaľkajte ručným valčekom placku približne rovnakého priemeru, ako má panvica.

5. Rozpáľte panvicu s ťažkým dnom a len mierne ju vytrite olejom. (Placky sa pôvodne piekli nasucho na plátoch kachlí.) Placku premiestnite na panvicu a rýchlo opečte z jednej strany, potom aj z druhej. Zo dna panvice odstráňte prebytočnú múku a postup opakujte, kým nespracujete všetko cesto.

6. Placky skladajte na seba na tanier a priklopte ich, aby sa prevlhčili parou. Nakoniec ich zložte na štvrtiny a podávajte samotné, alebo s ochutenou kyslou smotanou.


SPOČÍTANÉ A PODČIARKNUTÉ

Túto lahôdku si nenechajte ujsť, celkom iste jej úplne prepadnete. Lokše sa podávajú aj omastené husacou masťou ako príloha k pečenej husi či kačici. Počítajte s tým, že sa ich zje na posedenie poriadne množstvo. Lis na zemiaky som teda pri príprave ocenila, pretože bleskovo nahradil zdĺhavé strúhanie. Veľké zemiaky som si ale radšej rozpolila, aby som nemusela vynaložiť toľko sily. Myslím, že budúcu várku prenechám silnejšej časti rodiny. Beztak sa vo dvojici vždy varí lepšie!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *